6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă după moartea unei paciente tratate de amigdalită

Anchetă după moartea unei paciente tratate de amigdalită

Mioara Dobromir a mers la spital cu o banală amigdalită

Colegiul Medicilor Gorj verifică o acuzaţie de posibil malpraxis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Este vorba de o sesizare venită de la familia unei foste paciente, Mioara Dobromir, de 47 de ani, din comuna Vladimir, care luna trecută s-a prezentat la Secţia ORL de la unitatea medicală pentru a beneficia de tratamente. Constantin Dobromir, fiul pacientei, acuză cadrele medicale că mama sa a luat o bacterie din spital şi, ulterior, s-a îmbolnăvit grav. Pacienta a ajuns şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.
„În prima zi a ajuns la spital, i-au făcut o incizie şi i-au dat tratament. A doua zi s-a schimbat medicul de gardă şi i-a schimbat tratamentul. A treia zi i-a schimbat din nou tratamentul. Mie îmi spuneau colegii ei de salon că stătea noaptea în genunchi în salon, că o durea foarte tare spatele. Am tot insistat să fie trimisă la altă unitate medicală. Spuneau că nu are probleme cu spatele, ci cu gâtul. Am tot insistat să o ducem la un spital din Bucureşti. Am spus să-i facem şi un RMN, dar au zis că nu este nevoie. Apoi, după trei zile, am aflat că nu merge niciun RMN. La Craiova am ajuns şi nu am găsit decât o asistentă. M-am enervat când am văzut asta. A ajuns până la urmă la un medic şi a intrat cu ea în sala de operaţie şi după 15 minute a ieşit şi ne-a arătat un litru de puroi scurs din plămânul drept. Deci era foarte grav. Dimineaţa ne-au pus să semnăm pe propria răspundere că avea şanse foarte mici la operaţie şi am semnat că asta era ultima şansă. După trei zile de terapie intensivă au trimis-o pe salon. Analizele au ieşit de fiecare dată prost. Nu mânca, nu bea apă. Nu putea să vorbească bine. Au resuscitat-o circa 30 de minute. Cei de la ATI mi-au spus că şi dacă se întâmplă o minune va rămâne legumă deoarece creierul ei a stat 30 de minute fară aer. A mai rămas pe ATI, mai făcuse un stop cardiac şi intrase în comă. Am mai sperat și după patru zile a urmat stop cardiac după stop cardiac“, a declarat fiul femeii.

Medicii din Târgu Jiu resping acuzaţiile

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu resping acuzațiile aduse de rudele femeii decedate şi susţin că bolnava ar fi fost tratată în mod corespunzător. Familia a depus, însă, plângere la Colegiul Medicilor Gorj. „Pacienta a venit cu un abces periamigdalian, care a fost drenat. S-a luat cultură. În urma însămânţării a ieşit acel microb la analize. Deci nu are legătură cu o infecţie din spital. I s-a făcut antibiograma şi tratament. A fost trimisă ulterior în urma unui examen Computer Tomograf, la Chirurgie Toracică în Craiova, deci din punctul nostru de vedere pacienta a beneficiat atât de investigaţii, cât şi de tratament corespunzător“, a menţionat Ramona Oprea, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj nu a primit deocamdată o plângere.

Ce s-a întâmplat la Craiova

La rândul lor, medicii din Craiova susţin că evoluţia pacientei a fost foarte proastă, după ce a fost transferată de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. „Inițial, pacienta a ajuns la Spitalul din Târgu Jiu cu flegmon periamigdalian. Pacienta a ajuns la noi după ce a fost transferată de la Spitalul din Târgu Jiu. Evoluția sa a fost proastă și de aceea a fost trimisă la noi cu diagnosticul de mediastinită. Bolnava a fost drenată bilateral și a fost evacuat puroiul. A fost resuscitată pentru că a făcut două stopuri cardiace. A fost internată la ATI, având în vedere starea gravă, însă familia a solicitat externarea. În fișă este specificat faptul că medicul nu și-a dat avizul pentru externare. Rudele însă au cerut asta și au chemat Salvarea de la Târgu Jiu. Din acel moment nu știm ce s-a întâmplat. În fișa medicală nu este specificat faptul că femeia ar fi contactat o infecție din spitale“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Ce este flegmonul amigdalian

Flegmonul amigdalian este o colecție purulentă mai mult sau mai puțin delimitată, situată în spațiul dintre capsula externă a amigdalei palatine și peretele lateral al faringelui. Acesta poate apărea atât la copii, cât și la adulți, cu atât mai mult cu cât faringitele și amigdalitele acute sunt foarte frecvente la copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS