6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAgenţii economici nu au renunţat la munca „la negru“

Agenţii economici nu au renunţat la munca „la negru“

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a depistat în ultimul an zeci de cazuri
de muncă „la negru“

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a depistat în ultimul an zeci de cazuri de muncă „la negru“ la agenţii economici din judeţ. Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului de Muncă Gorj au efectuat, în anul 2017, un număr de 2.290 de controale în domeniile relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, amenzile totale aplicate însumând 1.859.500 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, controalele s-au axat în majoritate pe identificarea şi combaterea muncii la negru, fiind întreprinse în acest scop 1.164 de verificări ale angajatorilor din judeţul Gorj, cinci dintre acestea având loc pe timp de noapte. În urma controalelor efectuate, au fost depistaţi 49 de angajatori, care foloseau în activitate, fără forme legale de angajare, 78 de persoane, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 820.000 de lei. Cel mai mare număr de persoane care munceau „la negru“ în acelaşi loc, 12, a fost identificat în oraşul Rovinari, la un angajator din sectorul construcţiilor.

Zeci de mii de poziţii în Registrele zilierilor

Totodată, ITM Gorj a înregistrat în 2017, lunar, 30.766 de poziții în Registrele de evidență a zilierilor depuse de către angajatori la instituție și un număr de 174 de Contracte Colective de Muncă, la sfârșitul anului figurând ca fiind active 266 de Contracte Colective de Muncă. Tot în această perioadă, 102 angajatori și-au modificat anumite clauze din Contractul Colectiv de Muncă aplicabil domeniului lor de activitate prin acte adiționale de modificare. De asemenea, 406 petiții, cea mai mare parte reclamând aspecte referitoare la relațiile de muncă, au fost înregistrate la ITM Gorj și rezolvate de către inspectorii de muncă. De altfel, 75.000 de persoane au fost verificate pe parcursul anului trecut, în REGES, registru general de evidență a salariaților. În ceea ce priveşte respectarea legistaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în anul 2017 au fost supuşi controalelor 915 angajatori, în cadrul a 1.042 de controale, şi s-au acordat 131 de amenzi în valoare de 467.500 de lei.

60 de accidente de muncă

Pe parcursul anului trecut, în judeţul Gorj s-au înregistrat 60 de accidente de muncă, din care 59 cu incapacitate temporară de muncă şi unul mortal. Inspectorii de muncă au cercetat, de altfel, alte cinci accidente mortale care, în urma verificărilor, s-a dovedit că au avut loc din cauze patologice. Patru dintre acestea s-au înregistrat la un angajator din domeniul energetic, celălalt la o instituţie publică. Alte două incidente soldate cu moartea victimelor, înregistrate la ITM Dolj şi ITM Prahova, au fost cercetate de către ITM Gorj, acestea având loc în zona de competenţă a instituţiei. Peste 58% dintre accidentele de muncă produse în 2017 s-au înregistrat la un angajator care prestează activitate în domeniul energetic (35 de cazuri). „Un obiectiv important pentru ITM Gorj în anul 2017 l-a reprezentat şi prevenţia, motiv pentru care, începând cu luna octombrie, instituţia a desfăşurat o campanie proprie de informare a angajatorilor cu privire la legislaţia muncii. Inspectorii de muncă au fost prezenţi în toate comunele şi oraşele judeţului Gorj, unde au discutat cu angajatorii despre prevederile legale aplicabile în domeniul relaţiilor de muncă şi despre schimbările legislative intervenite în timpul anului“, a declarat George Octavian Romanescu, şeful ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS