13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞcoala a ars, primăria nu are bani să o renoveze

Şcoala a ars, primăria nu are bani să o renoveze

Incendiul a distrus în procent de 90% clădirea

Autorităţile din comuna gorjeană Săcelu nu au bani să repare Şcoala Primară din Maghereşti, distrusă aproape în totalitate de un incendiu care a avut loc luni. Lucrările de reparaţii sunt evaluate la 500.000 de lei de către autorităţile locale, care susţin că le-ar trebui câţiva ani să strângă fondurile necesare. Până când vor fi găsite soluţiile pentru alocarea banilor pentru reabilitarea unităţii de învăţământ, a fost luată decizia ca micuţii să fie transferaţi la Şcoala din Săcelu, în centrul comunei. Şi aici este o problemă pentru că sunt 26 de şcolari şi preşcolari şi pentru toate unităţile de învăţământ din localitate este disponibil un singur microbuz pentru transportul elevilor. Şoferul primăriei trebuie să facă acum mai multe curse pentru transportul celor de la Maghereşti la Şcoala din Săcelu. Aici au fost amenajate două săli de clasă: una pentru copiii care merg la grădiniţă şi alta pentru cei de la ciclul primar, care învaţă la simultan.

Primarul cere bani de la consiliul judeţean şi de la guvern

Florin Jurebie, edilul comunei Săcelu, a declarat că singura variantă rapidă să facă rost de bani o reprezintă fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului, având în vedere urgenţa situaţiei. „Este distrusă într-un procent în care nu poţi să zici că faci rapid o reparaţie şi aduci înapoi copiii. Deja am luat măsura să îi mutăm la şcoala din centru. Lucrăm la procesele-verbale, la solicitările de fonduri. Le vom trimite la consiliul judeţean şi de acolo vor face solicitarea la guvern pentru alocarea de bani din fondul de rezervă. Este o urgenţă, o situaţie de forţă majoră. Am avea nevoie de vreo 500.000 de lei la prima estimare. În anul 2009, şcoala a fost renovată, deci nu era prea veche. Deocamdată, încercăm să ne descurcăm cu singurul microbuz pentru transport elevi pe care îl avem la nivelul comunei. Noi de unde să avem 500.000 de lei în bugetul local? Dacă am avea atâţia bani ar fi bine. Vedem ce va decide guvernul. În condiţiile în care s-ar aloca banii, cred că în două luni am reabilita unitatea de învăţământ. Sper să reuşim să finalizăm totul pentru ca în următorul an şcolar copiii să revină în Şcoala din Maghereşti. Deocamdată, vor învăţa la Săcelu“, a declarat Florin Jurebie.

Poliţia face anchetă pentru distrugere din culpă

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început o anchetă pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă în cazul incendiului de la Şcoala Primară din Maghereşti. Incendiul ar fi fost precedat de o pană de curent. La revenirea energiei electrice s-ar fi produs o explozie la centrala termică şi, ulterior, incendiul. „Din primele cercetări efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că incendiul a izbucnit ca urmare a aprinderii acoperișului clădirii, sursa producerii fiind o explozie la centrala termică, provocată de o întrerupere a energiei electrice. Au fost evacuați 17 elevi și două cadre didactice, nefiind victime, dar clădirea a fost distrusă în proporție de 90%. Incendiul a fost localizat şi stins de lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracţiunii de distrugere din culpă“, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS