8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDouă măsuri de finanţare din PNDR 2020, active pentru fermieri

Două măsuri de finanţare din PNDR 2020, active pentru fermieri

Fermierii doljeni pot accesa, în această perioadă, fonduri europene pe două submăsuri menite să îi ajute să se dezvolte. Este vorba de submăsura 6.5 „Schema pentru micii fermieri“, precum și submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole“ din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020. Prin submăsura 4.1a, dedicată programului pomicol, se pot accesa fonduri europene pentru înființarea sau reînființarea de exploatații pomicole, iar beneficiarii ajutorului financiar pot fi atât fermierii, cât și grupurile de producători și cooperative. „Finanțarea la această submăsură este de 50 la sută din partea Uniunii Europene și 50 la sută din partea beneficiarului. Dacă însă acesta are până în 40 de ani, cofinanțarea din partea UE va fi de 70 la sută, iar fondurile pot fi suplimentate și în cazul în care exploataţia care va fi înființată va produce în sistem bio sau ecologic, dar și dacă, acolo unde se înfiinţează exploataţia, este o zonă cu constrângeri naturale. Nu se poate depăși însă 90 la sută valoarea cofinanţării“, a spus Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

„Plantație la cheie“, înființată prin submăsura 4.1a

O particularitate a acestei submăsuri este faptul că se alocă fonduri și pentru procurarea materialului săditor. Cu toate acestea, interesul fermierilor olteni a fost destul de scăzut. „Din 2015, de când a fost deschisă această submăsură, nu s-au cheltuit banii alocați pe fiecare an și sperăm să se schimbe lucrurile anul acesta. Într-adevăr, sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite. Dacă avem un teren arabil și vrem să înființăm o plantație, trebuie să facem analize de sol, apoi să scoatem terenul din circuit arabil, să aflăm dacă este într-o zonă de favorabilitate pentru pomii pe care vrem să îi plantăm, iar acest lucru se află numai în baza unor studii, care se fac de către staţiunile de cercetare, și abia după aceea se scrie cererea de finanţare. Aveam în zona de sud a județului Olt, dar și în sudul Doljului plantații de nectarini, piersici, meri şi pruni timpurii, care nu mai sunt și pot fi reînființate prin această submăsură. Valoarea proiectului poate ajunge la 1,5 milioane de euro pe proiect, dar se pot solicita și fonduri pentru dotare, astfel că fermierii își pot înființa o fabrică de procesare sau un mic depozit. Se poate înfiinţa o plantaţie la cheie pentru că este singura măsură din PNDR în care se dau bani pentru materialul săditor. Exploataţia trebuie să aibă minimum 1,7 hectare. Dacă vorbim de o plantație de nuci, fermierii au nevoie de aproape trei hectare“, a mai spus Ion Păunel.
Cererile de finanţare pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole“ din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se depun până pe 30 iunie 2018, iar fondurile disponibile sunt de 85.000.000 de euro.

Submăsura 6.5 sprijină micii fermieri

O altă submăsură activă în această perioadă este 6.5 „Schema pentru micii fermieri“. Aceasta are ca scop comasarea terenurilor şi reducerea gradului de fragmentare a exploatațiilor agricole. Potrivit Ghidului Solicitantului, cei care vor să obţină sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să fi aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I; să deţină integral în proprietate exploatația (cel puțin terenurile sau terenurile și animalele care au făcut obiectul sprijinului în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) ce urmează a fi transferată/ care a fost transferată; să se angajeze să transfere definitiv / să fi transferat definitiv către alt fermier întreaga sa exploataţie (cel putin terenurile sau terenurile și animalele care au făcut obiectul sprijinului în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) şi drepturile de plată corespunzătoare.
Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului și până la data de 31.12.2020 și reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I. Prin sintagma „ultimul an“ se înțelege ultimul an în care solicitantul a depus la APIA Cererea unică de plată și a încasat sprijinul pentru cererea respectivă în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I înainte de a transfera exploatația. Nici această submăsură nu s-a bucurat de prea mult succes în rândul fermierilor. „Anul trecut, la nivelul judeţului Dolj au fost depuse doar două cereri de finanţare pentru această submăsură“, a spus Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj.
În perioada următoare se vor redeschide şi alte submăsuri din PNDR 2020. În februarie urmează să se redeschidă submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, iar în martie și aprilie – 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“ și 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS