6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO tânără din Runcu are carte de identitate abia la 25 de ani

O tânără din Runcu are carte de identitate abia la 25 de ani

O tânără din comuna gorjeană Runcu a intrat joi pentru prima dată în posesia cărţii de identitate. Alexandra Tudosie (foto), care va împlini 25 de ani pe 21 februarie, încearcă de ani de zile să îi fie recunoscută existenţa. Nu a avut niciodată certificat de naştere şi nu a putut, la împlinirea vârstei de 14 ani, să primească o carte de identitate. Alexandra Tudosie s-a născut în Germania, dintr-o mamă poloneză și un tată român. Mama a părăsit-o încă de la naștere. Tatăl român a luptat ani întregi pentru a-și demonstra paternitatea. Nici după ce a reușit, Alexandra nu a putut obține actul de identitate din cauza unui vid legislativ. Abia acum, autorităţile au găsit o soluţie pentru ca tânăra să primească, în sfârşit, un document de identitate.

Au înregistrat naşterea ca tardivă

Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, la care este arondată comuna Runcu, a declarat că a fost nevoie ca naşterea Alexandrei să fie înregistrată ca tardivă pentru emiterea unui certificat de naştere. În baza documentului respectiv a putut fi eliberată cartea de identitate: „Ne bucurăm că s-a putut soluţiona această situaţie. Noi cunoaşteam de mult timp cazul acesta. Cu părere de rău, legislaţia nu ne-a permis să soluţionăm cererea. Povestea este destul de încâlcită şi dureroasă, dar totul este bine când se termină cu bine şi legal am putut să înregistrăm naşterea ei, să emitem certificat de naştere, şi pe baza lui să aibă primul act de identitate. S-a făcut o modificare pe partea de înregistrare tardivă, modificări pe linie de stare civilă. Acest lucru a permis să asimilăm documentele pe care le-a obţinut Direcţia de Evidenţă a Persoanelor de la Bucureşti, cu documentele de la dosar. Toate documentele au fost analizate la Bucureşti şi s-a găsit posibilitatea legală de a face o înregistrare tardivă a naşterii“, a spus Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu.

O viaţă de calvar

Alexandra Tudosie a povestit că a avut o viaţă de calvar. Practic nu a existat în societate. Ani la rând a încercat să intre în legalitate, însă nu a reuşit. Nu s-a putut înscrie la şcoală, nu s-a putut angaja legal şi nici nu s-a putut căsători. „Am foarte mari emoţii de câteva zile. Exist şi eu de astăzi, de când iau cartea de identitate. Pot să mă înscriu la şcoală la fără frecvenţă, o să mă angajez… Este prima zi în care eu exist oficial“, a spus Alexandra Tudosie, care joi a intrat în posesia actului de identitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS