16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu jucătorii la arat, pe gazonul „OZN-ului“ din Craiova

Cu jucătorii la arat, pe gazonul „OZN-ului“ din Craiova

Gazonul de pe stadionul „Ion Oblemenco“ cedează la fiecare meci, iar jucătorii „înoată“ prin brazdele care se formează în urma lor (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Stadionul de 55 de milioane de euro din Bănie s-a transformat rapid într-un templu al fotbalului din Oltenia, lucru confirmat de numărul mare de spectatori de la meciurile de acasă ale Universității, dar și de rezultatele obținute de trupa lui Devis Mangia, neînvinsă până acum în propriul fief. Și, totuși, arena are o problemă: starea proastă a gazonului. La fiecare meci, iarba verde de acasă se transformă în ogor, pe care jucătorii Craiovei sunt nevoiți să-l are pentru a scoate un rezultat favorabil. Nu de puține ori, fotbaliștii Universității au acuzat starea suprafeței de joc, care mai mult îi împiedică decât să-i ajute, însă Compania Națională de Investiții (CNI), cea care a finanțat lucrările de la stadion, a anunțat recent că nu sunt probleme cu gazonul și că totul ar fi în grafic în ceea ce privește mentenanța lui. GdS a încercat să afle dacă gazonul de la stadion are cu adevărat probleme, care ar fi acestea și ce se poate face pentru îmbunătățirea lui.

Arena de 55 de milioane de euro de la Craiova a fost lăudată de toată lumea încă de la inaugurare (10 noiembrie 2017). Construcție modernă, acustică deosebită, tribune aproape de stadion, tehnologii noi. Dar a oferit și o mare dezamăgire: gazonul. Suprafața de joc a lăsat de dorit chiar de la meciul de inaugurare a stadionului, cel cu Slavia Praga. Nici nu apucaseră bine să se încălzească jucătorii că terenul părea arat. De atunci au mai trecut câteva luni, a existat și o pauză competițională, dar calitatea gazonului nu s-a îmbunătățit. Dimpotrivă. Starea sa a fost la fel și la reluarea campionatului, iar jucătorii Universității Craiova au fost, în principal, cei care au avut de suferit. De altfel, după fiecare meci de acasă, aceștia au arătat cu degetul spre gazon, acuzele privind starea proastă a acestuia adunându-se de la un joc la altul. „A văzut toată lumea că gazonul nu are o stare prea bună. Pe noi ne dezavantajează foarte mult, deoarece avem posesia și e dificil să controlezi mingea pe un astfel de teren. E greu să și alergi, să pleci de pe loc, îți intră gheata cu totul în gazon“, a spus mijlocașul Cristi Bărbuț, la emisiunea „Repriza de Sud“, de la Radio Sud, făcâd referire la ultimul meci al alb-albaștrilor, cel cu Astra. „E un teren foarte greu. Jocul nostru este de posesie și nu putem realiza asta pe un asemenea teren“, afirma, după același meci, Alex Mitriță, autorul golului care a adus și victoria Craiovei. „Acum ne gândim la meciul cu Viitorul, vom juca acolo pe cel mai bun teren din ţară, sigur va fi altfel spectacolul decât pe acest teren“, declara și Alex Mateiu.
Spusele jucătorilor au fost întărite de antrenorul Devis Mangia, care a pus chiar și unele greșeli ale echipei sale din partida cu Astra pe seama gazonului prost. „Nu a fost ușor să jucăm, mai ales pe acest teren. Deși nu îmi place să mă repet, am făcut greșeli din cauza terenului, nu din cauza greșelilor tehnice, pentru că sărea mingea. Probabil am greșit ultima pasă, dar doar din cauza gazonului“, a fost părerea italianului de pe banca Universității. „Dacă am avea și un gazon bun, am fi invincibili acasă. Este un dezastru gazonul, se rupe imediat, dar cu timpul sper să se rezolve și problema lui“, concluziona, după meciul cu Dinamo din Cupa României, și Nicușor Bancu, autorul golului care a dus Craiova în semifinalele acestei competiții. Aceeași părere au avut și adversarii Craiovei, chiar antrenorul lui Dinamo, Florin Bratu, afirmând că „Universitatea ar avea șanse și mai mari la titlu dacă ar juca acasă pe un gazon mai bun“.

Sorin Manda: Gazonul arată din ce în ce mai bine la fiecare meci

GdS a încercat, la începutul lunii decembrie, să afle cine este responsabil de calitatea gazonului de pe arena „Ion Oblemenco“ și cine plătește pentru acesta. Primăria Craiova, cea care are stadionul în administrare, a pasat sarcina către constructor. Cel puțin pentru primele șase luni de după inaugurare. „Serviciile tehnice pentru operare și mentenanță (descrise încă din faza de caiet de sarcini) intră în obligațiile constructorului obiectivului, lider de asociere SC CON-A SRL. Întreținerea și refacerea includ și suprafața de joc. Activitățile se vor desfășura pe o perioadă de șase luni, fără nici un cost suplimentar față de propunerea financiară“, spunea primăria. Potrivit caietului de sarcini asumat de constructor, gazonul ar fi trebuit însămânțat și lăsat să prindă rădăcini timp de șase luni. Graba de a inaugura însă stadionul a dus la schimbarea soluției, iar în loc de gazon însămânțat s-a ales varianta rulourilor de iarbă. O variantă ce pare neinspirată, cel puțin până acum.
Autoritățile locale au însă o părere bună despre gazon și susțin că acesta va arăta foarte bine peste câteva luni. „Gazonul nu este încă un covor de sufragerie, ca să folosesc o metaforă. A fost și puțin forțat, ce-i drept, pentru că a fost montat în toamnă, s-a și jucat pe el, dar au fost apoi două luni de pauză în care s-a intervenit asupra lui. De altfel, CNI a dat un comunicat cu fiecare tip de intervenție care s-a făcut. Acele aparate de fotosinteză își fac datoria, am avut și acest necaz că a nins la sfârșitul lunii februarie, ceea ce nu prognozase acel soft care oferă mentenanța gazonului, dar eu cred că ușor, ușor lucrurile se vor îndrepta. Din punctul meu de vedere, gazonul nu arată chiar așa de bine cum ne-am fi dorit cu toții, dar arată din ce în ce mai bine la fiecare meci. Dacă ne gândim cum l-am lăsat în decembrie și cum l-am găsit în februarie, chiar arată din ce în ce mai bine“, a afirmat Sorin Manda, managerul public al Craiovei, în emisiunea „Administrația la zi“ de la Radio Sud. „Este o perioadă de garanție, sunt firme care se ocupă de mentenanță, firme specializate care s-au ocupat și de gazonul lui Manchester United sau al lui Bayern Munchen, și avem toată încrederea că soluțiile care ni le dau atât nouă, cât și celor care plătesc, vor duce la un gazon din ce în ce mai bun, iar spre sfârșitul primăverii la un gazon foarte, foarte bun“, a mai spus Manda. Afirmațiile au fost făcute vinerea trecută. În ziua următoare, Universitatea a jucat cu Astra, iar gazonul a fost la fel de dezastruos.

Ce spune CNI

Compania Națională de Investiții are și ea o părere bună despre gazon, anunțând recent, printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook, că totul ar fi în grafic în ceea ce privește mentenanța. Mai mult, CNI spune că „structura constructivă a suprafeței de joc din gazon natural respectă proiectul și standardele europene FIFA/UEFA pentru terenuri de iarbă naturală și condițiile EURO 2020, conform specificațiilor contractuale asumate“. „În scopul asigurării mentenanței, cât și a utilizării optime a instalației de fotosinteză, constructorul a încheiat un contract de asistență tehnică cu societatea SGL BV din Olanda, mentenanță asigurată printr-un soft specializat. Precizăm faptul că această societate are sub supraveghere stadioane de renume din Europa, ca de exemplu: Allianz Arena, Borusia Dortmund, Paris Saint Germain, Menchester City (corect Manchester – n.r. ), și nu numai. Pentru monitorizarea gazonului de pe stadion sunt montați senzori și camere de supraveghere, care urmăresc temperatura, umiditatea, expunerea la razele solare ale gazonului. Pe baza informațiilor primite se stabilește un program de mentenanță inclusiv a utilizării optime a lămpilor de fotosinteză. Astfel, utilizarea acestora se face profesionist, după un program bine stabilit, rezultat atât din informațiile colectate din senzori, cât și funcție de condițiile meteo. Săptămânal se primesc de la societatea din Olanda rapoarte cu parametrii agro-tehnici, care sunt variabili în condițiile de exploatare a oricărei suprafețe de joc din gazon natural“, susține CNI în comunicat. Tot aici, Compania mai vine cu precizarea că în pauza competițională au fost efectuate mai multe operațiuni legate de mentenanța gazonului, cum ar fi administrare de Zeolit, de nisip, de fertilizanți în formă lichidă, de fungicide, insecticide și nematicide și de fertilizanți solizi.

Ce spun specialiștii

Și, totuși, de ce gazonul de pe stadionul „Ion Oblemenco“ cedează la fiecare meci? „Este posibil să nu existe un drenaj bun“, crede conferențiarul universitar Carmen Nicu, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității din Craiova. „Pentru obținerea unui gazon de calitate sunt foarte importante lumina, apa, substanțele nutrititive și aplicarea corectă și la timp a lucrărilor de întreținere. Lumina este importantă pentru fotosinteză, iar o intensitate redusă și o aerație deficitară la nivelul gazonului va detemina degradarea lui. Este foarte importantă calitatea apei de udare. Dacă este de calitate slabă, acest lucru va duce la apariția unor simptome precum îngălbenirea și arderea gazonului. De asemenea, este nevoie de o irigare uniformă, cu sisteme automatizate. Trebuie văzute și frecvența de udare și momentul optim de udare. Foarte important mai este să se utilizeze amestecuri profesionale, care cuprind varietăți de graminee cu caracteristici deosebite în ceea ce privește omogenitatea și rezistența la trafic, în condițiile unei exploatări intense, specii cu perenitate foarte bună și capacitate mare de regenerare după un stres mecanic“, a precizat Carmen Nicu, pentru GdS. „Rulourile asigură o înverzire rapidă. Acestea se înființează în gazoniere. Se ține cont de condițiile climatice, de speciile folosite, care să reziste în condiții de umbră. S-ar putea ca gazonul să nu fi avut timp să se consolideze, poate a trecut o perioadă prea scurtă de la instalarea în rulouri până la primul meci. Dacă este umezeală la nivelul gazonului, înseamnă că nu este asigurat un drenaj bun. Astfel, apa băltește, apar boli ale ierbii și, practic, terenul devine impracticabil. Asigurarea drenajului este, deci, obligatorie“, a mai spus conf. univ. Carmen Nicu.
La rândul său, fostul jucător al Universității Craiova Titi Bîtlan, cel care s-a ocupat de gazonul de pe vechiul stadion „Ion Oblemenco“, susține că ar putea fi o problemă cu straturile de dedesubt. „Din ce am văzut eu, ar fi probleme cu brazdele, care sunt prea subțiri, și cu straturile de dedesubt, care nu cred că au fost pregătite cum trebuie, adică sunt foarte, foarte tari. Nu s-a făcut aderența și cred că a apărut și o ciupercă ce favorizează degradarea gazonului, pentru că am observat că are un miros specific de mucegai. Trebuia să treacă o perioadă ca să se dezvolte rădăcinile, dar și gazonul a fost montat toamna târziu și n-a vegetat deloc. De asta nu a rezistat la contactul cu crampoanele jucătorilor. Am dat chiar ieri (luni – n.r.) o brazdă la o parte și am încercat să râcâi pământul, dar mi-a fost imposibil să-l disloc, atât era de tare. Eu cred că rădăcina gazonului nu ajunge în substrat“, a spus Titi Bîtlan.

Gazonul de pe Arena Națională, schimbat de opt ori în șase ani

Primăria București a schimbat gazonul de pe Arena Naţională de opt ori în șase ani. Ultima dată pe 20 august 2017 și în timp record: cinci zile. „Noul gazon este produs în România, a fost însămânţat în septembrie 2016 şi aclimatizat pe condiţiile din ţară noastră“, anunța Primăria Capitalei. Gazonul respectiv a costat 50.000 de euro, alți 10.000 de euro reprezentând costurile de montaj. Gazonul de pe Arena Naţională a fost mai mereu motiv de scandal, prima dată chiar imediat după inaugurarea stadionului. Pe 6 septembrie 2011, la meciul România-Franța, gazonul a cedat după un minut de la startul partidei, făcându-i pe jurnaliștii francezi să exclame: „Ăsta nu e gazon, e câmp de cartofi!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS