13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Bulgăroaicele“ neasigurate, scoase din circulaţie

„Bulgăroaicele“ neasigurate, scoase din circulaţie

Polițiștii de la Rutieră au depistat în trafic mai multe „bulgăroaice“ care circulau fără asigurare

Polițiștii doljeni au depistat în trafic mai multe autoturisme care figurau radiate temporar din circulație de autoritățile bulgare, motivul fiind lipsa poliței RCA. În ultima lună, șase șoferi s-au ales cu dosare penale după ce au fost depistați conducând „bulgăroaice“ radiate din circulație.

Potrivit Codului penal, punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat se pedepseşte cu închisoarea de la unu la trei ani sau cu amendă. Aceasta este pedeapsa pe care o riscă proprietarii de „bulgăroaice“ radiate din circulație fără știrea acestora.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în perioada 15 februarie – 7 martie, în urma acțiunilor făcute în trafic, polițiștii de la Rutieră au depistat șase persoane care conduceau autoturisme radiate din circulație de autoritățile bulgare pentru lipsa poliței RCA. Numai pe 15 februarie, trei șoferi s-au ales cu dosare penale pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Unul dintre șoferi, un bărbat de 63 de ani, din comuna Desa, conducea un autoturism radiat din circulație de autoritățile bulgare încă de pe 6 martie 2017. Un ilfovean de 52 de ani a fost depistat conducând un autoturism radiat din circulație de pe 14 noiembrie 2017, iar un tânăr de 19 ani, din comuna Catane, conducea o „bulgăroaică“ radiată din circulație de pe 15 ianuarie, anul acesta.
Oamenii legii au precizat că în toate cazurile au fost întocmite dosare penale pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat.
Ulterior, pe 4 martie, polițiștii din Filiași au depistat în trafic o altă „bulgăroaică“ radiată din circulație, condusă de un tânăr de 20 de ani, din Brădești, care se afla și sub influența băuturilor alcoolice. Oamenii legii spun că și de data aceasta motivul radierii din circulație a fost lipsa poliței RCA. „Din verificările efectuate s-a stabilit că autoturismul este radiat temporar din circulaţie, din 20.02.2018, de către autorităţile bulgare, pentru lipsa poliței RCA. A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis şi conducerea unui vehicul neînmatriculat“, au precizat polițiștii doljeni.
Miercuri, pe 7 martie, oamenii legii au mai întocmit alte două dosare pe numele a două persoane care conduceau mașini radiate din circulație de autoritățile bulgare.
Reprezentanții IPJ Dolj au precizat pentru GdS că lucrurile sunt destul de clare în aceste cazuri. Autoturismul este verificat în baza de date a autorităților bulgare, iar dacă figurează ca radiat din circulație întocmesc un dosar penal în baza prevederilor Codului penal.

De ce radiază bulgarii mașinile românilor

Informații despre această situație sunt oferite de Recrex, care gestionează dosarele de daună pentru accidentele produse pe teritoriul României de autovehiculele înmatriculate în Bulgaria (asigurate de compania DallBogg Life and Health EAD).
Potrivit informațiilor oferite de Recrex, începând cu 1 iulie 2016, autoritățile bulgare au modificat art. 574 din Codul Asigurătorilor din Bulgaria, în sensul că orice autovehicul înmatriculat în Bulgaria care nu deține o poliță obligatorie de tip RCA valabilă va fi radiat în mod automat din Registrul Auto Rutier din Bulgaria.
„Prin modificările aduse art. 574 din Codul Asigurătorilor din Bulgaria, orice autovehicul care nu deține o poliță obligatorie de tip RCA valabilă va fi radiat în mod automat din Registrul Auto Rutier din Bulgaria, în urma parcurgerii unei proceduri specifice de informare și notificare. În acest sens, la momentul expirării perioadei de valabilitate a poliței RCA, proprietarul bulgar va fi informat despre acest aspect, iar dacă în decurs de 14 zile nu se reînnoiește contractul de asigurare pentru autovehiculul respectiv, acesta va fi radiat din evidențele oficiale“, precizează Recrex.
Cum cetățenii români conduc „bulgăroaica“ în baza unei procuri emise de o persoană fizică sau juridică din Bulgaria, cel mai probabil aceștia nici nu știu că circulă cu o mașină radiată din circulație.
Să vedem cum se poate ajunge în această situație. De cele mai multe ori, proprietarii de „bulgăroaice“ cumpără polița RCA de la un intermediar, iar dacă acesta din urmă nu depune banii, societatea de asigurări anulează poliţele neplătite. Au existat însă și cazuri în care proprietarul de „bulgăroaică“ achiziționează fără să știe o asigurare falsă.
De exemplu, la sfârșitul lunii februarie, un bărbat din comuna gorjeană Negomir s-a ales cu un dosar penal pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals după ce a fost depistat conducând un autoturism înmatriculat în Bulgaria, pentru care avea cartea verde falsă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS