22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLui Dinel i-a mai crescut nițel pedeapsa

Lui Dinel i-a mai crescut nițel pedeapsa

Dinel Staicu

Judecătorii de la Tribunalul București au hotărât, înainte de Crăciun, să contopească în 12 ani de închisoare pedepsele primite de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu în cele trei dosare în care a fost condamnat definitiv în ultimii ani. În iunie, anul trecut, Judecătoria Sector 4 București dispusese ca Dinel Staicu să execute, în total, 11 ani de închisoare.

Controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu a ajuns în spatele gratiilor în aprilie 2011, după ce a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR). În 2012, în timp ce se afla în penitenciar, pedeapsa lui Staicu a fost anulată de trei judecătoare de la Curtea de Apel București, care ar fi fost mituite chiar de Dinel cu peste 600.000 de euro. Așa s-a ajuns la un nou dosar penal, în care, în septembrie 2014, același Dinel Staicu a fost condamnat la cinci ani de pușcărie. După câteva luni, în iunie 2015, magistrații Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe Staicu la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Aceasta este, pe scurt, istoria penală a omului de afaceri Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia și candidat la Primăria Craiova în 2004.

Trei condamnări definitive în trei dosare penale

În noiembrie 2006, Dinel Staicu era trimis în judecată în dosarul fraudării BIR, alături de Ion Popescu, directorul băncii la data faptelor, dar și de funcţionarii bancari Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Procurorii DNA au stabilit în urma anchetei că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director, respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10.786.123 de lei şi credite de 8.053.561 de lei către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Creditele au fost acordate cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR, dar şi a reglementărilor Băncii Naționale prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare. Pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie. Aceeași pedeapsă a primit-o și Popescu, iar Radian Răceală a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare.
După mai bine de trei ani, în septembrie 2014, Staicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mituirea judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel București. În schimb, fosta magistrată a fost condamnată la șapte ani de închisoare.
Ulterior, în iunie 2015, Staicu a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Ceilalți inculpați din acest dosar au primit pedepse între patru și cinci ani de închisoare.

Trei pedepse contopite în una singură

După cele trei sentințe definitive, în august 2015, Dinel Staicu a cerut contopirea pedepselor de cinci și nouă ani de închisoare, iar în februarie 2016, Tribunalul București i-a admis acțiunea. Instanța a contopit cele două pedepse în una singură, de zece ani de închisoare.
Mai târziu, în octombrie 2016, procurorii DNA au obținut anularea hotărârii Curții de Apel București prin care Dinel Staicu fusese „iertat“ de șapte ani de închisoare. Trebuie spus că, în urma anchetei, procurorii DNA le-au trimis în judecată pe cele trei magistrate de la Curtea de Apel București care au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu. Acestea sunt Veronica Cîrstoiu, Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă.
Ulterior, Dinel Staicu a cerut din nou contopirea pedepselor, iar în iunie 2017, Judecătoria Sector 4 București i-a admis cererea. Instanța a luat act că Staicu a mai beneficiat de o contopire a pedepselor, iar în final a dispus ca Dinel Staicu să execute 11 ani de închisoare.
Hotărârea instanței a fost contestată de procurori, iar pe 22 decembrie, înainte de Crăciun, Tribunalul București a admis acțiunea DNA. De data aceasta, istanța a dispus printr-o hotărâre definitivă ca Dinel Staicu să execute pedeapsa totală de 12 ani de închisoare.
Din această pedeapsă se scade perioada executată deja de condamnat (21 aprilie 2011 – 11 februarie 2013 şi 13 august 2013 – la zi).

Dinel Staicu s-a săturat de pușcărie

La sfârșitul lunii octombrie 2017, Dinel Staicu a formulat la Judecătoria Sector 4 București o cerere de eliberare condiționată din penitenciar. Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de instanță pentru data de 10 ianuarie.
Potrivit legii, o persoană condamnată poate fi eliberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei dacă îndeplineşte o serie de condiţii prevăzute de Codul Penal. Astfel, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (Dinel Staicu a împlinit 61 de ani pe 9 august 2017), se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS