5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria a făcut economie la deszăpezire pe spinarea craiovenilor

Primăria a făcut economie la deszăpezire pe spinarea craiovenilor

Ședința ordinară de ieri a Consiliului Local (CL) al municipiului Craiova s-a transformat rapid într-o dispută între consilierii din opoziție și primarul Mihail Genoiu pe seama acțiunii de deszăpezire a orașului. Edilul a considerat că, în ciuda mesajelor primite de la mii de cetățeni nemulțumiți, deszăpezirea a decurs bine și că „nu s-a făcut mai mult pentru că există întotdeauna un echilibru“. La ce echilibru s-a referit primarul? La cât de mult ar fi fost afectat bugetul local dacă deszăpezirea se făcea cu mult mai multe utilaje, care ar fi făcut, într-adevăr, ca orașul să fie supercurat, după cum s-a exprimat edilul. Ce se înțelege de aici? Că s-a preferat ca locuitorii Craiovei să fie lăsați în troienele de zăpadă, decât să se cheltuiască banii necesari unei deszăpeziri „la negru“ (cu străzi pe care să se vadă asfaltul).

În ședința de consiliu local de ieri, principala temă de dispută a fost legată de deszăpezirea Craiovei (Foto: Lucian Anghel)

Ședința de ieri a CL Craiova s-a dovedit cel mai bun moment pentru chestionarea autorităților locale cu privire la activitatea de deszăpezire a orașului. O acțiunea care a atras foarte multe critici din partea locuitorilor Craiovei, nemulțumiți de faptul că, după o noapte de ninsoare, orașul a devenit impracticabil. De ce s-au trezit oamenii cu străzi pline de zăpadă, cu trotuare impracticabile și ambuteiaje și de ce utilajele de deszăpezire au fost cam scumpe la vedere, a explicat la începutul ședinței primarul Mihail Genoiu. Pentru edil însă, deszăpezirea a decurs bine, iar dacă am fi dorit un oraș cu adevărat curat, costurile ar fi fost mult prea mari. De aceea, s-a preferat „un echilibru“. „Știu că sunt nemulțumiri în oraș, ceea ce e normal. Disconfortul este total, dar nu e al cuiva, ci al naturii împotriva orașului și a întregului județ. Nu s-a făcut mai mult, pentru că există întotdeauna un echilibru. Puteam să fi subcontractat nu 40 de utilaje, ci o mie și, la ora aceasta stăteam, într-adevăr, cu orașul supercurat. Dar trebuie să ne gândim foarte exact și la ceea ce se întâmplă în spatele acestor cheltuieli, cât de mult e afectat bugetul, în condițiile în care supralicitezi aceste utilaje. Avem situații foarte clare, din perioada anilor 2011, când sume destinate deszăpezirii au fost imputate de către Curtea de Conturi, din cauza cuantumului foarte mare. Motiv pentru care s-a ales acest echilibru“, și-a început edilul locuțiunea.
Potrivit acestuia, comandamentul de deszăpezire al primăriei, Poliția Locală și Poliția Rutieră s-au corelat foarte bine și chiar și oprirea semafoarelor nu ar fi fost o întâmplare, ea făcându-se „pentru a trece utilajele cu lamele“. „Am avut în vizor, în permanență, căile importante din Craiova. Aceasta este strategia de deszăpezire care a fost prezentată de către SC Salubritate și care a trecut prin consiliul local“, a punctat Genoiu. Edilul a mai menționat că o situație foarte grea s-a consemnat luni, în jurul orei 17.00, când au început să iasă de la serviciu angajații de la CET, Ford și Electroputere, lucru care a creat un blocaj în trafic, și că marea încercare a primăriei a fost deszăpezirea de la Ford. Acțiunea s-a derulat tot luni, între orele 17.00 și 24.00, după ce „uzina a fost luată pe neașteptate de condițiile meteo și peste 60 de TIR-uri care urma să intre în curtea fabricii au rămas în drum și au blocat strada Caracal“. Până la urmă, „deszăpezirea Uzinei Ford s-a făcut în regim de urgență, și, astfel, cea mai mare problemă a orașului a fost rezolvată în modul cel mai elegant, cu cheltuielile cele mai mici“, după cum a spus primarul Genoiu.
El nu a uitat să laude și tura de noapte de la deszăpezire, precizând că la această oră (ieri la prânz – n.r.) sunt echipaje care deszăpezesc în Catargiu, Romanești, Barieră și Brestei. „Sunt, într-adevăr, străzi înzăpezite și pe care nu se poate circula. Am primit mesaje și din zona ANL-urilor, iar în timpul nopții am avut peste o mie de mesaje de la cetățeni nemulțumiți. Este zăpadă, ninge de rupe pământul și la această oră, dar aveți în vedere că există și artere care sunt „la negru”“, a conchis edilul.

50 de utilaje pentru toată Craiova

Primarul Mihail Genoiu a admis și că au fost probleme cu firmele care trebuie să asigure utilaje de deszăpezire. „Am avut și o problemă cu un subcontractor din partea Salubrității, este vorba de firma Sondrio, care nu și-a respectat contractul, adică din cele trei utilaje Unimog pe care trebuia să le asigure, a venit doar unul singur. Cu firma Delta ACM, contractul prevedea un minim și un maxim de utilaje, iar ei au mers pe minim (opt utilaje din 12 – n.r.). S-au mai deblocat încă zece utilaje de la regiile și companiile din subordinea noastră: trei buldoexcavatoare de la CAO, un buldozer, o sărăriță și un autogreder de la RAADPFL. La ora aceasta, se acționează cu 50 de utilaje în Craiova“, a mai afirmat edilul Băniei.
El a fost însă luat la rost de consilierii din partea PNL, care au acuzat modul defectuos în care s-a făcut deszăpezirea orașului. „Este inadmisibil ca utilajele să circule cu lama ridicată. Degeaba vă strâmbați, domnule primar, că așa se întâmplă, oamenii nu își fac treaba“, a început tirul Laurențiu Diaconu. „Nu mi se pare corect să băgăm lumea în panică din cauza faptului că nu își dau zăpada de pe trotuare. Oamenii nu pot să-și dea zăpada decât în stradă, iar, la cât ninge, iese și mai mare debandada. Oamenii se panichează că vine primăria și le dă amendă, or noi suntem, în primul rând, cei care nu suntem în stare să ne facem treaba și să deszăpezim“, a spus și Adriana Ungureanu. „Este inadmisibil ca la trei zile de la începerea ninsorii să nu se intre absolut deloc în cartiere, iar pe arterele principale să nu se circule fluent“, a punctat și Doru Câplea.
În apărarea angajaților de la Salubritate a sărit Gheorghe Nedelescu, consilier local PSD, care a ținut să precizeze că aceștia și-au făcut datoria. „Sunt colegi care nu au dormit 24 de ore. În condițiile care au fost, nu se putea face mai mult. Planul de deszăpezire a fost aprobat de noi, consilierii, haideți să ne amintim. Acțiunea de deszăpezire este prevăzută acolo pe etape, pe urgențe. Că e loc de mai bine, poate să fie, dar rugămintea mea este să respectăm acești oameni“, a spus Nedelescu. „Să îi aplaudăm, domnule Nedelescu, sau ce să facem?“, a întrebat, ironic, Marian Vasile, consilier PNL, fapt ce a strânit supărarea primarului. „Haideți să închidem odată, că eu, una peste alta, mai am și treabă, că ninge de rupe pământul… Mă ridic și plec“, a tunat Genoiu. Apoi, edilul a adăugat că „nu s-a dat nici o amendă vizavi de deszăpezirea din fața proprietăților și că totul pleacă de la rugăminte, de la inițiativa fiecăruia“. Tot primarul a mai menționat că „utilajele cu lama ridicată pe care le-a văzut foarte multă lume, pe care le-a văzut și Gazeta de Sud, nu sunt din cele 50 ale primăriei, ci sunt toate ale Companiei Naționale de Drumuri“. Pe lângă aceste contre între primar și consilierii PNL, au mai existat și alte câteva intervenții la unele puncte de pe ordinea de zi, dar proiectele au trecut oricum prin votul majorității PSD+ALDE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS