12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova s-a ridicat în picioare pentru asistența socială

Craiova s-a ridicat în picioare pentru asistența socială

Craiova s-a alăturat ieri campaniei naţionale „România se ridică în picioare pentru asistența socială“. Aula „Mihai I“ a Universității din Craiova, unde s-a desfăşurat evenimentul, a fost ieri arhiplină. Reprezentanţi ai mediului academic, ai primăriilor, oficialităţi, studenţi, precum şi reprezentanți ai societății civile au luat parte la evenimentul dedicat promovării profesiei de asistent social. Campania a fost inițiată de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), iar Dolj este al 21-lea județ care marchează acest eveniment. „CNASR are aici o asistență destoinică, peste 180 de asistenți sociali. În 1990 aveam o singură facultate de profil, astăzi avem 23 pe întreg cuprinsul țării. În 1990 erau câțiva absolvenți de asistență socială ai Școlii Superioare «Principesa Ileana» de la București, astăzi sunt 40.000 de absolvenți“, a spus Doru Buzducea, președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România.

70% dintre primăriile locale nu au asistent social

Asistentul social se ocupă cu recuperarea și integrarea socială a persoanelor cu probleme speciale în societate, intră în casele oamenilor, monitorizează problemele lor și previne instalarea unor patologii sociale. Campania „România se ridică în picioare pentru asistența socială“ aduce în prim-plan și dificultățile cu care se confruntă aceşti oameni. „Avem problema salarizării. În ultima vreme au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar trebuie armonizate salariile între anumite categorii. De asemenea, rețeaua rurală este slab dezvoltată pe întreg parcursul țării. 70% dintre primăriile locale nu au angajat asistent social. Doar 7.000 – 8.000 de asistenți sociali profesează la ora actuală, restul de peste 30.000 așteaptă ca primăriile locale să îi angajeze pentru a aduce plusvaloare societăților locale“, a mai spus Doru Buzducea.

30% din bugetul CJ Dolj, alocat asistenţei sociale

Dezvoltarea serviciilor de asistență în mediul rural reprezintă o prioritate şi pentru oficialităţile judeţene. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, spune că va aloca fonduri importante în acest sens. „Numai din bugetul pe anul acesta, peste 30 la sută se duc către direcția de asistență, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un județ sărac. În ultimii opt-nouă ani, în mod constant CJ a investit în această direcție, am avut o strategie prin care în primii ani am investit în ceea ce privește protecţia copilului, apoi către persoanele adulte. Și anul acesta avem o strategie de a ajunge cât mai aproape de cetățean și la Dăbuleni, Bechet, Calafat, Băilești, Segarcea, Filiași“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS