5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru la periferia Craiovei după ploaie

Dezastru la periferia Craiovei după ploaie

Craiovenii care au casele la periferia oraşului circulă ca în mediul rural. De zeci de ani aşteaptă ca străzile lor să fie asfaltate, iar când vine ploaia coşmarul se amplifică. Apa băltește, iar nenumăratele gropi care s-au format sunt adevărate capcane pentru şoferi.

Trotuarele străzii Brestei, ciuruite şi pline de apă (Foto: Lucian Anghel)

Foarte multe străzi de la periferia oraşului sunt un dezastru, mai ales atunci când e vreme ploioasă. Străzile sunt ciuruite de gropi, care se umplu cu apă ori de câte ori plouă. Oamenii care au avut ghinionul ca străzile pe care locuiesc să nu fie asfaltate sau măcar reparate sunt exasperaţi de această situaţie şi spun că s-au săturat să circule prin nămoale şi bălţi şi că primăria menţine această situaţie de mulţi ani. „De câte ori plouă, este la fel, chiar şi mai rău de atât. Ne tot promit că asfaltează, dar nu au mai făcut acest lucru. Cei care au maşini le strică. E dezastru şi pentru mamele care au copii. Nu pot să meargă cu căruţul pe aici. Eu stau aici de 40 de ani şi nici până acum nu s-a mai asfaltat“, a declarat o femeie care locuieşte pe aleea IV Poligonului, din cartierul Brestei. „Tot timpul aşa ne chinuim, prin nămoale, prin bălţi şi prin gropi. Sunt mulţi ani de când ne spun că o să se asfalteze, dar cine ştie în ce an o să ajungă la noi. Suntem ca la ţară dacă avem case la periferie“, a declarat o altă craioveancă de pe aleea IV Poligonului.

Pe strada Prutului s-au format cratere care se umplu cu apă la fiecare ploaie (Foto: Lucian Anghel)

Nici trotuarele străzii principale – Brestei, nu arată deloc bine. Dincolo de cimitirul din acest cartier, spre Cernele, trotuarele arată îngrozitor. După ce strada a fost asfaltată, acestea au fost date uitării, iar pe ele se merge cu dificultate, în special când plouă, din cauză că sunt pline de apă şi noroi. „Întotdeauna când plouă se întâmplă la fel. Au lăsat ambele trotuare foarte late, dar nu le-au asfaltat. Mergem prin bălţi şi nămol, altă soluţie nu avem. Nici pe stradă nu avem cum să mergem. Mai bine le făceau mai înguste, mai făceau o bandă de circulaţie şi asfaltau şi trotuarele“, a declarat un craiovean care locuieşte pe strada Brestei. În acelaşi cartier, pe strada Fermierului şi pe aleile cu acelaşi nume este dezastru. Şoferii circulă cu cea mai mică viteză pentru că altfel îşi distrug maşinile.

Aleea Târgului, deşi asfaltată, se umple cu apă (Foto: Lucian Anghel)

Noroi şi gunoi, în Bariera Vâlcii

În cartierul Bariera Vâlcii, alte două străzi sunt pline de noroi. Este vorba despre străzile Carpenului şi Lăcrămioarei, care arată mai rău ca la ţară. Doar numeroasele vile construite în zonă arată că te afli în oraş. Noroiul tronează, iar pentru ca peisajul să fie complet, în şanţul de pe strada Carpenului oamenii au aruncat mormane de gunoi. Aceeaşi situaţie este şi pe strada Trandafirului şi aleile adiacente. Nici în cartierul Bordei nu sunt condiţii mai bune. Străzile Păuniţei şi Vidra sunt pline de gropi, în care se strânge apă după fiecare ploaie. „Nu mai suportăm situaţia, băgăm mulţi bani în repararea maşinilor pentru că circulăm zilnic prin aceleaşi gropi. Plătim degeaba taxele şi impozitele şi aşteptăm de zeci de ani să ne asfalteze strada. La ţară arată străzile mai bine decât la noi“, a declarat un bărbat care locuieşte pe strada Păuniţei.

În şanţul de lângă strada Carpenului se face colectă de gunoi (Foto: Lucian Anghel)

În parte de sud a Craiovei, în cartierul Romaneşti, ploaia aduce cu ea dezastrul. De exemplu, pe străzile Prutului, Potelu şi Emil Racoviţă s-au format cratere care se umplu cu apă. Noroiul este la el acasă, iar oamenii fac slalom printre bălţi ca să nu-şi ude încălţămintea. Însă nu prea reuşesc pentru că dacă ocolesc gropile este imposibil să nu calce în noroi. Şi aici maşinile merg cu încetinitorul pentru a evita eventualele pagube imediate, care oricum se produc pe termen lung. Aleea Târgului, deşi asfaltată, se inundă cu apă la fiecare ploaie. În Catargiu, pe străzile Siretului şi Drobeta, nu este nicio diferenţă faţă de mediul rural, iar această situaţie trenează, la fel ca pe multe alte străzi, de zeci de ani. Pentru anul acesta, Primăria Craiova mai are alocaţi, din bugetul public, 24.000.000 de lei pentru repararea şi întreţinerea străzilor, aleilor, trotuarelor şi parcărilor, însă dintre toate străzile periferiei enumerate mai sus, doar pe tronsonul cuprins între strada Bucura şi bulevardul Nicolae Romanescu se va face întreţinere cu beton asfaltic.

Strada Emil Racoviţă, plină cu apă după o zi de ploaie (Foto: Lucian Anghel)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS