6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicaliștii avertizează: 170 de școli din Dolj trebuie să facă restructurări

Sindicaliștii avertizează: 170 de școli din Dolj trebuie să facă restructurări

Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, a precizat că banii pentru salarii nu ajung nici la școlile cu efective de peste 30 de elevi (Foto, Claudiu Tudor)

170 de unități școlare din județul Dolj nu se încadrează în costul standard per elev, ceea ce înseamnă că nu pot asigura salariile angajaților, spune președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, Constantin Lungulescu. Reprezentanții salariaților susțin că, dacă situația nu se va remedia, vor recurge la proteste, pentru că mulți angajați își văd posturile amenințate. „Tot învățământul a intrat în fibrilații, dat fiind faptul că Ministerul Educației, care este ordonator principal de credite, a transmis inspectoratelor școlare că nu se va ieși din costul standard. În Dolj, doar 30 de unități se încadrează în costul standard, restul până la 200 de unități cu personalitate juridică nu. Măsurile care se impun este să dai afară din personal, să reduci orele de opțional, adică, dacă în planurile cadru ai variante 1-3 ore, să faci o oră, dacă ai 3-5 ore, să faci doar 3“, a precizat Constantin Lungulescu.
Pentru anul școlar următor, în Dolj, odată cu propunerea rețelei școlare s-au luat și măsuri de comasare a claselor cu efective mici. „Într-un Consiliu de Administrație la nivel de Inspectorat Școlar, când s-a propus planul de școlarizare, în afară de ce s-a stabilit pentru clasa a IX-a, s-a discutat și problema cu efectivele de elevi pe la anumite clase, în care nu mai erau la normativele prevăzute de lege. Erau colective mai mici decât numărul minim de elevi. În condițiile acestea, nu au avut ce să facă, au trecut la învățământ simultan“, a mai spus președintele „Spiru Haret“ Dolj. Comasările sunt confirmate și de inspectorii școlari. „În județul Dolj s-a urmărit constituirea formațiunilor de studiu în cadrul limitelor maxime prevăzute de Legea educației, după caz, reducerea numărului de clase cu efective sub limita minimă“, se arată în comunicatul ISJ Dolj.

Personalul nedidactic, afectat şi el

Și nu sunt singurele măsuri. În unele școli, deja s-a renunțat la paza de noapte și este posibil ca măsurile să continue și să afecteze și alt tip de angajați. Sindicaliștii spun însă că se așteaptă ca situația să se detensioneze, iar „Ministerul Educației Naționale să transmită inspectorilor școlari generali că lucrurile nu sunt atât de negre în ceea ce privește viitorul bugetului pentru salarii“.
De altfel, sindicatele spun că la Prefectura Dolj se va constitui o comisie mixtă – reprezentanți ai prefecturii, inspectori școlari, sindicate, reprezentanți ai părinților – pentru a analiza fiecare situație de modificare a rețelei școlare. Potrivit inspectorilor școlari, fiecare unitate școlară va trebui să își facă o analiză a bugetului. „Au fost repartizate către unitățile de învățământ sumele pentru finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, precum și contribuțiile aferente acestora, urmând ca unitățile de învățământ să analizeze dacă sumele repartizate sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de personal“, se mai arată în comunicatul ISJ Dolj.
Gazeta de Sud va urmări subiectul și va reveni cu informații în perioada următoare.

Care este Costul standard per elev

Costul standard per elev asigură finanțarea de bază a unităților de învățământ. Acesta se stabilește prin Hotărâre de Guvern, finanțarea fiind asigurată în funcție de nivelul de studiu și de mediul în care este unitatea școlară – rural sau urban. Acest cost standard pornește de la 2.996 de lei pe an per elev la grădiniță în urban și 3.200 de lei în rural și ajunge la 4.565 de lei la învățământul tehnologic și confesional. Cel mai mare cost standard per elev este la învățământul artistic și vocațional, fiind de 5.826 de lei per elev pe an, excepție făcând muzica. Din acești bani se asigură salarizarea. Sindicatele spun că anul acesta bugetul pentru educație este de 2,98% din PIB, iar Legea educației prevede să fie de 6%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS