5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTheo are nevoie de o proteză craniană pentru o viaţă normală

Theo are nevoie de o proteză craniană pentru o viaţă normală

Theo Constantinescu

Theodor Constantinescu are 36 de ani, însă un accident pe care l-a suferit în urmă cu zece ani îl împiedică să îşi trăiască normal tinereţea. Înainte de accident, era un tânăr dornic să aibă o meserie respectabilă. A plecat în Vietnam pentru a urma cursurile unui master, după ce absolvise cu nota 9,5 Universitatea Politehnică din Bucureşti. Însă, o zi nefastă, în care a fost implicat într-un accident cu un scuter, avea să îi schimbe radical viaţa.

Theodor Constantinescu are originile în comuna doljeană Murgaşi, însă acum locuieşte în Bucureşti. Tânărul provine dintr-o familie modestă, însă atât el, cât şi ceilalţi trei fraţi ai săi au vrut să devină oameni de bine şi au învăţat cât de mult au putut pentru a-şi construi o carieră respectabilă. Totul părea să meargă bine, iar dorinţa lui de studiu dădea roade. Plecase să studieze în Vietnam şi ajunsese să predea limba engleză pentru a câştiga banii ce trebuia să îi asigure un trai liniştit într-o ţară străină. Însă, în 2008, a fost implicat într-un accident rutier, în timp ce conducea un scuter. „În noaptea de 1 spre 2 octombrie 2008, a fost implicat într-un accident de motocicletă în Hanoi, Vietnam, unde era bursier masterand al statului român, el fiind inginer IT din 2005 în România, unde a absolvit Politehnica Bucureşti. Un conducător auto fără permis nu a acordat prioritate şi l-a lovit în plin. La peste nouă ani de la comiterea faptei, nu a executat nici măcar o zi de închisoare, nu a plătit nicio despăgubire“, a declarat Vali Constantinescu, mama lui Theodor. În timpul impactului, a suferit un traumatism cranio-cerebral care, iniţial, părea vindecabil. Au urmat două operaţii grele. În timpul primei intervenţii i-a fost înlăturat osul volet propriu, care a fost apoi păstrat într-o bancă de oase. În timpul celei de-a doua operaţii, acest os i-a fost fixat, din nou, la nivelul craniului. Totul părea că a decurs perfect, iar Theodor îşi recăpătase toate speranţele. Însă, în 2009, coşmarul a reînceput. Osul care îi fusese fixat începea să se „topească“.

O proteză craniană, salvarea lui Theodor

După cele două intervenţii, Theodor a rămas în Vietnam încă opt ani şi şi-a continuat activitatea până în 2016, când „topirea“ osului volet propriu a devenit foarte evidentă, iar la nivelul capului tânărului se vedea o gaură destul de mare, pe care o are şi acum. În urmă cu doi ani, în octombrie, tânărul a suferit o altă operaţie de ablație (înlăturare) a osului volet propriu lezat („mâncat“), pe care organismul l-a respins în urma celei de-a doua operaţii din 2009. Theodor s-a întors în sânul familiei, iar acum caută împreună soluţia pentru ca el să poată duce o viaţă normală. Boala lui l-a făcut să se îndepărteze de lume, să stea izolat şi să rupă legăturile cu prietenii de teamă să nu fie marginalizat. Părinţii săi sunt pensionari, iar veniturile lor sunt prea mici pentru a avea posibilitatea să îşi vadă fiul sănătos şi independent. „În acest moment este obligatorie a patra operație de fixare a unei proteze. Înainte de operație, însă, trebuie să avem suma necesară pentru confecționarea unei proteze din ceramică, care costă în jur de 10.000 de euro şi care se face doar în străinătate. Pentru noi este, practic, imposibil, să o cumpărăm. Nu avem banii necesari. Theodor trebuie să aibă grijă extremă să nu cadă, să nu se lovească, întrucât scalpul stă direct pe meninge. Orice incident banal pentru o persoană obișnuită, lui Theodor îi poate fi fatal. Creierul nu are nici o protecție. Theo are adesea dureri de cap și amețeli şi ne dorim din suflet să îl putem ajuta“, a mai povestit Vali Constantinescu.

Cum puteţi ajuta

Oamenii care îşi doresc să îi întindă o mână de ajutor lui Theodor pot dona în unul dintre conturile de mai jos, deschise pe numele lui Theodor Constantinescu.
CONT în RON ING Bank:  RO 04 INGB 0000 9999 06434267 – RON
CONT în USD ING Bank: RO 36 INGB 00009999 06434370 – USD
CONT în EUR ING Bank :  RO 97 INGB 00009999 06434339 – EUR
Cod  SWIFT : INGBROBU; Cod BIC : 606410008
Cod  SWIFT : INGBROBU; Cod BIC : 606410008

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS