10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de familii din Craiova, fără căldură

Sute de familii din Craiova, fără căldură

Locatari din Asociația nr. 12 Valea Roșie

Sute de familii din Craiova stau în frig, după ce SC Termo Craiova SRL le-a sistat, la începutul săptămânii, furnizarea căldurii și apei calde din cauza datoriilor. Este vorba de Asociația de proprietari nr. 12 Valea Roșie, care are o restanță de 485.000 de lei către furnizorul de căldură, Asociația nr. 4 Mareșal Antonescu, o datorie de 1.999 de lei și Asociația nr. 14 Romanescu, un debit de 6.874 de lei. Locatarii spun că stau cu locuințele neîncălzite din cauza unora dintre vecini care nu-și plătesc întreținerea, dar și din neglijența celor de la asociație. Aceștia din urmă nu-și dau interesul, spun locatarii, să adune datoriile de la restanțieri ori nu fac la timp plățile către furnizorii de servicii.
„Nu avem căldură, nu știm ce face doamna Reli (Aurelia Purcaru, președinta asociației -n.r.), dar unii din bloc își plătesc întreținerea. Unde ajung banii noștri? Nu ne afișează listele cu cheltuielile la întreținere. Stăm iarna în frig. Avem copii mici. De ce nu ne dau căldură?“, se întreabă cei mai mulți dintre locatarii din Blocul 6 din cartierul Valea Roșia. Oamenii se încălzesc cu reșouri sau își țin copiii în pat acoperiți cu pături. Asociația nr. 12 Valea Roșie, din care fac parte, este una cu probleme, blocul este un ghetou, iar 13 camere sunt ale RAADPFL-ului. Arătată cu degetul de locatari, președinta asociației de proprietari, Aurelia Purcaru, susține că restanțele s-au acumulat din vina locatarilor care nu-și plătesc cheltuielile cu întreținerea. „Oamenii să recunoască, nu-și plătesc întreținerea. Suntem o asociație pe bloc, dar datoriile către Termo sunt foarte mari, abia reușesc să plătesc furnizorul de apă cu încasările pe care le fac. Ce să le cer și celor de la Termo dacă eu le-am plătit la ultima factură doar 300 de lei? Am rămas fără căldură, am pierdut și subvențiile. Nu au decât să folosească radiatoare electrice și să solicităm subvenție pe energie electrică“, explică Aurelia Purcaru, președinta Asociației de locatari nr. 12 Valea Roșie.

Zeci de scări de bloc, în frig, în cartierul 1 Mai

În aceeași situație se găsesc proprietarii din Asociația nr. 14 Romanescu și Asociația nr. 4 Mareșal Antonescu din cartierul 1 Mai. Locatarii s-au trezit de la începutul acestei săptămâni în frig și cei mai afectați sunt aceia care își plătesc întreținerea lunar. Și aici, vinovați sunt restanțierii, angajații de la asociație și furnizorul de căldură. „Luni au venit de la Termo și au ridicat aparatele de măsură din subsol. Pe cei de la asociație nu-i interesează. Administratoarea Ileana Stănuși lucrează la mai multe asociații și nu-și dă interesul, președintele – la fel. Un angajat de la Termo, Dragoș, i-a făcut programul pe calculator, iar noi i-am plătit 10.000 de lei, deci sunt mână în mână. Nimeni nu explică de unde s-au acumulat aceste datorii și câte penalități de întârziere ne-a aplicat furnizorul de căldură. Noi, proprietarii, ce facem, stăm în frig? Căldura a fost sistată în toate cele 14 blocuri, 60 de apartamente au centrale, dar restul de 250 de apartamente sunt în prezent în frig. Am mers la Termo, am mers la primărie, am încercat să vorbesc cu administratorul judiciar. Unde să merg, ca să avem și noi căldură? Stăm în mijlocul iernii în frig, temperatura scade de la o zi la alta“, se plânge Maria Piculeață, proprietar în blocul D7.

Termo zice ba, primăria zice da

Răspunsul reprezentanți-lor SC Termo este negativ pentru sutele de proprietari rămași în frig. „Nu putem să le mai furnizăm căldură, atâta timp cât nu plătesc. Ei au mai avut căldura oprită, dar președinții acestor asociații au venit în noiembrie 2017 la discuții. Și-au luat angajamentul că vor plăti parte din datorii, nu au reușit să-și achite nici factura curentă, respectiv cea din luna decembrie. Drept urmare, am decis să le sistăm furnizarea serviciului“, a declarat Sorin Iordache, reprezentant SC Termo.
În schimb, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, spune că face demersuri pe lângă conducerea SC Termo să reia furnizarea agentului termic către Asociația nr. 12 Valea Roșie. „Doi locatari din Asociația nr. 12 Valea Roșie au venit la mine și mi-au prezentat situația. Nu știam că cele trei asociații nu au căldură. Am vorbit cu directorul de la Termo să găsim o soluție. Este necesar ca oamenii să beneficieze de căldură, dar să încheie convenții individuale și să plătească facturile direct la furnizor. Am înțeles că s-a făcut o verificare la această asociație și s-au depistat nereguli. Cu siguranță, în zilele următoare, Asociația nr. 12 Valea Roșie va beneficia de căldură“, a declarat Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS