5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInfractori specializaţi în falsificarea de bani, prinşi după ce au acţionat inclusiv în Olt şi Vâlcea

Infractori specializaţi în falsificarea de bani, prinşi după ce au acţionat inclusiv în Olt şi Vâlcea

Procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Pitesti împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești au efectuat, marţi, cinci perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti și a județelor Ilfov, Dambovița și Giurgiu în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în fals de monedă.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, un număr de cinci suspecți au achizitionat mai multe bunuri expuse spre vanzare pe site-uri de anunțuri online, în special telefoane mobile, cu preturi cuprinse intre 500 și 1000 euro, pe care le-au achitat cu bancnote contrafăcute din cupiura de 100 euro.
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului au acționat coordonat pe raza mai multor judete, respectiv Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Focșani, Sibiu, Vâlcea, Olt, Bihor, Ilfov precum și pe raza municipiului București.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, modul de operare al grupării prezintă o serie de particularități printre care enumerăm:
– se stabileau întâlniri cu potențialele persoane vătămate la ore târzii, după lăsarea întunericului cu scopul de a îngreuna o eventuală identificare a acestora.
– în comunicăriile purtate cu persoanele vătămate, membrii grupului au folosit cartele pre pay doar pentru a contacta persoanele ce aveau anunturi postate pe site-uri de vânzări on-line, iar după săvârșirea infracțiunilor aceste cartele pre pay erau dezactivate.
– în activitatea infracțională membrii grupului au folosit mai multe autoturisme, până în prezent fiind identificat un număr de 6 autoturisme, având același scop, respectiv, îngreunarea identificării acestora.

Din datele și mijloacele de probă administrate, raportat la activitatea de punere în circulație a bancnotelor contrafăcute din cupiura de 100 de euro, suspecții au introdus in circuitul financiar, printr-un număr de 17 plasări, aproximativ 10.000 euro contrafăcuți prejudiciind până în prezent un număr de 17 persoane.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 15 telefoane mobile, cartele SIM și 300 de euro susceptibili a fi contrafăcuți.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

DIICOT face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS