13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Frăția“, trimis înapoi procurorilor

Dosarul „Frăția“, trimis înapoi procurorilor

Doi inculpați din acest dosar, Gigi Vadik Zavera și Ioneluș Cimpoeru, au fost arestați preventiv în noiembrie 2016, iar în martie 2017 au fost plasați în arest la domiciliu (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, marți, ca procurorii doljeni să refacă o parte din rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 13 inculpați din dosarul „Frăția“, printre care se numără craiovenii Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Marian Vlădescu și Gigel Roşianu. În același dosar, instanța a admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gicioc.

Acest amplu dosar privind o serie de infracțiuni ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“ din Craiova a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august, anul trecut.
În acest dosar, procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul municipiului. În noiembrie 2016 au fost făcute primele rețineri în acest dosar, Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu fiind acuzați atunci de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările, iar în final au ajuns să pună sub acuzare 13 inculpați, printre care se mai numără Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Grigore Băloiu, Cantemir Ştefan Mitre, Ion Ilie și Gigel Roșianu. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.

Conflicte între „Frăția“ și „Mândria“

Procurorii doljeni au mai reținut în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe inculpați că gruparea „Frăţia“ a fost constituită după anii 1990, avându-i printre fondatori pe defunctul Mihai Pîrvu, alias Caiac, Gigi Vadik Zavera și Gigel Roşianu. Unul dintre martorii din dosar a explicat în fața anchetatorilor că gruparea „Frăţia“ a fost înfiinţată în anii 1998-2000, având ca scop „dominarea oraşului, pentru câştigarea influenţei, principalul lider fiind Caiac, a cărui influenţă prin violenţă era recunoscută“.
Ulterior, gruparea „Frăția“ s-a scindat și a apărut „Mândria“, condusă de Enriko Constantinescu, „fost prieten cu liderii grupării“, după cum au reținut anchetatorii. De altfel, procurorii au descris în rechizitoriu toate scandalurile în care au fost implicați membri ai celor două grupări. Printre scandalurile enumerate de anchetatori se numără „Răscoala“ romilor craioveni din 2003, dar și scandalurile din octombrie 2005, decembrie 2005 sau aprilie 2007 și iunie 2009.

Judecătorii au admis o parte din cererile inculpaților

După cum spuneam, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august, anul trecut. Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, iar marți, pe 20 februarie, instanța s-a pronunțat.
Judecătorii doljeni au admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gigi Vadik Zavera cu privire la dispozițiile unui articol din Codul de Procedură Penală, dar și o parte din excepţiile formulate de inculpaţi. Mai exact, judecătorul de cameră preliminară a dispus ca procurorii doljeni să descrie mai exact cum au constituit inculpații grupul infracțional organizat, dar și faptele reținute în sarcina unora dintre inculpați.
Instanța a respins celelalte cereri și excepții formulate de inculpați și a dispus ca, în termen de cinci zile, procurorii să comunice dacă fac modificările solicitate sau menţin dispoziţia de trimitere în judecată. Hotărârea Tribunalului Dolj poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova. Întrebați despre această situație, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat pentru GdS că așteaptă ca instanța să le comunice soluția, dar și că vor menține trimiterea în judecată a inculpaților din acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS