17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru licitaţii trucate

Amenzi pentru licitaţii trucate

Consiliul Concurenţei anunţă, într-un comunicat transmis duminică, sancţionarea cu amenzi de 73,1 milioane de lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) a şase companii pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice. Potrivit Consiliului Concurenţei, amenzile aplicate sunt:
1. Ecro SRL – 526.201,11 lei (113.709,29 euro)
2. Electromagnetica SA – 10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro)
3. Elster Rometrics SRL – 11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro)
4. Energobit SA – 13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro)
5. Landis+Gyr AG – 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro)
6. SE Electrica SA – 10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
„În cadrul investigaţiei, declanşată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG şi Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime“, precizează Consiliul Concurenţei.
Potrivit Consiliului, „efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a prețurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică“.
Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.
Autoritatea de Concurenţă a mai constatat că „unii angajaţi ai SE Electrica SA, companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziţionarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial“.
În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai constatat „existenţa unei înţelegeri între AEM SA şi Electromagnetica SA, constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord SA şi FDEE Electrica Transilvania Sud SA pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012“.
„Pe parcursul investigaţiei, am transmis autorităţilor competente informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce măsură preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Totodată, „AEM SA, participantă la ambele practici anticoncurenţiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă“, menţionează Consiliul Concurenţei. Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite autorităţilor de concurenţă să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale şi care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale.
„Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală“, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS