8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOpoziția „latră“, bugetul Craiovei trece

Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece

Degeaba au atacat consilierii locali din partea PNL bugetul de venituri și cheltuieli al Craiovei pe anul 2018 (considerat dezastruos), pentru că proiectul de hotărâre privind aprobarea lui și toate celelalte proiecte legate de buget au fost votate în forma prezentată de executiv, datorită majorității deținute de PSD. Nici propunerile și amendamentele celor din opoziție nu au avut ecou în rândul executivului, iar când s-a ajuns la interpelări, consilierii PNL au rămas singuri în ședință, după ce restul consilierilor locali a părăsit sala. Chiar și un amendament de luat în seamă, înființarea unui Parc Industrial pe terenul de șapte hectare de la Lacul Tanchiștilor cu o investiție de doar 30.000 de euro, propus de PNL-istul Marian Vasile, a fost respins prin votul majorității PSD.

Consilierii locali din partea PNL au vorbit în van la ședința extraordinară de joi, pentru că propunerile și amendamentele lor nu au avut ecou în rândul executivului (Foto: Lucian Anghel)

Consiliul Local al municipiului Craiova s-a întrunit joi, în ședință extraordinară, pentru a vota bugetul de venituri și cheltuieli al orașului pe anul 2018 și alte 14 proiecte de hotărâre desprinse din acesta. Prilej pentru consilierii locali din partea PNL de a critica modul în care a fost întocmit acest buget, axat în marea lui majoritate pe funcționare și foarte puțin pe dezvoltare. Tonul l-a dat chiar un consilier local aflat de partea cealaltă a baricadei, în tabăra majorității. „Nu mă așteptam la un buget liberal, de dreapta, mă așteptam la un buget de stânga, dar parcă e prea de stânga. Un buget care are doar 15% alocat pentru dezvoltare este un buget care nu are în spate o strategie de dezvoltare, care nu se gândește la Craiova de mâine, ci acoperă doar unele din nevoile de azi. Craiova are nevoie de un buget de dezvoltare de 30%, cel puțin, iar veniturile nu le putem obține decât printr-o strategie curajoasă de dezvoltare“, a spus Dumitru Mănescu, consilier local din partea ALDE.
Consilierii din opoziție au luat apoi inițiativa și au atacat bugetul Craiovei din toate părțile. Ținta a fost aceeași: suma alocată pentru dezvoltarea orașului, mult prea mică pentru nevoile locuitorilor. „Este un buget disproporționat. Dacă tot anul 2017 am vorbit de o suplimentare a sumei pentru investiții, se pare că funcționăm și în 2018 tot la cota de avarie. Nu punem cărămizi sau o fundație nouă la dezvoltarea orașului, ci cârpim, pe ici, pe colo, pe unde mai crapă, și așteptăm ca în anii următori să ne pice ceva de undeva din cer, ca să ne meargă mai bine“, a fost de părere Flavius Sirop, consilier local PNL. „Bugetul este la fel de dezastruos ca și cel de anul trecut, doar că dezvoltarea a scăzut cu aproximativ 25%“, a adăugat și colegul acestuia, Marian Vasile. El a fost completat de un alt PNL-ist, Marinel Florescu. „E cel mai mic buget din ultimii zece ani, de când știu eu activitatea din primărie. Un buget de 90 de milioane de euro l-aș putea numi unul de supraviețuire, pentru că abia asigură funcționarea primăriei și a instituțiilor din subordine, nu putem vorbi despre dezvoltare. În aceste condiții, este inutil să mai spunem că investițiile lipsesc“, a afirmat acesta.

Genoiu către opoziție: „Nu aveți suflet de oltean“

La criticile opoziției, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a răspuns cu rezultate din sondaje și cu aprecierile primite de la vizitatorii orașului. „Mulțumesc colegilor din opoziție pentru aprecierile negative la adresa bugetului, chiar și celor mai apropiați, care nu sunt neapărat din opoziție. Vreau însă să le reamintesc faptul că acest buget pe care nu îl votează și îl critică de cinci ani este bugetul care ne-a adus acolo unde suntem astăzi. Craiova e un oraș apreciat, iar pe site-uri de specialitate, independente, orașul este clasat pe locul patru în România, la cea mai bună administrație locală. Cred că vedem aceste lucruri și în aprecierile prietenilor, rudelor și cunoștințelor care ne vizitează orașul. Mi-aș dori și eu ca totul să fie numai investiții, dar nu e bugetul meu personal. Nu pot să fac numai investiții, că sunt eu inginer și am mintea tehnică, ci trebuie să țin cont și de cultură, de sănătate, de învățământ, de tot. Orașul Craiova este al cetățenilor, nu al inginerilor, al constructorilor, al investitorilor, dar să spui că trebuie să luăm 30% de la cultură ca să ducem la investiții, mi se pare un nonsens, o aberație“, a replicat edilul. „Ideea este ca bugetul să fie echilibrat și să dezvolte Craiova în mod armonios, pe toate laturile vieții economico-sociale. Sunt mândru de ceea ce se întâmplă în Craiova în ultimii ani și că am pus umărul la tot ceea ce s-a făcut în această perioadă. Dacă aveți ceva împotriva orașului Craiova, înseamnă că nu aveți nici un pic de suflet de oltean“, a adăugat Genoiu. „Și vreau să vă atrag atenția că secțiunea de dezvoltare este de 18,5% anul acesta, iar în 2017 a fost de 14%“, a încheiat primarul pe un ton apăsat.
Mihail Genoiu a făcut precizări și în legătură cu situația Colegiului Național „Carol I“, după ce a fost criticat că nu s-a făcut nimic în ultimii șapte ani pentru reabilitarea lui, deși s-a tot promis acest lucru. În prezent, licitația pentru consolidarea clădirii unde funcționează Colegiul „Carol I“ și Opera Română a fost din nou anulată. „S-a făcut tot ce a fost omenește posibil. Poate că cineva a descoperit că putem să sărim niște etape și nu știu eu. Vă rog să mi le explicați! Poate că cineva știe că putem să trecem la execuție fără licitație, fără proiect, fără să ținem cont de toată legislația care se schimbă în permanență. Dacă aveți aceste rețete, puteți să mi le dați! Dacă sunt legale și corecte le pun în aplicare“, a tunat Genoiu. Acesta a dezvăluit că s-a trimis la Compania Națională de Investiții o adresă și documentația de la CN „Carol I“ și Opera Română, pentru a se obține finanțare și de la bugetul de stat pentru acest proiect.

Vot împotriva înființării unui Parc Industrial

În ciuda atacurilor opoziției, bugetul și toate celelalte proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au fost votate grație majorității deținute de PSD. Nici măcar propunerile și amendamentele consilierilor locali din partea PNL nu au avut ecou în rândul executivului, deși măcar unul ar fi fost de luat în seamă. Marian Vasile a venit cu un amendament privind înființarea unui Parc Industrial pe terenul de șapte hectare de la Lacul Tanchiștilor, „o zonă extraordinară în apropierea Centurii de Nord a Craiovei“. „Dezvoltarea unui Parc Industrial ar reprezenta singura soluție care ar viza dezvoltarea orașului nostru. Cu o investiție mică, de aproximativ 30.000 de euro, putem aduce sume importante la bugetul orașului și putem crea peste 1.000 de locuri de muncă. Culmea este că, de data aceasta, nu ne inspirăm de la orașe mari, gen Brașov sau Cluj, ci de la o comună din apropiere, Ișalnița, care a reușit cu 30.000 de euro să întocmească toată documentația în vederea realizării unui Parc Industrial de opt hectare. Propun să alocăm cei 30.000 de euro necesari pentru documentație. Am identificat locația, cele șapte hectare de la Lacul Tanchiștilor, și sursa de finanțare – milionul de euro prevăzut pentru execuția stadionului de atletism. Nu cred că se vor cheltui toți acei bani anul acesta“, a spus Marian Vasile. El a mai venit și cu alte două propuneri: un studiu de trafic care să identifice problemele majore din oraș și o parcare supraetajată pe Calea București. „Dacă nu ne gândim la dezvoltarea unui parc industrial, care ar trebui să fie o prioritate zero în acest oraș, nu trebuie să ne așteptăm la mari realizări. Dacă nu echilibrăm mai bine acest buget, prin creșterea investițiilor, PNL va vota împotriva lui, chit că poate veți prelua unele amendamente“, a venit cu completarea Flavius Sirop.
Amendamentele respective nu au fost însă preluate de executiv. Mai mult, ele au primit rapid un vot împotrivă din partea majorității PSD+ALDE, înainte ca opoziția să se dezmeticească în legătură cu ce s-a supus la vot și ce nu, iar când s-a ajuns la interpelări, consilierii PNL au rămas singuri în ședință, după ce restul consilierilor locali au părăsit sala. De ce nu s-a îmbrățișat ideea unui Parc Industrial în zona Lacul Tanchiștilor? Explicația a fost dată de primarul Mihail Genoiu: nu e nevoie de un astfel de parc, pentru că se are în vedere altul mult mai mare. Până atunci, mai sunt locuri la High-Tech Park. „Ceea ce se întâmplă la Ișalnița este o etapă în ideea creării parcului industrial pe care îl avem în vedere. Acesta nu trebuie să fie amenajat pe o palmă de pământ, ci să fie pe o suprafață de minimum 100 de hectare, după cum spun studiile de specialitate, iar singura platformă care se pretează este cea de la Combinatul Chimic (…) Restul, putem să avem discuții. La High-Tech Park mai sunt locuri disponibile, iar toate facilitățile de acolo sunt oferite de orașul Craiova“, a menționat Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS