6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria aşteaptă să scadă preţul pentru a cumpăra Casa de Cultură a Sindicatelor

Primăria aşteaptă să scadă preţul pentru a cumpăra Casa de Cultură a Sindicatelor

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu costă două milioane de euro

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu este evaluată, în prezent, la peste două milioane de euro, fiind scoasă la vânzare, după ce fundaţia care o administra a intrat în faliment. Primăria Târgu Jiu nu are banii respectivi pentru a cumpăra clădirea din zona zero a municipiului. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu susţin că strategia actuală este de a aştepta trecerea termenelor legale pentru a putea achiziţiona clădirea cu mai puțin de două milioane de euro, la cât este scoasă în prezent la vânzare de către CONSULTING COMPANY IPURL în calitate de lichidator judiciar al debitoarei Fundația „Casa de Cultură a Sindicatelor“ Târgu Jiu. Aceasta a solicitat încă din anul 2009 deschiderea procedurii insolvenţei, din cauză că nu a mai putut plăti datoriile reprezentând în principal impozite pe clădiri către Primăria Târgu Jiu, precum şi alte debite către ANAF. Întrucât planul de reorganizare nu a putut fi pus în aplicare, din 2010 a fost declanşată procedura falimentului.

Terenul de sub clădire este al primăriei

În prezent, terenul de sub Casa de Cultură a Sindicatelor, în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, este deţinut de Primăria Târgu Jiu, care în 2015 a încheiat cu debitoarea un contract de concesiune de 12.515 lei pe lună. Pentru că Primăria Tâgu Jiu şi ANAF vor să îşi recupereze datoriile de la Fundaţie, 1,7 milioane de lei, respectiv 273.000 de lei, lichidatorul a evaluat imobilul construit în 1977 şi l-a scos la vânzare. Preţul de vânzare este 8.728.181 de lei, regim de înălţime S+P+D+2, cu o suprafaţă construită de 2.229 metri pătraţi şi o suprafaţă construită desfăşurată de 3.798 de metri pătraţi, o valoare unitară de vânzare, pentru un imobil ultracentral, sub 500 de euro metrul pătrat construit. Din banii obţinuţi vor fi plătite datoriile şi restul va fi virat către organizaţiile sindicale sau de către o persoană juridică cu scop identic sau asemănător recomandată de acestea.

În clădire plouă!

Potrivit lichidatorului judiciar Emanoil Ciobanu, reprezentantul CONSULTING COMPANY IPURL, în prezent plouă în clădire. „Lipsa de resurse pentru investiţii, dar şi cadrul legal restrictiv au dus la neautorizarea sălilor de spectacol, creditorii aprobând măsura menţinerii chiriaşilor rămaşi după litigiile din perioada 2010 – 2013 (inclusiv Doina Gorjului), sumele încasate asigurând funcţionarea minimală a imobilului, care, din păcate, are probleme grave din cauza infiltraţiilor din acoperişul-terasă, ce ar trebui integral refăcut, lipsei unui sistem eficient de încălzire, a lipsei resurselor pentru efectuarea dotărilor/amenajărilor obligatorii pentru autorizarea funcţionării inclusiv a sălilor de spectacole conform legislaţiei în vigoare. În concluzie, credem cu tărie că procedura de faliment derulată, în temeiul Legii nr. 85/2006, sub controlul instanţei judecătoreşti, este singura posibilă şi echitabilă pentru ca ambii creditori bugetari instituţionali să-şi recupereze integral creanţele, iar patrimoniul sindical (prin organizaţiile sindicale) să se reîntregească cu sumele rămase după vânzarea imobilului (în urma lichidării nu se transmit sume către persoane fizice), aflându-ne în cazul de faţă în situaţia prevăzută de alin. 3 din art. 60, statutul fundaţiei neprevăzând o procedură de transmitere a bunurilor rămase după lichidare, acestea vor fi atribuite de instanţa competentă unei persoane juridice cu scop identic sau asemănător (la recomandarea organizaţiilor sindicale)“, potrivit unui comunicat al lichidatorului judiciar. Acesta este obligat de lege să vândă clădirea, dacă primeşte o ofertă corespunzătoare, indiferent de cumpărător. În prezent, municipiul Târgu Jiu nu are o sală de spectacole autorizată pentru activităţi culturale şi nu se grăbeşte să preia Casa de Cultură a Sindicatelor care are o sală de peste 800 de locuri. La licitaţie se poate prezenta oricine are bani şi este interesat de o asemenea clădire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS