12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria caută să bage la apă taxele de la Water Park

Primăria caută să bage la apă taxele de la Water Park

Pentru a atrage cât mai mulți clienți la Water Park, Primăria Craiova vrea să umble la taxele de acces (Foto: arhiva GdS)

Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului din Craiova, obiectiv cu fonduri europene care a „înghițit“ aproape 20 de milioane de euro, este încă departe de zona rentabilității, în perioada rece a anului trecut primăria apelând la bugetul local pentru a acoperi costurile de funcționare ale acestuia. Pentru a asigura până la urmă o optimizare a activității de la Water Park, primăria s-a gândit că ar fi bine să umble puțin la taxele de acces, tocmai pentru ca ele să devină mai atractive pentru clienți. Pentru a afla însă și cum poate face acest lucru, respectând, totodată, condițiile impuse prin contractul de finanțare, municipalitatea a apelat la un studiu, care ar urma să fie făcut de o firmă de specialitate desemnată în baza unei licitații.

Modificarea tarifelor de la Water Park și aducerea Complexului de agrement acvatic în zona rentabilității tinde să devină „Visul unei nopți de iarnă“ – varianta Primăria Craiova. Municipalitatea dorește să umble la taxele de acces la parcul acvatic, în ideea de a le face mai atractive pentru craioveni și nu numai. Lucru dorit, de altfel, și de cetățeni, care nu de puține ori au solicitat o scădere a acestor tarife, însă primăria s-a lovit de strictețea contractului de finanțare europeană semnat la demararea proiectului. Asta pentru că taxele actuale au fost prinse în documentele cu care s-a obținut finanțarea europeană și nu mai puteau fi modificate.
Și, totuși, o speranță ar exista, din moment ce primăria a comandat un studiu privind recalcularea cuantumului tarifelor/taxelor percepute utilizatorilor pentru proiectul „Craiova Water Park- Complex de agrement acvatic“, pentru care oferă și un preț estimativ de 18.142 de lei. S-a apelat la varianta scurtă de licitație – cumpărare directă, condiția impusă firmei care va câștiga fiind ca modificarea taxelor/tarifelor să se facă prin respectarea „condițiilor impuse și îndeplinite la evaluarea tehnico-financiară a proiectului sau prin Ghidul solicitantului și contractul de finanțare“. Criteriul de atribuire a contractului este „prețul cel mai scăzut“, iar ca termen de primire a ofertelor a fost stabilită data de 5 februarie.
Potrivit caietului de sarcini, printre serviciile care ar trebui prestate de către firmă se numără descrierea, justificarea și estimarea costurilor de operare și întreținere ale investiției, dar și a veniturilor generate de proiect sau recalcularea nivelului optim al tarifelor/taxelor percepute utilizatorilor (de intrare). Firma ar trebui să propună un nivel optim al taxelor, care să respecte și contractul de finanțare, nivel care să fie în concordanță însă și cu gradul de suportabilitate al clienților, după cum se mai precizează în document. Primăria mai dorește să afle și ce activități se pot derula la Water Park, în așa fel încât să se asigure gradul de ocupare propus și care, în corelare cu tarifele percepute, să asigure capacitatea de autofinanțare a obiectivului. Se ia în calcul inclusiv o modificare a programului de funcționare a Complexului acvatic în sezonul cald sau rece, tocmai pentru a se asigura optimizarea activității de aici.

Parcul acvatic este susținut din bugetul local

Când a obținut finanțarea acestui proiect, municipalitatea a estimat, pentru primul an de exploatare, cheltuielile de funcționare de 8.702.257 de lei și venituri de 9.331.553 de lei. Când a tras însă linie după prima lună de funcționare, primăria a constatat că toate veniturile obținute din taxa de acces nu acoperă cheltuielile de întreținere a parcului acvatic. Potrivit datelor oferite de autorități la acea vreme, în intervalul 11 – 31 august 2017 au trecut pragul Water Park-ul 5.849 de clienți, de pe urma cărora s-a încasat suma de 227.720 de lei. Cheltuielile aferente acestui interval au fost însă mai mari, de 248.283 de lei. Lucrurile au stat mult mai rău în lunile următoare, când deficitul a crescut considerabil, asta și pe fondul trecerii la sezonul rece. În septembrie 2017, spre exemplu, la Water Park s-au încasat doar 20.744 de lei, în timp ce cheltuielile aferente acestei luni au fost de 156.128 de lei. Asta ar vrea acum să schimbe Primăria Craiova, iar un prim pas s-a făcut deja, prin protocolul încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj privind inițierea copiilor în practicarea înotului. Cursurile gratuite destinate elevilor din ciclul primar (clasa pregătitoare – clasa a IV-a) ar urma să aibă loc la Water Park (bazinul de înot), pe perioada vacanțelor oficiale din 2018, între orele 9.00 – 12.00.
La ședința de consiliul local de miercuri s-a propus chiar o extindere a acestui proiect, în așa fel încât toți copiii din Craiova să poată să participe la cursuri de înot, dar în fiecare weekend, nu doar în vacanțe. „Am avut propuneri de la cetățeni cu mai multe variante de tarife, cu o cuplare a taxelor pe mai multe luni, dar am primit un refuz total de la Agenția de Dezvoltare Regională și Ministerul Dezvoltării. Am încercat să găsim soluții pentru ca parcul acvatic să fie cât mai atractiv și am început cu copiii și cu școlile. Dacă va avea succes, proiectul va fi extins“, spunea, miercuri, și primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Soluțiile oferite în urma studiului comandat ar fi, astfel, cel de-al doilea pas. Primăria ar dori nu doar variante optime de tarife, ci și tot felul de pachete promoționale pentru clienți, pe zile, pe ore, sau chiar tipuri de abonament în funcție de ce și-ar dori un client. Totul pentru a crește atractivitatea complexului acvatic și, implicit, veniturile acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS