6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine încheie contract de asigurare cu Casa de Pensii plătește mai mult în 2018

Cine încheie contract de asigurare cu Casa de Pensii plătește mai mult în 2018

Persoanele care vor să încheie contract de asigurare cu Casa de pensii trebuie să plătească lunar 364 de lei, de luna aceasta

Contribuția minimă crește de la 260 de lei pe lună, la 364 de lei, pentru cei care vor să se asigure la nivelul pensiei minime. Cine dorește o pensie mai mare poate plăti mai mult. Baza de calcul a cotribuției la Pensii pe bază de contract nu poate fi mai mare de cinci salarii medii brute.

Persoanele care nu sunt angajate sau asigurate, dar care vor să aibă vechime la pensii pot încheia un contract de asigurare direct cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj și să plătească o sumă lunară. Numai că în ultima perioadă s-a dovedit că suma minimă de plată a crescut de la an la an, în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară. Anul acesta, a crescut suma minimă ce trebuie achitată de o persoană care încheie contract de asigurare, de la 260 de lei pe lună, cât se plătea anul trecut, la 364 de lei pe lună, începând din ianuarie 2018. Creșterea sumei minime de plată a survenit ca urmare a majorării salariului mediu brut pe țară care stă la baza fundamentării bugetului asigurărilor sociale. Potrivit formulei de calcul stabilite prin lege, baza de calcul a venitului pentru care se calculează această contribuție la Pensii este de 35% din salariul mediu brut. Cum salariul mediu brut a urcat la 4.162 de lei, venitul ce reprezită baza de calcul este de 1.432 de lei. Cum de anul acesta cota de contribuție la asigurările sociale este de 25% din venit, rezultă că persoanele care vor să plătească pe cont propriu la CJP, ca să fie asigurate, trebuie să achite minimum 364 de lei pe lună. Persoanele care încheie contracte de asigurare pot plăti și mai mult.

Contractele se încheie doar de către cei care vor să se pensioneze la limită de vârstă

Și cei care au deja încheiate astfel de contracte de asigurare cu CJP Dolj vor plăti de luna aceasta tot 364 de lei pe lună, față de 260 de lei pe lună anul trecut. „La această dată, în Dolj sunt active 2.130 de contracte de asigurare. Le vom trimite tuturor acestor persoane asigurate notificări pentru a le comunica faptul că a crescut suma minimă de plată la 364 de lei pe lună, conform legislației în vigoare. Noutatea este aceea că, de anul acesta, se mai pot încheia astfel de contracte de asigurare doar de către persoanele care mai au nevoie de vechime în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Nu mai pot încheia asemenea contracte persoanele care vor să iasă la pensie anticipat sau pentru a ieși cu pensie de boală“, a precizat directoarea executivă a CJP Dolj, Daniela Licu. Această modificare legislativă nu afectează contractele de asigurare socială încheiate înainte de 1 ianuarie 2018, care vor continua să își producă efectele în termenii contractuali din momentul în care au fost încheiate.
În cazul în care o persoană care are astfel de contract nu mai plătește contribuția lunară, Casa de Pensii poate rezilia contractul abia după șase luni de la ultima plată.
De regulă, încheie astfel de contracte persoanele tinere care nu își găsesc un loc de muncă și vor să aibă vechime în muncă, precum și cei care mai au unul-doi ani până la pensie la limită de vârstă și nu mai au loc de muncă, respectiv le mai trebuie vechime, pentru a ajunge la un stagiu de cotizare convenabil, care să iasă la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS