17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj2.000 de profesori au lipsit la simulare

2.000 de profesori au lipsit la simulare

Constantin Huică, liderul de sindicat al profesorilor din Gorj

Peste 2.000 de profesori din Gorj nu au participat la simularea examenului de evaluare naţională. Profesorii au fost de acord cu protestul iniţial la nivel naţional de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Constantin Huică, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a declarat că profesorii care nu au participat la simulare au fost înlocuiţi de alte cadre didactice, care nu au fost de acord cu protestul. Potrivit lui Constantin Huică, peste 70% din membrii săi de sindicat sunt de acord cu acţiunile iniţiate de federaţie la nivel naţional, fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării. „Ne-am ales cu o creştere de salarii de 12% per total, dacă scădem inflaţia şi ce s-a mai întâmplat. Toate categoriile au primit câte ceva, numai profesorii au fost lăsaţi la urmă. Aşa se investeşte în educaţie. Oamenii au fost de acord cu protestul. Este bine pentru elevi că nu a fost examenul adevărat, ci doar simularea. Poate va fi un semnal de alarmă. Simularea a avut loc, participând ceilalţi colegi. Directorii au avut grijă să mobilizeze alte cadre didactice“, a declarat Constantin Huică.

Nemulţumiri majore

Angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor şi a lipsei de răspuns din partea guvernului, dar şi a liderilor celor două camere din Parlamentul României, la solicitările federaţiei. „Membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare naţională care se desfăşoară în perioada 5-7 martie 2018“, transmite FSLI.
Solicitările cadrelor didactice, transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României, sunt: 1. Soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; 2. Majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale; 3. Creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor; 4. Rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional; 5. Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio-profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară; 6. Modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT“, aprobat prin HG nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică; 7. Acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS