16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGropi plombate cu asfalt aruncat direct în baltă

Gropi plombate cu asfalt aruncat direct în baltă

Un angajat de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova a fost filmat, luni la prânz, de către un participant la trafic, în timp ce folosea o metodă „ingenioasă“ de plombare a gropilor de pe Drumul Național (DN) 56 Craiova – Calafat. Muncitorul arunca mixtura asfaltică direct din mașină în gropile pline de apă de pe carosabil, lucru care nu are nici o legătură cu modul în care se efectuează o plombare, chiar și în regim de urgență. „Noua metoda românească de astupare a gropilor“, a postat Popa Gheorghe pe pagina sa de Facebook, odată cu filmarea, iar comentariile nu s-au lăsat aşteptate. Până ieri la prânz, filmul adunase peste 50 de comentarii, majoritatea celor care l-au vizualizat făcând haz de necaz. „Isprava“ angajatului de la DRDP Craiova nu a picat însă deloc bine conducerii Direcției, directorul Bogdan Bratu declarând, ieri, la un post central de televiziune, după ce a văzut imaginile, că va face o anchetă internă şi că şeful de district va răspunde pentru această metodă de plombare.

Mixtură asfaltică aruncată direct în baltă, noua metodă de plombare a gropilor de pe DN 56 Craiova – Calafat (Foto: Captură video Facebook Popa Gheorghe)

Contactat de GdS, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Bogdan Bratu, a precizat că astfel de lucrări trebuie făcute „pentru că țin de siguranța circulației și nu putem lăsa gropi în carosabil“, dar nu în felul în care a procedat acel angajat. De altfel, Bratu a trimis ieri, către GdS, o altă filmare, în care muncitorii de la DRDP plombează de data asta gropile așa cum ar fi trebuit: curățind înainte carosabilul și evacuând apa. „Ei au greșit în primul rând că nu au semnalat lucrarea, dar nici nu au procedat corect, pentru că trebuia mai întâi să curățe partea carosabilă și să scoată apa din groapă. Dar să știți că nu era vorba de mixtură asfaltică, pentru că aceea trebuie încălzită la 180 de grade și stațiile din zonă sunt închise acum. Dacă era încălzită, ieșea abur la contactul cu apa rece, iar pe filmare nu se vede acest lucru. Muncitorii au folosit o mixtură asfaltică stocabilă la rece, care se utilizează la plombările efectuate pe timp de iarnă“, a explicat Bogdan Bratu.

Angajații DRDP Craiova au schimbat „tactica“ de plombare a gropilor, după ce filmarea a devenit virală pe internet (Foto: Captură video DRDP Craiova)

Factura, trimisă spre decontare grecilor de la Mochlos SA

Directorul DRDP Craiova a mai menționat că nici nu trebuia să intervină pe drumul respectiv, pentru că el se află încă în administrarea firmei grecești Mochlos SA, care nu a finalizat nici până acum lucrările de reabilitare contractate în august 2012. Este vorba de DN 56 Craiova – Calafat, sectorul de 33,8 kilometri dintre Galicea Mare și Calafat, pentru reabilitarea căruia s-a încheiat în vara anului 2012, cu Mochlos SA, un contract în valoare de 81.947.643 de lei (fără TVA).
Lucrările trebuia finalizate în 24 de luni, perioada fiind ulterior mărită la 37,5 luni. Grecii au invocat însă tot felul de probleme financiare pe parcursul derulării contractului, la un moment dat au părăsit și șantierul, dar au revenit la lucru după ce au făcut rost de bani, iar anul acesta ar trebui să ducă la bun sfârșit lucrările executate până acum în procent de circa 75%. „Plombările trebuia să le facă grecii, nu noi, pentru că drumul ține încă de ei. Dar cum grecii sunt în vacanță, noi nu puteam lăsa gropile așa, e vorba de siguranța circulației până la urmă. Le-am plombat noi, dar o să trimitem factura spre decontare celor de la Mochlos SA“, a mai spus Bogdan Bratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS