13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe vor cititorii GdS în locul stadionului „Tineretului“

Ce vor cititorii GdS în locul stadionului „Tineretului“

Cititorii GdS au răspuns invitației noastre de a propune o utilitate pentru arena care așteaptă de 15 ani în paragină. Ideile sunt variate: de la bazin olimpic, patinoar și terenuri de tenis acoperite ca în Australia și SUA, la proiecte imobiliare mixte cu birouri, parcuri, retail și entertainment ca în Timișoara sau complexuri sportive ca la Madrid. Amănunte în cele de mai jos.

GdS scria recent despre situația stadionului „Tineretului“ din Craiova, care așteaptă de 15 ani ca autoritățile doljene să-i găsească o utilitate. În 2003, arena a fost preluată în administrare de Consiliul Județean (CJ) Dolj, prin hotărâre de guvern. Administrația nu a reușit nici până acum s-o intabuleze în cartea funciară, din cauză că în hotărârea de guvern nu era precizată și suprafața preluată. În 2017, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, își exprima intenția de a întreba populația ce dorește în locul stadionului. Jurnaliștii GdS au hotărât să vină în sprijinul autorităților, realizând un mic sondaj printre cititori. Răspunsurile nu au întârziat să apară, fiind dintre cele mai variate. Unii opinează că pe stadion ar trebui păstrată activitatea de fotbal. „Să fie păstrat actualul stadion și să găzduiască meciuri ale juniorilor CSU și ale altor cluburi de juniori din Craiova. Sau să fie închiriat celor care vor să organizeze competiții sportive“, este de părere Dumitru Marusi. Un alt cititor, Ilie Voinescu, susține că locația ar fi perfectă pentru construirea mai multor terenuri de fotbal pentru copii. Alții vor ca autoritățile să schimbe destinația terenului. Ștefan Nimigeanu consideră că „ar fi binevenit și un bazin olimpic de înot, dar pentru orașul nostru cu foarte mulți tineri cred că nu ar fi rău și un patinoar artificial!“. „Bună idee pentru un bazin de înot de dimensiuni olimpice. Așa am putea reveni în campionatul național de polo. (…) La Arad, încă de acum 30 de ani era un astfel de bazin, care între anumite ore era deschis publicului. De câte ori mergeam în delegație în acest oraș, îmi luam echipamentul pentru a putea petrece o oră de înot la bazin“, își amintește Nicu Dan Petrescu. Un alt cititor, Toni Tuțulesa, plusează: „Se poate face o polivalentă nautică. Un bazin de polo, un bazin pentru scufundări și, de ce nu, un acvariu!“. Ideea este susținută și de Eduard Traian Popescu, care este de părere că în locul stadionului ar putea fi construit un bazin de înot pus gratuit la dispoziția elevilor, dar cu plajă și unități de alimentație publică.

Idei ca la Timișoara și Madrid

Alți craioveni care au răspuns invitației GdS își doresc ca terenul să fie destinat tenisului. Gigi Dumitrașcu vrea un complex de terenuri pentru tenis de câmp acoperite, „ca în Australia și SUA, pentru un mare turneu internațional“. Nu puțini i-au găsit locației o utilitate imobiliară și de servicii. Un cititor ia exemplul altor orașe, cum ar fi Timișoara, și vrea un proiect mixt, care să combine spații de office, retail, parcuri și entertainment. „Vor fi atrase astfel companii din industria serviciilor, companii care plătesc salarii bune, care cresc gradul de atractivitate al unui oraș“, susține Andrei N. Romeo Stîngă este mai practic. În locul stadionului ar trebui construit „un bloc de birouri din sticlă pe jumătate din teren, către giratoriu, iar în jumătatea dinspre parc o parcare supraetajată de șapte-opt etaje, având în vedere că locația este aproape de centrul orașului și de noul stadion «Oblemenco». Când sunt meciuri, zona respectivă devine un calvar“, spune el. Nu toți sunt convinși de buna credință a autorităților. „Parcă văd că «populația» o să «dorească» niște blocuri de apartamente sau o vilă, două! Nu ar fi prima dată când zone verzi din oraș iau această destinație“, își exprimă îngrijorarea Alex.
În fine, un cititor care locuiește în orășelul spaniol Parla, o suburbie a Madridului, sugerează că în locul stadionului ar putea fi construit un centru sportiv, cu terenuri de baschet, tenis, piscină, sală de fitness, săli unde se poate juca biliard, tenis de masă, și un restaurant. Intrarea se poate face prin taxă zilnică sau abonament lunar. „Ceea ce pot să spun este că centrul este plin de oameni și primăria de aici scoate bani grei din abonamente“, ne scrie cititorul. El dă și adresa de internet la care poate fi vizionat un astfel de centru: www.forus.es.
Rămâne de văzut cu ce proiect vor veni autoritățile doljene, care au reluat în 2018 demersurile pentru înscrierea stadionului în cartea funciară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS