17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă superficială după moartea prin înfometare a 150 de oi

Anchetă superficială după moartea prin înfometare a 150 de oi

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început verificări după ce 150 de oi şi capre au murit de foame pe un câmp dintre localităţile gorjene Dăneşti şi Ţicleni. Oamenii legii vor să afle cum a fost posibil un asemenea dezastru în rândul efectivelor de ovine din judeţ, având în vedere că nu este anunţată de către Direcţia Sanitar-Veterinară niciun fel de boală care să decimeze ovinele. Animalele i-au aparţinut unui cioban din localitatea Celaru, judeţul Dolj. Crescătorul de animale a venit în Gorj cu peste 310 oi şi capre şi s-a stabilit la un conac între comuna Dăneşti şi oraşul Ţicleni. Pe lângă oi şi capre, mai deţinea o iapă, care, de asemenea, a murit, precum şi cinci porci şi doi măgari. La un moment dat, ciobanul a rămas fără nutreţ şi a fost surprins şi de revenirea iernii pe final de sezon. Omul ar fi cerut ajutor la Primăria Dăneşti şi de aici ar fi primit o cantitate de boabe şi mai mulţi baloţi de paie. Nutreţul a fost însă insuficient.

De ce nu au intervenit inspectorii sanitar-veterinari mai devreme

Poliţiştii vor să afle de ce nimeni nu a intervenit din timp sau nu a făcut demersurile legale pentru ca în zonă să se intervină pentru a fi preluate şi salvate animalele. Fiind vorba de sute de animale în pericol de moarte prin înfometare, cel puţin teoretic era o posibilă situaţie de urgenţă. Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, a declarat că zona unde se stabilise ciobanul din Dolj este una greu accesibilă, iar venirea zăpezilor l-a împiedicat pe fermier să le mai aducă nutreţul necesar, dar şi să plece cu ele de acolo. Prin urmare, au decedat prin înfometare 150 de oi şi capre, precum şi o iapă. Peisajul din zonă este unul apocaliptic. Este plin de cadavre de oi şi capre care vor începe să se descompună din cauza creşterii temperaturilor.

400 de lei amendă pentru 150 de animale moarte prin înfometare

Direcţia Sanitar-Venerinară Gorj a aplicat în acest caz o amendă modică de 400 de lei. Ciobanul este acuzat că nu a asigurat bunăstarea animalelor. „Noi am sesizat primăria că trebuie să se ocupe de problema igienizării locului respectiv. În condiţii de zonă greu accesibilă sau în care nu se poate ajunge, regulamentul permite ca alte persoane să se ocupe de îngroparea animalelor. S-a vorbit şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru autorizaţie. Vor săpa o groapă în zonă şi vor îngropa toate cadavrele de oi, capre şi iapa care a decedat. Am aplicat o amendă de 400 de lei pentru lipsa de bunăstare a animalelor. A avut 310 animale, mai are 160 care trăiesc, restul de 150 au murit de foame. L-a prins zăpada mare acolo, a rămas fără nutreţ şi nici nu a mai putut pleca din zonă. Primăria i-a trimis la un moment dat 10 saci de boabe şi baloţi de paie, dar a fost prea puţin“, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, semn că autorităţile locale ştiau despre situaţia de urgenţă din zonă, dar nu s-a intervenit decât la un moment dat cu nutreţ, și acela în cantitate insificientă. „Poliţia s-a sesizat după ce evenimentul a devenit public. Se fac acte premergătoare şi verificări pentru a se vedea exact ce s-a întâmplat şi se vor stabili împrejurările în care s-a produs decesul animalelor. Se va stabili dacă va fi sau nu cazul deschiderii unui dosar penal“, a precizat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS