Iarna blândă scade costurile cu încălzireaÎnceputul iernii 2017-2018 a fost blând din punct de vedere meteorologic, fapt ce s-a reflectat și în facturile la căldură ale craiovenilor, care au fost mai mici.

Reprezentanții firmelor de repartitoare susțin că cei mai avantajați sunt locatarii care au montate repartitoare de costuri, fiindcă au realizat o economie de aproximativ 31% la căldură. „În urma unei prime analize pot spune următoarele: pentru luna decembrie 2017, în blocurile cu repartitoare a fost un consum de circa 3,12 lei/mp, iar în blocurile fără repartitoare un consum de circa 4,55 lei/mp. Rezultă o economie de circa 31% pentru blocurile cu repartitoare de costuri“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentantul firmei Techem.

Cert este că în blocurile în care sunt montate repartitoare de costuri valoarea facturilor la căldură este în funcție de cum au deschis sau nu proprietarii respectivele aparate. Luăm ca exemplu un bloc din zona centrală a Craiovei care are montate repartitoare de costuri. În luna noiembrie, un apartament cu o suprafață utilă de 32 mp, din Asociația de proprietari Bloc Romarta, a plătit pentru energia termică 41,46 lei. Au fost, însă, locuințe cu o suprafață similară care au avut o factură în valoare de 108,46 lei, iar altele 491,35 lei. Un apartament cu o suprafață utilă mai mare, respectiv 52 mp, și cu repartitoare de costuri a avut de plătit la căldură 91,63 lei, în timp ce un alt apartament cu aceeași suprafață a plătit 204,72 lei.

Proprietarul unui apartament cu o suprafață utilă de 55 mp a plătit 56,79 lei pentru căldura consumată în luna noiembrie 2017, în timp ce vecinul lui a plătit 163,12 lei pentru o suprafață identică.

Comparând consumul total de gigacalorii înregistrat într-un bloc cu patru etaje în luna noiembrie cu consumul din luna decembrie, acesta aproape că s-a dublat. În luna noiembrie 2017, cele 20 de apartamente au consumat 7,165 Gcal, iar în ianuarie 2018 s-a ajuns la 11,225 Gcal.

Drept urmare, costurile cu încălzirea au arătat astfel: un apartament cu o suprafață utilă de 32 mp a plătit pentru căldură 49,57 lei, în timp ce un alt apartament cu aceeași suprafață a plătit 224,47 lei pentru căldură. Și în cazul apartamentelor cu o suprafață utilă de 55 mp costurile sunt diferite. Unii proprietari au plătit pentru căldura din decembrie 79,02 lei, iar alții 348,19 lei.


Factura la căldură în 2017, mai mică decât în 2016

În blocurile fără repartitoare, costurile la căldură nu înregistrează diferențe prea mari de la un apartament la altul. De exemplu, într-un bloc cu 19 apartamente, având fiecare o suprafață utilă de 41 mp, costul încălzirii pleacă de la 167 de lei și merge până la 270 de lei. Un proprietar a plătit 167 de lei, la care se adaugă și costul energiei termice consumate pentru încălzirea apei calde menajere (ACM), adică 7,15 lei. Alți proprietari au plătit 210,54 lei pentru căldură și 39,64 lei pentru energia consumată pentru încălzirea apei calde, sau 270 de lei căldura și 32,50 lei apa caldă. Acestea sunt valori din blocul 62 al Asociației de proprietari 19 Brazda lui Novac.

În blocul 14 din Asociația 29 Brazda lui Novac, unde apartamentele au tot o suprafață utilă de 41 mp, facturile la căldură în luna noiembrie 2017 pornesc de la 126 de lei, la care se adaugă 14,51 lei costul energiei termice consumate pentru încălzirea ACM, și ajung la 259 de lei.

Reprezentanții asocia-țiilor de proprietari spun că, per total, facturile la căldură în lunile noiembrie și decembrie 2017 sunt mai scăzute comparativ cu aceeași perioadă din anul 2016. „Facturile la căldură pentru lunile noiembrie-decembrie 2017 au fost mai mici față de cele din 2016. Și trebuie să reținem că anul trecut prețul gigacaloriei a crescut de la 220,5 lei, la 236,8 lei cu TVA. De exemplu, în asociația noastră avem în noiembrie 2017 o factură totală la căldură în valoare de 59.095,49 lei, iar în decembrie, o factură în valoare de 70.370,61 lei. În decembrie 2016 am avut o factură în cuantum de 82.586,12 lei. În această iarnă ne-au ajutat și temperaturile“, a spus Violeta Crețu, administrator la Asociația de proprietari nr. 19 Brazda lui Novac.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 18 ianuarie 2018

Actualitate

» Cod Portocaliu de viscol în 12 judeţe, printre care Gorj şi Vâlcea, valabil până la ora 23.00
» Ministerul Educației organizează o consultare online pe tema structurii anului şcolar 2018-2019
» Fonduri europene de 38.000 Euro pentru români care își deschid mici afaceri în schema România Start Up Plus
» Donald Trump neagă că şi-a schimbat viziunea privind zidul de la graniţa cu Mexicul
» Bucureştiul avea 936.000 de salariaţi în octombrie 2017
» Iohannis sesizează la Curtea Constituţională legea prin care parlamentarii pot avea calitatea de comerciant persoană fizică
» Iohannis rectifică decretul de desemnare a premierului Dăncilă. Preşedinţie: Se adaugă numele Vasilica/ Actul, scris greşit în prima variantă
» Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 21 ianuarie
» Gigi Dragomir, numit preşedinte al Agenţiei pentru Resurse Minerale de premierul interimar Fifor

Local

» Comuna Şovarna, o frumuseţe care se stinge
» Minore dispărute de acasă, depistate de poliţiştii vâlceni
» Cercetări în Vâlcea şi Olt într-un dosar de evaziune fiscală
» Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală
» Continuă loteria bonurilor fiscale
» Declarația 600 se depune până pe 31 ianuarie
» Se interzic pungile de plastic
» Slatina, în sărbătoare

Dolj

» Două măsuri de finanţare din PNDR 2020, active pentru fermieri
» Crima de la Jiu, pe masa judecătorilor
» CEO cârpește iarna ce putea repara vara
» Una dintre semifinalele Eurovision România, organizată în Bănie
» OCPI Dolj, la loc comanda în scandalul artificiilor cu terenuri
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: S-au finalizat lucrările la conducta ce deservește PT Calea București, iar locuitorii din zonă vor primi căldură în această seară
» Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamt, reţinut de procurorii DNA pentru că ar fi primit 100.000 de euro ca să facă trafic de influenţă
» Craiova: Incendiu la o casă de pe strada Trandafirului

Gorj

» Viscolul şi ninsorile au făcut prăpăd în judeţul Gorj
» Ministrul educației vine la Târgu Jiu pentru a soluţiona scandalul sporului de calculator
» ISU Gorj are autospeciale vechi de peste 30 de ani
» Modernizarea Căii Eroilor costă 25 de milioane de euro
» Gorj: În 2017, au avut loc cele mai multe incendii din ultimii 7 ani (bilanţ)
» Circulația rutieră deschisă pe DN 67C, între Novaci și Rânca
» Gorj: Drumarii ajută turiștii să urce şi să coboare din Rânca

Olt

» Olt: “Salonul de iarnă al artiștilor olteni“ aduce vara pe simeze
» Olt: Programul “Galei Laureaților”, organizate la 650 de ani de la atestarea municipiului Slatina

Vâlcea

» Situaţia drumurilor şi şcolilor în Vâlcea la ora 14.00
» Vâlcea: Minore dispărute de acasă, depistate de poliţişti

Sport

» Pascu: E un nou început pentru această echipă
» Alb-albaștrii își măsoară forțele cu Lechia Gdansk
» Handbal (f): Victorie categorică pentru SCM Craiova la Braşov
» Fotbal / România a urcat pe locul 40 în clasamentul FIFA
» Fotbal / Jovan Markovic a revenit sub comanda lui Mangia

Sanatate

» Pană de curent? Spitalele trebuie să fie dotate cu generator!
» Anca Constantinescu, comoară pentru mii de pacienţi

Educatie

» ISJ Dolj: „Deficitul bugetar al școlilor trebuie redus!“
» Craiova, gazdă a trei olimpiade școlare naționale

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Zona zoster apare dacă ai imunitate scăzută
» Reţeta de weekend – Chec cu afine și iaurt
» Bancul zilei

Top