18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParchetul, pe urmele unor operațiuni marca „Dinel Staicu“

Parchetul, pe urmele unor operațiuni marca „Dinel Staicu“

Marți, 29 decembrie 2015. În biroul notarului public Laura Diaconu are loc o tranzacție misterioasă. Sute de hectare de teren din Dolj, Mehedinți, Olt și Ilfov, clădiri, contracte de închiriere, pachete de acțiuni și un depozit de aur de 23,5 kilograme păstrat în lingouri de diferite mărimi sunt transferate în mare grabă între două societăți. Ambele firme sunt controlate prin acțiuni la purtător de controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu. După șase luni, firma care a cedat bunurile în valoare contabilă de 2,4 milioane de euro dispare. Protagoniștilor le-a scăpat însă un amănunt în acte, din cauza căruia au ajuns în atenția Parchetului.

Într-o plângere penală depusă la Parchet, notarul public Laura Diaconu este acuzat că a comis fals intelectual cu ocazia autentificării unei tranzacții între două societăți controlate din umbră de controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu. Tranzacția unor bunuri cu valoare contabilă de 2,4 milioane de euro a avut loc în 29 decembrie 2015, între Ind Star Management SA și Ind Corealis SA – societăți cu acțiuni la purtător administrate de aceeași persoană, Constantin Bădîrcea.
Despre Bădârcea se spune că este cel care administrează la ora actuală averea lui Dinel Staicu. Numele administratorului a apărut de-a lungul timpului în mai multe scandaluri și afaceri. Spre exemplu, Bădîrcea a fost și el cercetat în celebrul dosar al Băncii Internaționale a Religiilor (BIR), în care Staicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare și despăgubiri de 4,2 milioane de euro. În anii 1999-2000, el era administrator la Practicianul SRL, una din cele 11 firme controlate de Staicu prin care omul de afaceri a luat credite de la BIR cu încălcarea normelor bancare. Numele lui mai apare ca administrator la Complex Stejarul GIE, un grup de interes economic prin care Staicu își încasa dividendele de la SIF Oltenia, după cum GdS arăta în 2007. De alfel, Constantin Bădîrcea a și fost cooptat o scurtă perioadă în Consiliul de Administrație (CA) al SIF 5, când la șefia societății de investiții financiare se afla Dinel Staicu.

Operațiune discretă de milioane de euro

La sfârșitul anului 2015, Bădîrcea a operat o divizare parțială a Ind Star Management, sub pretextul căreia a mutat proprietățile firmei pe o altă societate, Ind Corealis SA, controlată tot de omul de afaceri Dinel Staicu. Valoarea contabilă a activului net desprins se ridica la 11,15 milioane de lei (2,4 milioane de euro). Valoarea de piață a activelor este însă mult mai mare, pentru că vorbim despre transferul a sute de hectare de terenuri la Coțofenii din Față și Ișalnița (Dolj), Eșelnița (Mehedinți), Verguleasa (Olt) și Jilava (Ilfov), dar și de construcții la Eșelnița, Leu și Craiova. Prin aceeași operațiune, au mai fost transferate acțiuni în valoare de 2 milioane lei, deținute la Complex Stejarul GIE, Oltenia Grup Invest, Corealis Dacia și BMO Oltenia. Pe lângă imobile și acțiuni, prin divizare a fost transferat și un depozit de aur (23,5 kilograme), păstrat în lingouri de câte 250 de grame, 500 de grame și 1 kilogram. În fine, în operațiune a intrat și transferul a două contracte de închiriere. Primul fusese încheiat cu Ford, pentru un depozit de șlamuri la Ișalnița (6.000 mp), preluat ulterior de Active Conexe SA – societatea pe care au fost mutate bunurile pe care nu le-au vrut americanii. Al doilea contract de închiriere era încheiat cu Mol Petroleum, pentru benzinăria din str. Unirii nr. 206 (1.600 mp). Este benzinăria pe care Dinel Staicu declara că a primit-o de la Adrian Mititelu, când i-a vândut acestuia echipa de fotbal FCU Craiova.

Staicu voia fermăde sturioni la Coțofeni

Oficial, în urma divizării parțiale, Ind Star Management urma să rămână doar cu activitățile legate de proiectele derulate cu fonduri UE. Din verificările GdS însă, rezultă că la acea dată societatea nu derula nici un astfel de proiect, dovadă că șase luni mai târziu (30 iunie 2016) ea a fost radiată. Este adevărat, firma aplicase pentru un proiect cu fonduri UE, în care finanțarea nerambursabilă se ridica la 2,9 milioane de euro. Printr-o metodă revoluționară, Dinel Staicu voia să crească la Coțofenii din Față sturioni pentru consum și producția de caviar. Proiectul nu s-a concretizat însă, contractul fiind reziliat. Terenul destinat fermei de sturioni a fost și el transferat către Ind Corealis, prin operațiunea amintită mai sus. De asemenea, firma a mai aplicat pe un proiect UE pentru construirea unui megadepozit de legume-fructe în valoare de 4 milioane de euro, din care 2 milioane de euro erau sume nerambursabile. Proiectul a fost declarat însă neeligibil, din cauză că în structura acționariatului Ind Star se regăseau și entități economice de stat (AVAS). Operațiunea de transfer al activelor a sărit peste unele etape intermediare, cum ar fi explicarea fundamentului juridic și economic al divizării parțiale. La final, arhiva cu documentele juridice și financiar-contabile rămânea în custodia Ind Star – firmă care peste șase luni a fost radiată. În schimb, noua societate Ind Corealis urma să primească un set de documente privind proprietatea bunurilor preluate.

Amănuntul pentru care a fost sesizat parchetul

Potrivit plângerii depuse la Parchet, atunci când a autentificat actul de transmitere a terenurilor și clădirilor între Ind Star Management și Ind Corealis (29 decembrie 2015), notarul Laura Diaconu nu se afla în posesia extraselor de carte funciară pentru aceste bunuri. Dovadă că actul a fost rectificat ulterior, „prin completarea cu extrase de carte funciară cu termenul de valabilitate expirat“, se arată în plângere. Or, conform Legii nr. 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară (art. 35, alin. 2), operațiunea notarială trebuia făcută „în baza extrasului de carte funciară pentru autentificare“. Altfel, vorbim de fals intelectual. Mai mult decât atât, registratorii Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj au comis și ei fals, intabulând bunurile pe noua societate în loc să respingă cererea, se mai spune în plângere.
Notarul Laura Diaconu nu a dorit să comenteze pe marginea cazului. „Nu discut despre clienții mei. Dacă este o plângere la Parchet, ea va fi soluționată de procurori. Puteți să întrebați la Parchet dacă aveți asemenea curiozități“, a spus aceasta.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a refuzat însă să furnizeze mai multe date, mulțumindu-se doar să precizeze că „dosarul nu a fost soluționat până în prezent“. Nici administratorul Constantin Bădîrcea nu a fost mai vorbăreț. „Nu am făcut nici un transfer de bunuri“, ne-a spus acesta, după care a închis telefonul. Cel puțin deocamdată, tranzacția pentru care protagoniștii au ajuns în atenția Parchetului rămâne învăluită în mister.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS