8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova geme de gunoaie, Garda de Mediu „doarme“

Craiova geme de gunoaie, Garda de Mediu „doarme“

Terenul de pe strada Drumul Apelor, sufocat de gunoaie (FOTO: Claudiu Tudor)

Gunoaiele se înmulţesc masiv atât în Craiova, cât şi în întreg judeţul, chiar sub ochii Gărzii de Mediu Dolj, care face controale fără să dea amenzi celor vinovaţi. În timp ce mizeria tronează în oraşul nostru şi în multe localităţi din judeţ, Garda de Mediu a dat doar două amenzi pe tot parcursul anului 2017. Dacă instituţia ar fi ţinut cont măcar de solicitările făcute de Gazeta de Sud în legătură cu nenumăratele locuri care sunt sufocate de gunoaie, amenzile ar fi trebuit să fie mult mai multe.

Canalul colector de pe strada Popoveni, ticsit de resturi (FOTO: Claudiu Tudor)

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj sunt conştienţi de problemele majore cu gunoiul pe care le au oraşul nostru şi localităţile din Dolj, însă par incapabili să găsească soluţii sau să aplice sancţiuni care să stopeze fenomenul. După 68 de controale pe care le-au făcut anul trecut, inspectorii instituţiei au găsit doar două situaţii în care au considerat că este nevoie să aplice sancţiuni. Asta, deşi mormanele de gunoi se amplifică de la zi la zi. „La nivelul GNM-CJ Dolj s-au efectuat 68 de controale tematice care au vizat modul de gestionare a deşeurilor la nivelul localităţilor, precum şi controale efectuate în urma unor sesizări. În judeţul Dolj s-a aplicat o sancţiune contravenţională pe acest subiect, şi anume la UAT Melineşti. De asemenea, în urma sesizărilor a fost amendat contravenţional Ghiţă Florian Nicolae din Craiova“, au declarat reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj.

Sub podul de pe DJ552, care traversează Jiul, se aruncă masiv resturi (Foto: Claudiu Tudor)

Mai mult decât atât, instituţia ştie multe dintre locurile care au devenit gropi ilegale de gunoi, dar, cu toate acestea, situaţia se perpetuează. „Zonele cu probleme la nivelul judeţului Dolj sunt fostele depozite de deşeuri municipale din Calafat, Segarcea şi Filiaşi. În prezent, pe aceste depozite se execută lucrări de închidere, acestea fiind realizate în procent de 80 la sută la Calafat, 90 la sută la Segarcea şi 99 la sută în Filiaşi. Specificăm că majoritatea localităţilor din Dolj nu deţin contracte de preluare a deşeurilor, întrucât la nivelul judeţului nu s-a implementat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Zonele din municipiul Craiova cu cele mai mari probleme de salubrizare sunt: Balta Craioviţa, Drumul Apelor, canalul colector aval de podul Popoveni, zona de pe strada Brestei, de-o parte şi de alta a podului de pe râul Jiu“, au spus reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj.

Cantitatea de gunoi de pe Drumul Apelor devine alarmantă

În luna ianuarie, Gazeta de Sud prezenta situaţia îngrijorătoare de pe strada Drumul Apelor din Craiova, unde grămezile de gunoi şi moloz au acaparat un teren privat de 5.270 de metri, care aparţine SC Independenţa SA. După ce Garda de Mediu promitea, la vremea respectivă, că va rezolva situaţia, lucrurile s-au înrăutăţit. Peisajul este greu de privit, iar situaţia este deja extrem de periculoasă pentru mediu şi pentru oamenii care locuiesc în zonă. Pe întreaga suprafaţă a terenului sunt aruncate ilegal tone de gunoi. Legea obligă proprietarul terenului să aibă grijă ca spaţiul respectiv să fie curat, însă până acum, doar Poliţia Locală Craiova a amendat proprietarul de două ori, cu câte 5.000 de lei, pentru gunoiul care s-a adunat pe terenul respectiv. Potrivit articolului 6 al Ordonanţei nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, „cetăţenii au obligaţia să asigure îngrijirea locuinţelor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, împrejmuirilor şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun“. Ieri, terenul era şi mai plin de resturi menajere şi moloz decât în ianuarie.

La marginea cartierului Mofleni, o nouă groapă de gunoi (Foto: Claudiu Tudor)

Şi la ieşirea din Mofleni, strada care merge către Depozitul Ecologic este împânzită de gunoaie. „De câteva săptămâni creşte văzând cu ochii un depozit neautorizat de gunoi – sursă de infecţie pentru cetăţenii care locuiesc în perimetrul apropiat“, ne-a scris un craiovean care locuieşte în cartierul Mofleni. De asemenea, sub podul din aceeaşi zonă sunt aruncate foarte multe resturi. Alt loc din oraş în care se aruncă ilegal gunoaie este canalul colector din cartierul Popoveni.
Toate aceste locuri sunt focare de infecţie, care vor deveni extrem de periculoase mai ales când vremea se va încălzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS