16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjViscolul şi ninsorile au făcut prăpăd în judeţul Gorj

Viscolul şi ninsorile au făcut prăpăd în judeţul Gorj

Sute de gospodării din Gorj au rămas joi fără energie electrică din cauza vântului care a afectat reţelele. 265 de consumatori de energie electrică erau nealimentaţi din cauza avariilor pe reţelele de joasă tensiune. Localităţile în care mai multe gospodării au rămas fără energie electrică sunt: Pârvuleşti, din comuna Stăneşti, oraşul Bumbeşti-Jiu, comuna Schela şi localitatea Cerna Sat din comuna Padeş. Potrivit prefectului de Gorj, Ciprian Florescu, în Defileul Jiului, joi a căzut un copac peste liniile de medie tensiune ce alimentează Cariera Meri şi zona CFR. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a mai spus că vântul va continua să sufle cu putere, în special în zona de munte. Reprezentantul guvernului în teritoriu se aşteapta joi ca şi alte gospodării să rămână fără energie electrică, însă a precizat că echipele de intervenţie se vor deplasa în zonele cu probleme pentru a remedia deficienţele.

Rămân în alertă până astăzi

În urma atenționărilor primite de la Administrația Națională de Meteorologie, joi erau așteptate să se producă fenomene meteo precum precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori și intensificări ale vântului, iar în zona de munte vânt puternic, viscol, zăpadă troienită. În aceste condiții, Instituţia Prefectului Judeţului Gorj recomandă tuturor gorjenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, trebuie să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. De asemenea, în aceste condiţii de iarnă, trebuie să-şi echipeze corespunzător autovehiculele (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.) Cei care sunt blocaţi în trafic în afara localităţilor, pe timp de viscol, trebuie să ia următoarele măsuri: să pornească luminile de avarie; să anunţe evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde au rămas blocaţi. Să rămână în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să îi salveze. Să nu părăsească autoturismul dacă nu văd în apropiere o clădire în care ar putea să se adăpostească. Să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ zece minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Să cureţe periodic zăpada de pe ţeava de eşapament. Să pornească lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să îi localizeze.

DN 67C Novaci – Rânca ar putea fi redeschis vineri

Drumarii au anunţat că se circulă fără probleme pe drumurile naţionale administrate de Secţia din Târgu Jiu. Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, a declarat că probleme mai mari sunt în zona Rânca, unde circulaţia a fost închisă de miercuri seară, începând cu kilometrul 16. Aici se află un filtru al Poliţiei Rutiere. Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a declarat că drumarii au început de joi să urce şi să coboare turişti din Rânca. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, a declarat la rândul său că în Rânca sunt şase salvatori gata să intervină în orice situaţie. Şeful salvamontiştilor gorjeni a precizat că speră ca vremea să se îndrepte până vineri dimineaţă, astfel încât şoseaua să fie deblocată şi turiştii să poată ajunge şi neînsoţiţi de utilaje la pârtiile din Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS