6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomânia, săptămână crucială la Bruxelles

România, săptămână crucială la Bruxelles

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu consideră că fondurile europene nu trebuie legate de respectarea statului de drept

Liderii UE discută vineri despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. „Ce vină au tinerii din programul Erasmus că guvernul o ia razna?“, se întreabă europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, care speră că o asemenea măsură nu va fi pusă în practică.

Liderii statelor din Uniunea Europeană vor merge în această săptămână la Bruxelles pentru a participa la o reuniune informală în care vor discuta despre bugetul pe termen lung al UE, de după anul 2020. Comisia Europeană a prezentat în urmă cu câteva zile opțiunile posibile prin noul buget, arătând că trebuie consolidată legătura dintre prioritățile UE și resursele financiare alocate pentru acestea. Reuniunea din 23 februarie are o conotație specială pentru România, deoarece pentru prima dată în această formulă se va discuta despre „condiționarea“ fondurilor europene de respectarea statului de drept. În comunicarea de săptămâna trecută, Comisia Europeană a vorbit deja despre „modernizarea” bugetului UE, condiționarea alocărilor financiare fiind legată de „respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii“.
„Din păcate, condiționalitatea apare în această comunicare a Comisiei Europene. Eu sper totuși că în urma discuțiilor se va ajunge la concluzia că așa ceva nu se poate, dar atacurile asupra DNA ale unor oameni condamnați și anchetați sunt lucruri care nu se pot întâmpla în alte state ale UE. Ceea ce se întâmplă cu Legile justiției în România poate fi socotit un atac la statul de drept. În opinia mea însă, trebuie făcută o distincție între guvern și beneficiarii fondurilor europene. Ce vină au tinerii din programul Erasmus că guvernul o ia razna? Dar agricultorii?“, a declarat europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, într-o conferință de presă susținută duminică. Cel mai târziu la începutul lunii mai 2018, Comisia Europeană va înainta propunerea oficială privind următorul buget pe termen lung al UE, care ar putea fi adoptat în ianuarie 2019, chiar în timpul președinției României a Consiliului UE. Potrivit europarlamentarului Marian Jean Marinescu, Polonia și România, două dintre țările acuzate în ultima vreme că nu respectă statul de drept, sunt printre cei mai mari beneficiari de sume nete din fondurile europene. O statistică pentru perioada 2014-2016 arată că cele două țări au primit mai mult decât au cotizat, România cu 5,2 miliarde de euro, iar Polonia cu zece miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS