6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe forme de gripă se pot trata la domiciliu

Ce forme de gripă se pot trata la domiciliu

Spitalul Județean de Urgență Slatina, Foto, Lucian Anghel

În cea mai mare unitate sanitară din județul Olt, Spitalul Județean de Urgență Slatina, numărul pacienților diagnosticați cu gripă a ajuns vineri la 40 (35 de cazuri cu gripă AH1N1 și 5 cazuri gripă virus B), toate cazurile confirmate de laborator. Pentru alte probe se așteaptă rezultatul, iar numărul, deși pare mare, nu îngrijorează, pentru că, spun medicii, suntem în plin sezon. Pe de altă parte, efortul de diagnosticare corectă a infecțiilor respiratorii, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, a fost constant, de aici și cifra de cazuri confirmate relativ mai mare decât în alte unități spitalicești. Numărul celor care se adresează cu simptomatologie asemănătoare gripei este de aproximativ 350 săptămânal. Mulți dintre pacienți se întorc, de altfel, acasă, după ce primesc recomandări pentru tratament de specialitate.
Nu doar răcelile „simple“, insistă medicii, se pot trata la domiciliu, ci și gripa – formele ușoare și medii – interesul personalului medical fiind, pe lângă tratarea corectă a pacientului, acela de a limita, de fapt, răspândirea bolii. „Medicul de specialitate, dar și medicul de familie pot stabili cum este mai bine să fie tratat episodul de boală. Este de preferat să se trateze acasă o formă simplă sau moderată de gripă, deoarece aceste forme sunt periculoase nu atât prin afecțiunea propriu-zisă, cât prin contagiozitate, și tratat acasă înseamnă că pacientul stă efectiv la domiciliu, pentru că riscă să o transmită la cât mai multe persoane receptive“, a declarat directorul medical al SJU Slatina, insistând asupra faptului că administrarea de antitermice, antiinflamatoare și o hidratare corectă se poate face cu rezultate foarte bune la domiciliu. „Numărul mare de cazuri nu justifică tratarea în spital decât când apar complicații, pentru că este ineficient, nu am un beneficiu real să blochez niște resurse în spital, făcând un tratament care este compliant la domiciliu, și în principal izolez cazul. În spital, pe lângă pacientul respectiv, sunt cei din jurul lui, care e posibil să nu aibă aceeași patologie, avem personal, avem vizitatori pe care ne străduim să-i stăvilim, din acest punct de vedere forma de izolare la domiciliu este cea de limitare a răspândirii infecțiilor respiratorii“, a mai spus dr. Pătru.
De ce, cu toate acestea, sunt atât de mulți pacienții care se adresează camerelor de gardă? „Mulți dintre pacienți pot fi tratați acasă, însă teama de deces, pe care nu noi, medicii, am indus-o, îi aduce la spital“, a explicat medicul de familie Viorel Dumitrescu, precizând că într-adevăr formele ușoare și medii de boală pot fi tratate cu rezultate foarte bune la domiciliu, unde și confortul pacientului ajută la o mai rapidă însănătoșire. Prezentarea la medicul de familie ar trebui, însă, să fie primul pas, medicul fiind cel care pe baza istoricului medical și pe baza situației din acel moment poate stabili dacă au apărut complicații și care este cea mai bună soluție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS