12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe indemnizațiile de la Compania de Apă

Scandal pe indemnizațiile de la Compania de Apă

Prima ședință ordinară a Consiliului Local al Municipiului (CLM) Craiova pe anul 2018 a avut trei teme care au stârnit discuții, una dintre ele încingând la un moment dat și spiritele: majorarea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Oltenia (CAO), pe care consilierii locali din partea PNL au considerat-o „nesimțire“. Salariile din administrație, sporurile și valoarea unor obiecte de inventar au fost celelalte motive de dispută între opoziție și executiv. La un moment dat, lucrurile s-au încurcat pentru că unul dintre consilierii PNL vorbea de achiziția a 5.000 de imprimante multifuncționale, care în realitate erau, de fapt, cinci. De investițiile pe care le are în plan primăria în acest an și câți bani din bugetul local vor fi alocați pentru dezvoltarea orașului, nu doar pentru partea de funcționare, nu s-a interesat, în schimb, nimeni.

Ședința CLM Craiova de ieri a început în forță de la primele puncte de pe ordinea de zi, pentru că în discuție a fost adus rapid un proiect de hotărâre care prevedea majorarea până la suma de 3.587 de lei a indemnizației celor șapte administratori neexecutivi de la Compania de Apă. Suficient pentru consilierii locali din partea PNL să înceapă asaltul. „Să se pună în prim-plan creșterea calității serviciilor oferite de Compania de Apă și nu majorarea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație. 3.587 de lei este o sumă halucinantă, la fel și această premiere de 21.522 de lei pe care și-o acordă membrii din CA anual pentru umflarea indicatorilor de performanță. De ce a fost nevoie de încă o majorare a acestei indemnizații, atâta timp cât la fiecare ploaie în cartierele mărginașe ale orașului sunt probleme cu colectarea apei pluviale? Consilierii PNL rămân consecvenți și vor vota împotriva acestor indemnizații absolut nesimțite. Sunt oameni din acest oraș care nu câștigă într-un an cât câștigă acești administratori doar din simpla ridicare a unei mâini“, a spus Doru Câplea, consilier local din partea PNL.
El a fost susținut și de alți colegi de partid. „Nu se poate ca această Companie de Apă să cheltuiască 450.000 de lei pentru șapte oameni care participă doar printr-o ridicare de mână. Ce indici de performanță să aibă? S-au apucat să dea cu lopata și nu știm noi? În numele celor care muncesc la Compania de Apă, a economiștilor, a inginerilor care sunt acolo de zeci de ani am fost rugată să pun această problemă. Sunt obligați craiovenii să suporte atâta nesimțire din partea Companiei de Apă?“, a completat Adriana Ungureanu. „Până la venirea noului manager, fostul manager de la CAO punea la dispoziția consilierilor locali procesele-verbale și toate documentele din ședințele Consiliului de Administrație. Odată cu noul manager, noi, consilierii, nu mai știm ce se discută în aceste consilii, în schimb ni se cere să mărim indemnizațiile. Nu e corect!“, a punctat și Marian Vasile, consilier local PNL.
Răspunsul a venit de la Alin Glăvan, reprezentantul CAO precizând că nu este e vorba de o majorare, ci de „o echivalare și a celor doi membri ai CA care au fost numiți în 2013 cu nivelul indemnizațiilor celorlalți cinci membri“. „Remunerațiile membrilor CA și criteriile de performanță sunt stabilite de către un expert independent, potrivit legii. Această sumă de 3.587 este brută, nu netă, indemnizația lor e mult mai mică. Directorul și Consiliul de Administrație vor gestiona în următorii ani în jur de 425 de milioane de euro, pe Masterplanul 2 de apă și canal“, a mai spus Glăvan. În sprijinul acestuia a intervenit și primarul Mihail Genoiu, care le-a transmis consilierilor din opoziție că indemnizațiile respective au fost aprobate în ședințele anterioare, iar acum se face doar o alinierea lor. Edilul a ținut să mai menționeze că activitatea Companiei de Apă a fost extrem de apreciată de Banca Europeană de Dezvoltare, care ar considera-o drept una dintre cele mai profitabile companii pe care o finanțează la ora actuală. „Nu poți să spui că nu e bun managementul, este o impresie personală vizavi de ce spune un organism european“, a conchis Genoiu.

„Legea nu prevede, legea permite. Noi votăm sau nu, e o diferență“

Discuțiile nu s-au încheiat însă aici. „Nu punem la îndoială capacitatea oamenilor de la CAO, a inginerilor, noi vorbim de cei din Consiliul de Administrație. Un inginer nu câștigă cât unul din acest consiliu“, a mai ridicat odată problema Adriana Ungureanu. „Indemnizațiile CAO sunt obligatorii prin lege, așa prevede legea românească“, a replicat imediat primarul Mihail Genoiu. „Păi dacă prevede legea, de ce le mai votăm aici“, a sărit, din nou, Marian Vasile. „Legea nu prevede, legea permite. Noi votăm sau nu, e o diferență“, a adăugat acesta. Într-un final, tot Marian Vasile a fost cel care a pus punctul pe „i”: „Ni s-a explicat că aceste indemnizații cresc pentru că vor gestiona sute de milioane de euro în perioada următoare. Eu vă amintesc că fostul Consiliu de Administrație a gestionat deja sute de milioane de euro și au avut o indemnizație de 38 de lei. Nu mai invocați argumente că au responsabilitate foarte mare, pentru că un alt consiliu și-a făcut treaba bine cu o indemnizație de o sută de ori mai mică!“.
Salariile din admini-strație au reprezentat alt subiect de dispută între opoziție și executivul primăriei. „Că au crescut salariile nu e rău. Ce e rău este decalajul mare dintre funcțiile de conducere și cei care duc greul, cei care sunt efectiv cu munca. Un salariu de peste 10.000 de lei pentru un șef de serviciu, iar pentru subalterni unul de 3.000 de lei mi se pare un decalaj enorm și nejustificat. Consider că ar fi trebuit o consultare publică pentru aceste salarii, pentru că e vorba de bani publici. Să-i întrebăm pe craioveni dacă sunt de acord să plătească niște salarii atât de mari unor șefi din Primăria Craiova“, a spus Marinel Florescu, consilier local PNL. Acesta a dat și exemple de sporuri care se adaugă la aceste salarii de bază și care duc la creșterea lor: spor de doctorat, spor de condiții vătămătoare și periculoase. „Propun scoaterea tuturor acestor sporuri gândite pentru șefi și șefuleți“, a adăugat Florescu.
În replică, primarul Genoiu a explicat că majorarea salariilor s-a făcut în iulie 2017, conform Legii salarizării, și de atunci nu au mai fost majorări. „Legea prevede un salariu fix al primarului și al viceprimarilor și nici un salariu din aparatul primăriei nu poate să depășească salariul viceprimarului, indiferent de câte sporuri ar avea. La ora asta, în afară de salariul de bază, nu există nici un fel de sporuri în primărie. Eu m-aș bucura să avem cât mai mulți doctori aici, ar fi un nivel mai ridicat al activității“, a afirmat edilul.

De la 5.000 de multifuncționale, la …5

Pe final de ședință, Marinel Florescu a încercat să taxeze un proiect de hotărâre privind aprobarea inventarului unor bunuri care alcătuiesc domeniul privat al Craiovei, cerând explicații pentru prețul unor bunuri introduse în acest inventar. Consilierul PNL a încurcat însă puțin lucrurile, vorbind la un moment dat de 5.000 de imprimante multifuncționale achiziționate, care în realitate erau, de fapt, cinci. „La o parte din aceste bunuri prețurile mi se par exagerate. Și ar mai fi ceva: multifuncționale, 3.000 și 2.000, în total 5.000 de multifuncționale? Nu știu ce facem cu ele“, a întrebat Florescu.
„Prețurile sunt cele rezultate în urma investiției realizate și finanțate pe fonduri europene. Însumate toate valorile va rezulta valoarea proiectului finanțat pe fonduri europene“, a venit răspunsul celor din primărie. Unul care nu a lămurit însă problema. „Și dacă erau fonduri românești?“, a continuat Florescu. „Nu facem dezbatere aici“, i s-a tăiat scurt, de la prezidiu. Consilierul local a încercat la un moment dat să enumere și bunurile considerate cu prețuri exagerate: un tunel subacvatic, căsuțele de lemn, dar ședința s-a încheiat brusc. „Domnu Florescu, am înțeles ideea! Vă mulțumim pentru prezență, declar închisă ședința“, a fost răspunsul președintelui de ședință, care a pus astfel punct dezbaterilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS