16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele containere de gunoi îngropate au ajuns în Craiova

Primele containere de gunoi îngropate au ajuns în Craiova

Constructorul a început asamblarea containerelor aduse din Italia (FOTO: Claudiu Tudor)

Peste 200 din cele 759 de containere de gunoi îngropate cu care vor fi echipate platformele de gunoi ce deservesc asociațiile de proprietari au ajuns în Craiova. Acestea sunt aduse din Italia și vor fi asamblate aici de SC European Waste Technology SRL, firma care urmează să amenajeze și să echipeze platformele destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova. „Primele containere de gunoi au fost aduse din Italia și vor fi asamblate aici, în Craiova. La acest moment am întocmit documentația pentru obținerea avizelor de construire și împreună cu reprezentanții primăriei, ai consiliului județean și operatorilor de utilități, am identificat platformele cu probleme și am decis relocarea celor neconforme“, a precizat reprezentantul EWT, Marius Croitoru.
Investiția are o valoare totală de 7,5 milioane de euro și este un proiect cu finanțare europeană al administrației județene Dolj. El prevede proiectarea şi amenajarea celor aproape 440 de platforme din Craiova pe care vor fi montate containerele îngropate pentru colectarea separată a deşeurilor, precum şi furnizarea utilajelor speciale pentru gestionarea acestora. Noul sistem va înlocui actualele platforme supraterane, ceea ce înseamnă o îmbunătățire a gradului de salubritate, dar și un avantaj din punct de vedere al aspectului. Prin montarea acestor recipiente se creează condițiile pentru valorificarea deșeurilor reciclabile, întrucât obiectele din sticlă, metal, plastic, hârtie și carton vor fi colectate separat de resturile menajere.
Contractul între EWT și Consiliul Județean Dolj a fost semnat la sfârșitul anului 2017. În prezent, constructorul elaborează documentațiile tehnice pentru emiterea avizelor prevăzute în Certificatul de Urbanism, efectuează studii topografice, hidrologice și geotehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire. Totodată, identifică platformele de gunoi care vor fi relocate din cauză că nu asigură accesul utilajelor ce vor fi achiziționate, fie sunt poziționate la mai puțin de doi metri de alte construcții sau se intersectează cu conductele de utilități.
„O echipă formată din membrii Unității de implementare a proiectului din Consiliul Județean Dolj, membrii nominalizați de Primăria Craiova și reprezentanți ai furnizorului a verificat locațiile unde urmează să fie amplasate platformele cu containere îngropate în vederea identificării eventualelor neconformități.
Dacă emitenții de avize care dețin rețele de utilități solicită devierea rețelelor, aceasta se va executa sub supravegherea deținătorilor de rețele sau platformele în cauză se vor reloca. În prezent, nu se cunoaște numărul acestora, urmând să fie cunoscut după depunerea documentațiilor pentru emiterea avizelor și studierea acestora de către emitenții de avize deținători de rețele de utilități.
Relocarea platformelor de precolectare a deșeurilor menajere care deservesc asociațiile de proprietari este o operațiune necesară pentru efectuarea studiilor prevăzute (topografice, hidrologice, geotehnice), precum și pentru executarea construcțiilor. Relocarea a fost solicitată de Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, la sesizarea furnizorului European Waste Technology SRL, care are și calitate de proiectant și constructor.
S-a solicitat relocarea acelor platforme care fie nu asigură accesul utilajelor ce vor fi achiziționate, fie sunt poziționate la mai puțin de doi metri de alte construcții, fie s-a constatat, cu ocazia vizitelor pe amplasament, că există rețele de utilități. Procesul de verificare a acestor platforme continuă, astfel că nu se poate preciza în acest moment numărul total al platformelor care se relocă“, a precizat, într-un răspuns transmis GdS, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS