17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFocar de hepatită la Școala Specială „Sf. Mina“ din Craiova

Focar de hepatită la Școala Specială „Sf. Mina“ din Craiova

La Școala „Sfântul Mina“ din Craiova, mai mulți copii au fost diagnosticați cu hepatită A (FOTO: Claudiu Tudor)

Revoltă în rândul părinților elevilor de la Școala Specială „Sfântul Mina“ din Craiova. Aceștia reclamă faptul că mai mulți copii au ajuns să se îmbolnăvească de hepatită, semnalând faptul că primul caz a apărut în luna noiembrie, iar de atunci numărul celor care au fost diagnosticați a crescut încontinuu. Cea mai recentă internare a unui elev a avut loc sâmbătă, 13 ianuarie, acesta fiind și în prezent la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Situația este confirmată de reprezentanții DSP Dolj, care spun că în perioada decembrie-ianuarie au fost înregistrate 14 cazuri de hepatită A la respectiva unitate de învățământ.

Reluarea cursurilor a însemnat și reluarea îngrijorării în rândul părinților care au copii înscriși la Școala Specială „Sfântul Mina“ din Craiova. Aceștia au reclamat atât scris, cât și telefonic la redacția GdS că mai mulți elevi au fost diagnosticați cu hepatită, începând din luna noiembrie. „Primul caz de hepatită a apărut la internat, în luna noiembrie. De atunci s-a ajuns ca mai mulți copii să primească acest diagnostic. Și se întâmplă asta pentru că elevii bolnavi învață în aceeași clasă cu cei sănătoși. Copiii sunt duși rând pe rând la spital. Cred că sunt 20-30 de cazuri. Și una din îngrijitoare a fost diagnosticată. Dacă inițial virusul a apărut la copiii care stăteau la internat, treptat au început să se îmbolnăvească și cei care stau în familie. Cel mai recent caz în rândul copiilor a fost înregistrat sâmbătă, când a fost dus la Spitalul de Boli Infecțioase «Victor Babeș», unde este internat. Ce măsuri au fost luate în această școală, dacă elevii se îmbolnăvesc mereu?“, au spus părinții.
Contactată telefonic, Cristina Constantinescu, directoarea unității școlare, pasează responsabilitatea la Direcția de Sănătate Publică Dolj. „Cereți la DSP Dolj. Eu nu știu ce să vă spun și mai ales prin telefon. Acum nici nu am timp, că sunt într-o ședință. Oricum, nu este ceea ce se spune. Au fost cazuri răzlețe“, a spus managerul. Cazuri puține au fost raportate și la ISJ Dolj. „În acest moment este un singur copil internat și în total sunt cinci-șase cazuri. La nivelul unității școlare s-a făcut dezinfecția de la primul caz semnalat în luna noiembrie. Copiii care au fost diagnosticați își iau tratamentul în prezența asistentului medical. În plus, școala este în carantină. Nu intră persoane străine. Copiii au regim alimentar“, a spus Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.
De altfel, despre elevul care s-a îmbolnăvit, cadrele didactice spun că în perioada vacanței a locuit în centrul DGASPC Dolj de la Dioști. Cu toate acestea, numărul cazurilor de hepatită de la Școala Specială „Sfântul Mina“ din Craiova nu este tocmai mic. În evidențele DSP Dolj apar 14 elevi diagnosticați cu această boală. „Elevul care a fost internat sâmbătă (13 ianuarie – n.r.) este al 14-lea caz de hepatită în perioada decembrie-ianuarie. Este vorba de hepatită A, boala mâinilor murdare, care este determinată de igiena personală precară, dar și de alimentația necorespunzătoare. La nivelul unității s-a făcut dezinfecție. S-au luat probe din apă, dar nu sunt probleme. Noul caz apărut va duce probabil la o nouă anchetă epidemiologică“, au precizat reprezentanții DSP Dolj.
În situația de față, potrivit medicilor de la DSP Dolj, se poate spune că la Școala „Sfântul Mina“ este focar de hepatită A. În căminul unității școlare sunt nu mai puțin de 70 de copii, iar în clase sunt și mai mulți. Părinții spun că ar dori să își mute copiii, dar nu au posibilități. „Nu avem cum să-i mutăm pentru că sunt copii cu dizabilități și singura opțiune ar fi Școala «Sfântul Vasile» din Craiova, dar nu sunt locuri. Sunt cereri făcute, dar nu sunt locuri. Practic, suntem condamnați să ne ducem copiii să învețe în condiții improprii“, au spus părinții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS