6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAO vrea alt sistem de măsură la Stația de Epurare de la Făcăi

CAO vrea alt sistem de măsură la Stația de Epurare de la Făcăi

Staţia de Epurare de la Făcăi

Compania de Apă Oltenia (CAO), operatorul de apă și canalizare al județului Dolj, și-a propus să schimbe sistemul actual de măsură/monitorizare a debitului de apă de la intrarea și ieșirea din Stația de Epurare Făcăi, considerat defectuos, iar pentru acest lucru va apela la Universitatea din Craiova. Până atunci însă, CAO va trebui să modifice mai întâi actul constitutiv al societății, în sensul completării obiectului de activitate al Companiei cu codul CAEN 7219 – „Activitate de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale și inginerie“. Informația apare în proiectul de hotărâre privind mandatarea reprezentantului Consiliului Local al municipiului Craiova să voteze ordinea de zi în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, din data de 9 martie, proiect votat, ieri, în ședința de consiliu local.
Potrivit raportului din spatele acestei hotărâri, completarea activităților secundare din statutul CAO ar fi o necesitate „în vederea implementării unui nou sistem de măsură/monitorizare a debitului de apă la intrarea și ieșirea din Stația de Epurare Făcăi, care să corespundă standardelor tehnice actuale și care să presupună costuri mai mici față de cel actual”. „Sistemul de măsură/monitorizare actual a prezentat o funcţionare defectuoasă de la început, mentenanţa trebuind asigurată la intervale mici de timp, componentele defectându-se destul de des, înlocuirea lor fiind scumpă, iar piesele greu de procurat. Menţionăm faptul că furnizorul unor astfel de componente nu are reprezentanță în România“, se mai motivează în raport.
Noul sistem ar fi implementat în urma unui parteneriat cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, în cadrul proiectului „Cercetări și transfer de cunoștințe în domeniul tehnologiilor și instrumentelor software pentru informatizarea proceselor industriale“, pentru care Universitatea a obţinut finanţare din fonduri europene, după cum se precizează în raport. Staţia de Epurare de la Făcăi a costat 24,5 milioane de euro și a fost inaugurată pe 30 iunie 2011, după ce lucrările demarate înainte de 1989 au fost reluate cu fonduri europene după anul 2000.

Profit de 19,5 milioane de lei în 2017

Compania de Apă Oltenia a terminat anul 2017 cu vistieria plină. În raportul întocmit de Primăria Craiova privind mandatarea reprezentantului consiliului local care să voteze în Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei de Apă bugetul de venituri şi cheltuieli al acesteia pe anul 2018 se precizează că, la sfârșitul anului trecut, veniturile totale ale Companiei au fost în sumă de 109.004.000 de lei (108.684.000 de lei – venituri din exploatare și 320.000 de lei – venituri financiare). Cum cheltuielile au fost mai mici, de 89.441.000 de lei (87.386.000 de lei – cheltuieli de exploatare şi 2.055.000 de lei – cheltuieli financiare), profitul realizat de CAO la finele anului 2017 s-a ridicat la valoarea de 19.563.000 de lei, potrivit aceluiași raport.
În documentul în cauză, supus la vot în ședința de consiliu local de ieri, s-a strecurat, însă, o eroare materială, după cum aveau să constate, ulterior, cei din conducerea Primăriei Craiova. Asta după ce unul dintre consilieri, Dumitru Mănescu (ALDE), le-a atras atenția în ședință că, pe finalul raportului, se menționează de bugetul de venituri şi cheltuieli, pe anul 2018, al SC Salubritate Craiova SRL, nicidecum al Companiei de Apă. „Vreau să știu și eu ce votăm“, a spus Mănescu. Luați prin surprindere, membrii executivului l-au contrazis inițial pe consilier, pentru ca apoi să-și dea seama de greșeală. „Este o eroare materială. O vom corecta“, au replicat ei. Proiectul a fost aprobat cu cinci voturi împotrivă și o abținere.
Tot în același raport se mai precizează că, pentru anul 2018, Compania de Apă și-a propus realizarea unui profit de 6.770.000 de lei, rezultat din diferența dintre veniturile totale estimate – 110.798.000 de lei și cheltuielile totale propuse – 104.028.000 de lei. În 2018, CAO ar avea cheltuieli mai mari față de anul trecut și din cauza majorării, de la 1 ianuarie, a salariului minim brut, dar și a majorării cheltuielilor aferente contractelor de mandat pentru directori și a indemnizaţiilor administratorilor neexecutivi ai societății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS