14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria, învinsă în instanță de o asociație de proprietari

Primăria, învinsă în instanță de o asociație de proprietari

Caz fără precedent în Craiova: o asociație de proprietari a câștigat în instanță daune morale de la primărie și de la furnizorul de căldură al orașului, SC Termo. Ce-i drept, suma este infimă, 100 de lei, și decizia nu este definitivă, dar acesta este un început care arată că administrația locală este pasibilă de sancțiune dacă nu dă curs solicitărilor de interes public.

Este vorba de Asociația de proprietari Bloc „Romarta“, care a solicitat Primăriei Craiova să certifice cui aparțin câteva spații din incinta cvartalului de blocuri Romarta. Spațiile cu pricina sunt proprietatea UAT Craiova și au fost date în administrare SC Termo Craiova SRL, RAADPFL și Companiei de Apă Oltenia, numai că acestea nu figurează și în documentele asociației de proprietari și nu sunt trecute la plata cheltuielilor comune. Drept urmare, după un incident cu angajații furnizorului de căldură, președintele asociației de proprietari a decis să solicite primăriei date despre toate locațiile pe care le deține în Blocul Romarta.

În luna august 2017, cu ocazia efectuării unor reparații la proprietatea comună a blocului Romarta, învederându-ni-se că anumiți angajați ai SC Termo Craiova SRL au fost sancționați disciplinar pentru că ne-au permis accesul în centrală pentru efectuarea reparațiilor cu motivarea că «centrala nu este parte a proprietății comune», am descoperit că centrala blocului Romarta apare, la poziția 64 a anexei nr. 1 a hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 170/2012, ca aparținând domeniului public sau privat al municipiului Craiova. Nu ne este clar dacă poziția 64 se referă la spațiul tehnic centrală a blocului Romarta sau la echipamentele din acest spațiu tehnic. Dându-ne seama că în afară de centrala blocului Romarta este posibil ca UAT Craiova să dețină proprietăți în blocul Romarta pentru care nu am repartizat cheltuieli de întreținere până în prezent, am transmis prin poșta electronică o petiție. Am solicitat destinatarilor să ne comunice documente și informații de interes public“, a explicat președintele Asociației de proprietari, Petru Becheru.

Acesta a cerut date despre suprafața utilă, cota-parte indiviză, dacă există carte funciară pentru respectivele spații, copii după actele de proprietate. Dincolo de interesul public, asociația a încercat să obțină documentele respective pentru actualizarea datelor asociației în vederea unei juste defalcări a cheltuielilor comune care se repartizează tuturor proprietarilor din condominiu după cota-parte indiviză. Asta pentru că nu este corect și legal ca unii proprietari să fie scutiți de la plata cheltuielilor de administrare a condominiului, iar celorlalți, cărora li se repartizează, să le crească suma defalcată.
Solicitarea a fost înregistrată la primărie cu nr. 117499, la data de 28.08.2017, iar angajatul care avea sarcina să soluționeze cererea a dat asigurări că va transmite lista spațiilor în termenul legal, fiind necesare lucrări de documentare de mare volum. Chiar dacă data-limită pentru răspuns era 27.09.2017, asociația a primit un răspuns, incomplet, abia pe 22.11.2017, la aproximativ o lună după ce a fost acționată în instanță.

La judecată pe Legea 544

Pentru că nu a primit răspuns de la primărie în termenul prevazut de lege, Asociația de proprietari Bloc „Romarta“ a acționat în instanță UAT Craiova și SC Termo Craiova SRL, pe 26.10.2017, pentru obligația de a face. La data de 20.02.2018, Tribunalul Dolj, ca instanță de fond, a dat următoarea sentință: „Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Asociația de Proprietari bloc «Romarta», în contradictoriu cu pârâții UAT Municipiul Craiova – reprezentată de primarul localităţii -, şi SC Termo Craiova SRL, având ca obiect comunicare informaţii de interes public (Legea nr. 544/2001) şi pretenţii – acordarea de daune morale. Admite în parte capătul de cerere având ca obiect pretenţii şi obligă pârâţii anterior menţionaţi să-i achite asociaţiei reclamante suma de 100 lei, cu titlu de daune morale. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“.
Totodată, instanța a constatat că actele depuse la dosar au fost semnate ilegal de unul dintre viceprimari în numele primarului și apărările formulate de UAT prin întâmpinare au fost anulate, deoarece primarul nu i-a delegat dreptul său de reprezentare în instanță.
„Cunoaștem această decizie a instanței de judecată. Soluția nu este una definitivă și irevocabilă. Noi vom face recurs la Curtea de Apel Craiova“, a declarat Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS