22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii vor plăti vacanțele Salubrității

Craiovenii vor plăti vacanțele Salubrității

Tarife mai scumpe la gunoi din martie

Începând cu luna martie, craiovenii vor plăti operatorului de salubritate mai mult pentru ridicarea gunoiului menajer. Tariful crește de la 6,60 lei fără TVA de persoană la 7,07 lei fără TVA ( 8,41 lei cu TVA). SC Salubritate Craiova SRL susține că majorarea tarifului gunoiului este impusă de scumpirile în lanț care s-au produs de la începutul anului 2018 și de modificările salariale impuse de lege. Surpriză, craiovenii vor suporta prin plata noului tarif și voucherele de vacanţă ale angajaților în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.

Craiovenii vor plăti, începând din luna martie, mai mult pentru ridicarea gunoiului menajer, fie că locuiesc la bloc sau la casă. Creșterea este de la 6,60 lei/persoană la 7,07 lei/persoană fără TVA adică 8,41 lei cu TVA. Unele dintre motivele pentru care SC Salubritate Craiova SRL solicită creșterea prețului sunt îndreptățite, cum ar fi creșterea tarifului la depozitarea deșeurilor, perceput de Depozitul de la Mofleni, de la 21 euro/tonă cu TVA la 22,93 euro/tonă cu TVA, creșterea prețului la combustibil, de la 3,77 lei/l de motorină la 3,96 lei/l de motorină sau creșterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 de lei, la 1.900 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. Scumpirile unor servicii atrag după ele scumpirea altor servicii. La sfârșitul anului trecut, prin hotărâre de consiliu, s-a aprobat majorarea tarifului de depozitare a deșeurilor în Depozitul Ecologic Mofleni, scumpire care se va regăsi în noul tarif. Ponderea salariaţilor care beneficiază de salariul minim pe economie în cadrul SC Salubritate Craiova SRL este de 60%, iar la activitatea de salubrizare stradală ponderea acestora este de 86,68%. În aceste condiții, angajatorul spune că are o creştere brută de 31,03%. Scumpirea combustibilului, motorina necesară utilajelor, dar și prețul apei care a crescut de la 5,53 lei/mc la 6,01lei/mc constituie, în opinia operatorului, altă cauză a majorării prețului colectării și ridicării gunoiului în orașul Craiova.
Surpriză, craiovenii vor suporta prin plata noului tarif și voucherele de vacanţă ale angajaților în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, dar și contribuțiile la bugetul de stat pentru persoanele cu handicap. Adică, după cum se arată în raportul de fundamentare înaintat de operatorul de salubritate Consiliului Local Craiova „au intervenit modificări legislative cu impact asupra cheltuielilor cu munca vie“. Ce înseamnă acesta? Vacanțele angajaților vor fi plătite din buzunarul craiovenilor, pentru că așa au trecut în Contractul colectiv de muncă. Cum SC Salubritate are 655 de angajați, din care 565 pe perioadă nedeterminată, înseamnă 819.250 de lei anual, cheltuiți cu primele de vacanță, dacă ar fi să primească vouchere doar salariații încadrați pe perioadă nedeterminată. Tot craiovenii trebuie să suporte și contribuțiile către stat pe care le datorează SC Salubritate SA pentru că nu încadrează în muncă și persoane cu handicap, așa cum stipulează Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Drept urmare, Salubritatea plătește lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, respectiv 28 de persoane. „Raportând la fondul de salarii estimat pe anul 2018, s-a calculat un procent de 2,89% aplicat la cheltuiala cu salariile“, se arată în Raportul de fundamentare.

Și agenții economici plătesc mai scump gunoiul

Creșterea tarifului de colectare și transport a gunoiului se va aplica și agenților economici. Societățile vor plăti în loc de 71,05 lei fără TVA/mc, 76,08 lei fără TVA/mc adică 90,54 lei cu TVA/mc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS