21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReținuți pentru că au condus băuți și fără permis

Reținuți pentru că au condus băuți și fără permis

Potrivit oamenilor legii, cei doi tineri depistați conducând fără permis au fost reținuți și s-au ales cu dosare penale

Polițiștii doljeni au reținut, miercuri, doi tineri depistați conducând fără permis după ce, în cursul anului 2016, au fost condamnați tocmai pentru conducere fără permis.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul zilei de miercuri s-a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Marius Călăpăreanu, de 28 de ani, domiciliat în comuna mehedințeană Grozeşti. Acesta a fost depistat marți noaptea, în jurul orei 23.45, conducând o Dacie Logan pe strada Brestei din municipiul Craiova, deși nu a avut niciodată permis de conducere. În plus, polițiștii de la Rutieră au stabilit că tânărul de 28 de ani conducea o mașină furată, dar și că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.
După primele cercetări, oamenii legii au stabilit că bărbatul, care lucra la o spălătorie auto de pe strada Brestei, a luat cheile mașinii unui coleg, după care a plecat la plimbare. Asta, deși era băut și nu avea permis. Polițiștii doljeni au precizat că Marius Călăpăreanu este cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice, dar nu și pentru furtul mașinii. Asta pentru că proprietarul Daciei Logan nu a vrut să depună o plângere împotriva inculpatului. În final, polițiștii doljeni au mai precizat că Marius Călăpăreanu va fi dus la instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă. Trebuie spus că, în aprilie 2016, același Călăpăreanu a fost condamnat de Judecătoria Strehaia la opt luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis.

Doljean prins de mai multe ori conducând băut și fără permis

Tot miercuri, oamenii legii au dispus reținerea unui tânăr de 26 de ani, din comuna Galicea Mare, depistat de mai multe ori în ultimii ani conducând băut și fără permis. Este vorba de Gabriel Predatu, care a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Dolj, urmând să fie dus la instanță cu propunere de arestare preventivă.
Anchetatorii au reținut că, deși a mai avut probleme cu legea, Predatu a condus din nou un autoturism, deși nu are permis. „Persoana în cauză a fost depistată, în ziua de 21 ianuarie 2018, de către polițiști din cadrul Postului de Poliţie Galicea Mare, conducând un autoturism pe strada Măgurii din localitate, fără a poseda permis de conducere. Acesta mai săvârșise anterior o faptă de conducere a unui vehicul fără permis și două infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului“, au precizat polițiștii doljeni.
De altfel, în iunie 2016, Predatu a fost condamnat de Judecătoria Băilești la zece luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și fără permis. Instanța a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, ultima infracțiune fiind comisă de inculpat în termenul de supraveghere. Asta înseamnă că, dacă va fi găsit vinovat și condamnat din nou pentru conducere fără permis, tânărul de 26 de ani ar putea să execute și pedeapsa de zece luni de închisoare primită în iunie 2016.

Închisoare pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice

Deși Codul Penal prevede pedepse cu închisoarea pentru comiterea celor două infracțiuni, de cele mai multe ori instanțele de judecată aplică inculpaților pedepse cu suspendare, mai ales dacă inculpații își recunosc faptele. Trebuie spus că Predatu și Călăpăreanu și-au recunoscut faptele pentru a avea parte de reducerea pedepselor.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Aceeași pedeapsă este prevăzută de Codul penal și pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS