15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDinel Staicu, sătul de pușcărie

Dinel Staicu, sătul de pușcărie

Controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu (foto), condamnat definitiv în trei dosare penale, a formulat la Judecătoria Sector 4 București, fără succes însă, o cerere de eliberare condiționată din penitenciar.
Dinel Staicu, fost preşedintele al SIF Oltenia, a ajuns în penitenciar în aprilie 2011, după ce a fost condamnat la șapte ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR). În 2012, în timp ce se afla în penitenciar, pedeapsa lui Staicu a fost anulată de trei judecătoare de la Curtea de Apel București, care ar fi fost mituite chiar de Dinel cu peste 600.000 de euro. Așa s-a ajuns la un nou dosar penal, în care, în septembrie 2014, același Dinel Staicu a fost condamnat la cinci ani de pușcărie. După câteva luni, în iunie 2015, magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe Staicu la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro.
Ulterior, în august 2015, Dinel Staicu a cerut contopirea pedepselor de cinci și nouă ani de închisoare, iar în februarie 2016, Tribunalul București i-a admis acțiunea. Instanța a contopit cele două pedepse în una singură, de zece ani de închisoare. Anul următor, în octombrie 2016, procurorii DNA au obținut anularea hotărârii Curții de Apel București prin care Dinel Staicu fusese „iertat“ de șapte ani de închisoare, așa că Dinel a cerut din nou contopirea pedepselor. În iunie 2017, Judecătoria Sector 4 București i-a admis cererea și a dispus ca Dinel Staicu să execute pedeapsa totală de 11 ani de închisoare. Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, iar pe 22 decembrie, înainte de Crăciun, Tribunalul București a admis acțiunea DNA. De data aceasta, istanța a dispus printr-o hotărâre definitivă ca Dinel Staicu să execute pedeapsa totală de 12 ani de închisoare. Din această pedeapsă se scade perioada executată deja de condamnat (21 aprilie 2011 – 11 februarie 2013 şi 13 august 2013 – la zi).
Între timp, la sfârșitul lunii octombrie 2017, Dinel Staicu a formulat la Judecătoria Sector 4 București o cerere de eliberare condiționată din penitenciar, iar miercuri, pe 10 ianuarie, instanța i-a respins acțiunea. Din hotărârea magistraților bucureșteni se poate observa că Staicu ar putea ieși din pușcărie după câteva luni, în aprilie. „Respinge ca nefondată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Staicu Dinel. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 3.04.2018. Măsura dispusă se comunică administraţiei locului de deţinere“, se arată în hotărârea instanței.
Trebuie spus că, potrivit legii, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (Dinel Staicu a împlinit 61 de ani pe 9 august 2017), se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul unei pedepse mai mari de zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS