15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, somați să strângă gunoiul aruncat în fața blocului

Craiovenii, somați să strângă gunoiul aruncat în fața blocului

Mai nou, craiovenii care stau la bloc sunt obligați să facă și să întrețină curățenia din jurul imobilelor în care locuiesc. Câteva asociații de proprietari s-au trezit somate de primărie că trebuie să „mențină curățenia din jurul blocurilor pe care le administrează“. În caz contrar, conform HCL 319/2009, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Somațiile au fost transmise de SC Salubritate Craiova SRL prin Serviciul Corp Control. Acestea au fost înmânate reprezentanților proprietarilor, care trebuie să supravegheze dacă se menține sau nu curățenia. „Am primit de la Serviciul Corp Control o somație în care ni se spune că trebuie să facem curat pe lângă blocuri și să păstrăm curățenia, altfel vom fi amendați. Acum, nu înțeleg, terenul din jurul blocurilor aparține domeniului public. Eu trebuie să pun femeile de serviciu să strângă toate mizeriile? Știm că este de competența RAADPFL să intervină în grădinile blocurilor, și a Salubrității pentru trotuarele, aleile și străzile adiacente blocurilor. Eu am afișat la fiecare scară din asociație, dacă vom primi amendă voi distribui acea sumă în lista de plată a blocului în jurul căruia s-au găsit gunoaiele“, este de părere Gabriela Kurtoglu, administrator la Asociația de proprietari 11 din cartierul 1 Mai.
În aceeași situație se găsește și Asociația de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, al cărui președinte are o mare dilemă. „Mie îmi cer cei de la Corp Control să fac curățenie în jurul blocurilor. Cum să procedez, când am angajate doar două femei de serviciu și 19 scări de bloc? Dacă terenul din jurul blocului aparține domeniului public, de ce să pun eu angajații asociației să stângă mizeriile din fața blocurilor? Să-mi dea primăria în administrare acest teren și îl întrețin curat!“, spune Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari 23 Craiovița Nouă.
Reprezentantul Asocia-ției de proprietari Bloc „Romarta“ este mult mai tranșant. „Noi am fost înștiințați verbal. Am argumentat că asociația răspunde doar de proprietatea comună și că ar trebui să facem curat în curtea blocului doar dacă această curte ar fi proprietate comună a locatarilor. La noi nu este. În plus, în cazul în care ar fi proprietate comună, este treaba noastră dacă nu facem curat, organele statului neavând drept să intre neautorizate pe o proprietatea privată deoarece, conform dispoziției art. 27 din Constituție, domiciliul (care include proprietatea comună) este inviolabil, derogările fiind explicit precizate de legea supremă. În consecință, în curtea blocului Romarta primăria face regulat curățenie“, a declarat Petru Becheru, președintele asociației.

Locatarii s-au plâns, locatarii să strângă gunoiul

Reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL lămuresc de ce s-a ajuns în această situație.
„Acțiunea Serviciului Corp Control a fost demarată ca urmare a sesizărilor primite de la craioveni care reclamau faptul că vecini de bloc aruncă de la etaj diverse ambalaje sau chiar pungi întregi de gunoi. Agenții constatatori au transmis până în prezent 21 de somații pentru menținerea curățeniei în spațiul din jurul blocurilor asociațiilor de proprietari unde s-au constatat deficiențe din acest punct de vedere. Potrivit prevederilor articolului 4 (1) litera d) din Hotărârea Consiliului Local nr. 319/2009, cu modificările și completările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancționarea faptelor care constituie contravenţii, neasigurarea condiţiilor de igienă prin operaţii de curăţenie, dezinsecţie şi deratizare a locuinţelor individuale, blocurilor de locuinţe, anexelor gospodăreşti, în jurul blocurilor de locuinţe ori în jurul spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, de către proprietari, chiriaşi ori deţinătorii legali constituie contravenție, care se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

Sancțiuni pentru curățenia din jurul blocurilor

Conform prevederilor art. 2 şi art. 15 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, consiliile locale pot stabili și sancționa contravenții în următoarele domenii: amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS