21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea bătrânei care a stat zile întregi în Gara Craiova

Povestea bătrânei care a stat zile întregi în Gara Craiova

Maria Guţă a stat cu bagajele în gară zile la rând

Maria Guţă este o bătrână din comuna Turburea, judeţul Gorj, pentru care, zile la rând, gara din Craiova a devenit casă, iar o bancă din lemn i-a fost pat. Bătrâna vorbeşte incoerent şi nu are un motiv real pentru care a plecat de acasă. Cu privirea blândă, ea începe să-şi spună povestea, atât cât îşi aminteşte. „Sunt aici de două luni. Mă mai duc acasă să mă spăl şi să îmi spăl hainele. Car tot timpul după mine bagajele pe care le am. Mi-au mai furat din ele. Nu mai stau mult, o să plec şi o să mă duc la o mănăstire ca să mă vindec de duhurile rele. Am casă în comuna Turburea, e făcută de mâinile mele, chiar şi cărămida am făcut-o. Am lăsat-o singură acum“, a spus Maria Guţă.
În fiecare zi pe care a petrecut-o în gară, bătrâna a stat pe o bancă din lemn din sala de aşteptare, a privit călătorii, iar uneori a mers să îşi ia câte ceva de mâncare. Spune că este în căutarea lui Dumnezeu şi îşi imaginează că în gară se aude slujba. Modul în care vorbeşte arată că bătrâna are probleme de sănătate. Nu se plânge de frig sau de foame şi zâmbeşte mereu. „Acum mi-am luat nişte brânză, am mai luat câte o roşie sau câte un borcan cu zacuscă sau cu tocană. Miercurea şi vinerea am mâncat pâine goală, am ţinut post, ca să mă ajute şi pe mine Dumnezeu. Nu dorm deloc, doar stau pe bancă. De când sunt aici m-au întrebat cei care lucrează aici ce e cu mine. Mi-au vorbit frumos şi au înţeles situaţia în care sunt. Acţiunea asta pe care o fac eu e cu Dumnezeu, nu e nicio glumă. Nu trebuie să mă ajute nimeni. Am rude, cum să nu, dar fiecare îşi vede de casa lui. Am plecat de acasă pentru că aşa trebuie. Nu pot să stau la mine în curte. Acolo îmi vine rău, aici nu îmi e rău. Eu am şase demoni în curte, mi-au omorât tot ce aveam prin bătătură. L-am găsit pe Dumnezeu în gară, dar sunt şi demoni aici. Dacă deranjez cumva pe cineva aici, mâine plec. Oricum, sunt pe plecare acum. O să mai stau doar cinci-zece zile“, a mai spus bătrâna.

Nimeni nu a făcut sesizare în legătură cu dispariţia bătrânei

Până joi, 25 ianuarie, nimeni din comuna Turburea nu se interesase de ea, nimeni nu a sesizat autorităţilor faptul că bătrâna a dispărut. Primarul comunei a aflat că Maria Guţă se află în gara din Craiova cu puţin timp înainte să fie contactat de Gazeta de Sud. Şi mai trist este că oamenii cărora femeia le-a lăsat averea pe care a strâns-o într-o viață s-au obişnuit ca bătrâna să plece de acasă şi nu mişcă un deget ca să o găsească. „O cunosc pe bătrână. Chiar mai înainte m-a sunat fiica mea şi mi-a spus că a auzit că este în Craiova, la gară. Ştiu că le-a făcut acte pe casă unor vecini din comună, dar nu cred că se ocupă prea mult de ea, pentru că până acum nu a făcut nimeni nicio sesizare despre faptul că nu mai este acasă. Eu o să fac cumva să mergem să o luăm de la Craiova şi să o aducem acasă“, a declarat joi Ion Bârcă, primarul din Turburea.
În seara aceleiaşi zile, o maşină a primăriei din comuna în care femeia locuieşte a venit şi a luat-o. „A fost dusă acasă, nu mai e în gară. Am dus-o la cei cărora le-a lăsat casa. Din păcate, aşa a făcut de multe ori. Stă ce stă acasă, apoi pleacă iar. Dar nu era plecată de două luni, ci de mai puţin timp. Le-am spus acelor oameni să o supravegheze tot timpul. E bătrână şi bolnavă, însă trebuie să aibă grijă de ea ca să nu păţească ceva rău. În zona noastră nu e niciun cămin de bătrâni şi e mai dificil să o ducem într-un astfel de loc“, a mai explicat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS