3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum poți să te pensionezi dacă lucrezi în străinătate

Cum poți să te pensionezi dacă lucrezi în străinătate

Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, a spus că migranții români care muncesc în străinătate încearcă să lucreze cu acte în regulă și astfel pot beneficia de pensie pe teritoriul statului respectiv

Românii care muncesc în Bulgaria, Polonia și două regiuni din Italia (Venezia și Abruzzo) se pot pensiona depunând dosarele de pensie la autoritățile competente din țările respective, însă acele dosare se vor lucra la Dolj, indiferent de județul în care au lucrat oamenii ultima dată în țară. Iată ce documente pot fi cerute la pensionare și ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să se pensioneze în alt stat din UE.

Persoanele care au lucrat (cu acte) cel puțin un an în străinătate sau cel puțin un an în țară pot beneficia de pensie comunitară și se pot pensiona pe teritoriul țării în care lucrează sau au lucrat ultima dată și unde au rezidența. În cazul lucrătorilor migranți, stagiul de cotizare al acelor persoane care au lucrat și în România, și în străinătate „se realizează prin însumarea perioadelor realizate în România cu cele de asigurare realizate în alte state membre în care solicitantul a desfășurat activități profesionale și confirmate ca atare de instituții competente ale statelor membre implicate“, a precizat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Radio Sud. Pentru ca o persoană din rândul migranților să se poată pensiona după ce a lucrat și în țară, și în străinătate trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulativ: să aibă vârsta standard de pensionare și să fi lucrat un număr minim de ani (stagiu minim de cotizare), care diferă de la o țară la alta. La ora actuală, în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce în alte state variază de la cinci la minimum 20 de ani.
Aceia care muncesc în străinătate și care vor să se pensioneze în acel stat, pe lângă necesitatea îndeplinirii condițiilor de pensionare impuse, trebuie să se prezinte la autoritățile abilitate din țările în care lucrează și locuiesc cu o serie de documente în plus pe lângă cele cerute de legislația românească (adică adeverințe de la firmele din România la care au lucrat și cartea de muncă, pentru cei care au lucrat în țară înainte de 2001): codul de asigurare socială sau codul fiscal (pentru cei din Italia), codul de identificare a persoanelor străine și alte acte din care să rezulte activitatea desfășurată pe teritoriul țării respective.

Ce trebuie să facă persoanele deja pensionate care își transferă pensia în alt stat

Din 2008 încoace, orice pensie se poate transfera într-o altă țară din spațiul comunitar, astfel încât o persoană care a ieșit la pensie într-un stat și se mută în altul poate primi într-un cont bancar, pe card, banii aferenți pensiei, în moneda țării în care acea persoană locuiește, comisioanele de transfer fiind suportate de ambele state. Persoanele care au ieșit deja la pensie în Dolj și și-au transferat pensia în alt stat în care s-au mutat trebuie să depună la CJP Dolj în fiecare an un formular numit „certificat de viață“, completat în fața unei autorități din țara respectivă, prin care se dovedește că persoana este încă în viață și poate primi pensia în continuare. Chiar dacă, inițial, CJP Dolj ia în considerare acel formular trimis prin mijloace de comunicare la distanță (e-mail sau fax), cetățeanul pensionar care locuiește în altă țară trebuie să trimită formularul original pe format de hârtie, prin poștă sau curier, către CJP Dolj.

Noutăți pentru românii din Bulgaria, Polonia și două regiuni din Italia

În cazul țărilor din Uniunea Europeană și al altor state cu care România are încheiate convenții, pensionarea românilor s-ar putea realiza într-un timp mai scurt decât până în 2017. Directoarea CJP Dolj a precizat că, pentru a se pensiona, o persoană se poate adresa instituțiilor abilitate din țara în care locuiește și muncește cu documentele necesare, care pot fi depuse chiar în limba română. „Ceea ce este important de știut este că o persoană nu trebuie să se plimbe între instituții. Este suficient să depună dosarul în zona unde are adresa de domiciliu în statul respectiv. Până la sfârșitul anului 2017, acest procedeu era de lungă durată, din momentul depunerii cererii de pensionare și până la primirea pensiei, pentru că dosarul unei persoane, de exemplu, ajungea la Dolj, dar ar fi trebuit să ajungă la Buzău, unde era ultimul loc de muncă al solicitantului. Emiterea unei decizii de pensie putea să dureze chiar și un an“, a explicat directoarea CJP Dolj, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Radio Sud. Ea a mai spus că „de la 1 ianuarie 2018 s-au stabilit niște poli de competență specializați și astfel, la Casa Județeană de Pensii Dolj, pot solicita înscrierea la o pensie comunitară persoanele care fie prezintă acte de identitate valabile care atestă domiciliul pe raza județului Dolj și declară că statul de ședere este România, fie cei care locuiesc în acest moment în Bulgaria, în Polonia și în două regiuni din Italia, respectiv în zona Friuli-Venezia Giulia și în regiunea Abruzzo și aceștia își depun dosarele de pensionare în acele țări în care lucrează, iar acele dosare se vor lucra la Dolj, indiferent în ce județ a lucrat ultima dată acea persoană în România. Practic, astfel s-a scurtat timpul de așteptare al unei persoane care depune cerere de pensie comunitară, pentru că dosarele din diverse țări s-au împărțit echitabil pe fiecare județ, prin acești poli de competență“.

Ce condiții de pensionare există în unele state europene

În Italia, din 2019, vârsta standard de pensionare va fi de 67 de ani si zece luni. În 2018, se pot pensiona cei care împlinesc 66 de ani și șase luni. Este nevoie de o vechime în muncă de 42 de ani și zece luni și de un stagiu minim de 20 de ani, dar nu este obligatoriu ca toți acei ani să fi fost lucrați în Italia, ci se adaugă și vechimea din România. Pensia minimă este 507 euro (2.358 de lei) în Italia.
În Spania, limita de vârstă este de 65 de ani, iar persoana care vrea să se pensioneze trebuie să fi contribuit minimum 15 ani la sistemul social, din care doi ani trebuie să fi cotizat în ultimii 15 ani înainte de vârsta de pensionare. Pensia anticipată începe de la 60 de ani. Conform ultimelor date publicate, pensia minimă este de 639 de euro (2.971 de lei), iar dacă o persoană are în întreținere un soț sau o soție, atunci pensia minimă este de 788 de euro (3.664 de lei).
În Marea Britanie, se poate ieși la pensie anticipat la 60 de ani, pentru femei, și la 65 de ani, pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 49 de ani pentru bărbați și 44 de ani pentru femei. Pensia minimă în sistemul public pornește de la 524 de lire sterline pe lună (circa 2.745 de lei), însă este diferențiată în funcție de multe criterii.
Desigur, pensiilor publice din majoritatea statelor europene li se adaugă pensiile private, deoarece în Occident este dezvoltat acest sistem.
Datele despre condițiile de pensionare din statele Uniunii Europene pot fi găsite pe site-ul www.europa.eu la secțiunea youreurope/citizens.

Cu ce state mai are România încheiate convenții în domeniul pensiilor

Se mai pot cumula anii de vechime din România cu cei lucrați în Canada, Israel, Coreea de Sud, Republica Moldova, Macedonia, Turcia. Directoarea CJP Dolj a explicat că există discuții între statul român și SUA pentru a încheia un acord, astfel încât anii lucrați în Statele Unite să fie recunoscuți și în România și invers, dar că, momentan, nu există o astfel de înțelegere între cele două state. Așadar, la momentul actual, cei care lucrează sau au lucrat în SUA și se pensionează în România nu pot beneficia de vechimea în muncă realizată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS