6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAl doilea contingent militar polonez a venit la Craiova

Al doilea contingent militar polonez a venit la Craiova

Comandanţii contingentelor poloneze au făcut schimbul de autoritate

Primul contingent militar polonez şi-a încheiat, vineri, activitatea la Craiova. Militarii erau sosiţi în oraşul nostru, în cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, încă din luna mai a anului trecut. Vineri, 12 ianuarie, a avut loc rotaţia între primul contingent şi cel de-al doilea, care va rămâne în Craiova pentru următoarele aproximativ şase luni şi va participa alături de militari români la mai multe exerciţii.

Contingentul polonez este parte componentă a iniţiativei comune, având misiunea de a contribui la asigurarea prezenţei consolidate în Sud-Estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016. Militarii din Polonia sunt afiliați Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, alături de care participă la exerciţii militare. „Am participat la patru exerciţii, pe întreg teritoriul României. În timpul acestora, am folosit aproape 220.000 de muniţii. De asemenea, am parcurs peste 25.000 de kilometri pe drumuri româneşti. Acest lucru constituie un avantaj pentru subdiviziunile noastre. Noi am fost prima rotaţie a contingentului militar polonez în misiunea din România şi aici am dobândit o experienţă deosebită. Prin urmare, le adresez mulţumiri generalului de brigadă Daniel Petrescu, colonelului Cristian Dan şi colonelului Mitel Jilavu pentru răbdarea, indulgenţa şi asistenţa la crearea contingentului militar polonez, precum şi pentru instruirea comună a soldaţilor noştri“, a declarat Dawid Cupa, comandantul polonez al primului contingent militar.
La evenimentul care a marcat schimbul de autoritate între cele două grupuri militare poloneze au participat oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Comandamentului Operaţional al Forţelor Armate Poloneze şi ai administraţiei publice locale, precum şi ambasadorul Poloniei în România. În timpul ceremoniei au fost intonate imnurile României, Poloniei şi NATO, iar comandanţii celor două contingente poloneze şi-au înmânat, în genunchi, drapelul ţării lor. Polonia participă în Craiova cu 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, pentru a pune în practică angajamentele asumate de către România și Polonia în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din anul 2016. Militarii polonezi se vor instrui în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul estic al Alianței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS