6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnii craioveni uită să strângă mizeriile lăsate de câinii lor

Unii craioveni uită să strângă mizeriile lăsate de câinii lor

Problema câinilor cu stăpân, care sunt plimbaţi pe domeniul public şi lasă mizerie pe trotuare şi în spaţiile verzi, pare de nerezolvat în Craiova. Vinovați sunt deținătorii animalelor de companie, care întorc capul când văd că patrupedul își face nevoile la întâmplare.

Craiova are de câțiva ani un Regulament privind gestionarea câinilor cu și fără stăpân, în care se prevede clar că este contravenție „plimbarea pe domeniul public a câinilor de companie, fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor, adică mătură, făraș, pungă de unică folosință și mănuși de unică folosință“. Dar cine îl respectă? În ciuda acestor reglementări, în continuare găsim la fiecare colț de stradă și în parcurile orașului, precum şi la locurile de joacă excremente de câine. De ce? Pentru că iubitorii de animale continuă să-și lase cu nepăsare patrupedele să-și facă necesitățile pe stradă, în grădina blocului, la locul de joacă destinat copiilor, în parcurile orașului. Poate aceștia sunt încurajați și de nepăsarea autorităților care trebuie să ia măsuri pentru că sfidează bunul-simț și pe ceilalți locuitori ai orașului. Aceștia din urmă nu sunt neapărat împotriva câinilor, ci a celor care se fac vinovați de mizeria pe care o lasă animalul lor în urmă, pe domeniul public. Ei spun că nu înțeleg de ce deținătorii acestor patrupede privesc cu seninătate cum animalul își face nevoile pe stradă sau pe spațiul verde dintr-un parc și pleacă mai departe. În plus, mulți își lasă lasă câinele – fie el mic, mare, agresiv sau liniștit – să alerge liber printre copii în parc. „Sunt revoltată de faptul că oamenii nu înțeleg că este de bun-simț să curăți după propriul câine, atunci când îl lași să-și facă nevoile pe domeniul public. Îi aduc aici în parcul de lângă bloc și, dacă te uiți, este plin de rahat de câine. Mulți îi țin în apartament și îi lasă să-și facă nevoile și pe casa scării. Nu de multe ori, chiar eu am călcat în mizeriile lăsate de câini și am intrat apoi în casă. Ai câine, faci curat după el. Nu știu cui să mă adresez, fiindcă este de netolerat această stare“, se plânge Viorica Lazăr, o craioveancă din zona Sărari.
Aceeași problemă și nemulțumire o are și Gabriel, un alt craiovean din cartierul Rovine, care se întreabă dacă este necesară o campanie de informare pentru cei care își „uită“ punga acasă atunci când ies cu câinii la plimbare. „Este o problemă cu câinii care își fac nevoile peste tot și proprietarii nu strâng. Este necesară o campanie de informare ca să afle și deținătorii animalelor de companie că trebuie să strângă resturile fiziologice în urma câinelui? Nu, bunul-simț spune că trebuie să o faci sau poliția locală să se plimbe prin cartiere și să aplice amenzi peste amenzi până o să îi determine să strângă mizeriile?“, se întreabă Gabriel într-un mesaj transmis pe adresa GdS.

Ce trebuie respectat

Regulamentul prevede și că animalele de companie trebuie plimbate în lesă, cu excepția zonelor destinate exclusiv lor, iar rasele periculoase și agresive trebuie să poarte și botniță. „Deţinătorii de câini au obligaţia: să adune și să nu arunce resturile fiziologice rezultate de la câine din spaţii publice, părţi comune ale clădirilor, accese în incinte, vecinătăţi“, se arată la art. 63 din HCL 108/2014. În acelaşi timp, art. 64 din HCL 108/2014 prevede: „Deţinătorilor de câini le este interzis plimbarea pe domeniul public – alei, trotuare sau în alte locuri decât cele special amenajate – a câinilor fără ca proprietarii acestora să dispună de materiale necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice. Prin materialele necesare păstrării curăţeniei se înţelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, făraş, pungă de unică folosinţă, fie pungă şi mănuşi de unică folosință“.

Amendați pentru rahatul câinilor

Poliția Locală spune că nu „închide ochii“ în situația craiovenilor care întorc spatele și se fac că nu văd că patrupedul lor își face nevoile pe domeniul public.
„În ultimele șase luni, Poliția Locală a aplicat 82 de sancțiuni contravenționale, din care 45 de amenzi contravenționale și 37 de avertismente pentru încălcarea legislației în vigoare privind animalele de companie, astfel: patru amenzi contravenționale în cuantum de 7.000 de lei și 11 avertismente – pentru încălcarea H.C.L. nr. 467/2013 privind aprobarea Regulamentului de desfășurare a activității de ecarisaj din municipiul Craiova. Au fost aplicate şi două amenzi contravenționale în cuantum de 2.000 de lei și un avertisment – pentru încălcarea HCL nr. 108/2014 privind aprobarea Regulamentului referitor la desfășurarea activității de gestionare a câinilor fără stăpân, în municipiul Craiova, precum şi o amendă contravențională în cuantum de 1.500 de lei și trei avertismente pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. Au fost date trei amenzi contravenționale în cuantum de 600 de lei, pentru încălcarea dispozițiilor Legii nr. 61/1991 şi 35 de amenzi contravenționale în cuantum de 1.400 de lei și 22 de avertismente pentru încălcarea HCL 319/2009. De asemenea, în misiunile de patrulare ale polițiștilor locali pe zonele de competență s-au desfășurat și acțiunile de prevenire și de aducere la cunoștința deținătorilor de animale de companie a obligativității respectării dispozițiilor legale în vigoare“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS