6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Gaudeamus şi-a deschis ieri porţile în Bănie

Târgul Gaudeamus şi-a deschis ieri porţile în Bănie

Cea de a XVII-a ediţie a Târgului Gaudeamus Craiova se desfăşoară în perioada 28 februarie – 4 martie în incinta deja tradiţională pentru sărbătoarea cărţii – foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“.
Gaudeamus îi invită pe cei dornici de lectură la o explozie de cunoaştere prin literatura de ficțiune sau memorialistică, biografii, dar şi poezie, albume de artă, manuale de limbi străine sau studii academice, de la volume de psihologie sau psihanaliză până la studii de economie.
În cadrul târgului a avut loc lansarea monografiei „Oraşul Craiova“, ediţie bilingvă română şi engleză, coordonată de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova.
„Cartea aceasta s-a născut dintr-o ambiție şi o neputinţă – ambiţia ca oraşul nostru să aibă o lucrare reprezentativă, cu care să te mândreşti, şi neputinţa că din 1977, când a fost publicată o istorie a Craiovei, nu a mai aparut nicio lucrare care, din punctul meu de vedere, să fie relevantă pentru oraşul nostru. Întâmplarea a făcut să fac parte dintr-o delegaţie care a mers la Universitatea din Trento, din Italia, împreună cu prietenul și colegul meu, profesorul Iulică Nedelcu de la Drept, şi ca tot omul am zis să ducem şi noi ceva în dar, şi prin grija Domniei Sale s-au achiziționat nişte oale şi ulcele de la Oboga. Pe drum s-au spart şi acolo am fost în imposibilitatea de a oferi ceva și de a ne exprima identitatea noastră profesională și urbană. Aşa s-a născut ideea acestei lucrări, cu o anumită concepţie, neapărat monografică, nu pentru că am avut preocupări anterioare, dar o carte despre un oraş e una care să exprime ceea ce are reprezentativ şi ceea ce constituie un act de demnitate şi de mândrie. Cartea aceasta trebuie să exprime mândria și aspiraţiile noastre. 23 de specialiști au fost direct implicați în eleborarea acestei cărţi. Am descifrat ceea ce nu ştiam, faptul că în anul 1730 Craiova avea 4.000 de locuitori, iar după 300 de ani – 304.000 de locuitori, faptul că în Craiova femeile sunt cu 6.500 mai multe decât bărbaţi, că se nasc mai puţini decât mor şi multe alte fenomene şi evoluţii ale oraşului nostru… Primăria care face obiectul capitolului 2 a avut în Cezar Avram o tratare în spiritul adevărului a unor informaţii care până acum au fost prezentate denaturat. Cu acest capitol elaborat cred că se poate vorbi despre o succesiune a primarilor, şi am făcut câteva etape în evoluţia primarilor de la 1865-1918, 1918-1945, 1945-1989, 1989-2017. Am calculat care este timpul mediu de primariat al fiecăruia și care a fost cel mai prodigios primar“, a declarat Dumitru Otovescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS