11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrumul expres Craiova-Pitești încaieră parlamentarii de Dolj

Drumul expres Craiova-Pitești încaieră parlamentarii de Dolj

Proiectul drumului expres Craiova-Pitești, estimat la circa 1 miliard de euro, a primit o alocare de 1,6 milioane de euro din bugetul pe 2018. Este mult sau puțin? Parlamentarii de Dolj ai puterii și cei ai opoziției au păreri împărțite.

Prin bugetul de stat pe 2018, guvernul a prevăzut și sume destinate dezvoltării infrastructurii rutiere în zona Olteniei. Cel mai mare proiect este, de departe, viitorul drum expres Craiova-Pitești, pentru care a fost alocată suma de 7,4 milioane de lei (1,6 milioane de euro) din credite bugetare, restul de circa 5 miliarde de lei (1 miliard de euro) urmând să fie atrase din credite de angajament.
Drumul expres de 121 km este estimat la circa 1 miliard de euro inclusiv TVA, cele patru tronsoane urmând să fie proiectate în 12 luni și executate în 24 de luni. Compania de Autostrăzi susține că viteza de proiectare a drumului va fi de 120 km/oră. Cele patru tronsoane sunt scoase la licitație separat. Tronsonul I (17 km) se întinde de la Centura de Nord a Craiovei la limita județului Dolj și traversează teritoriul administrativ al localităților Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești. Tronsonul II (39,8 km) se întinde de la limita județului Dolj până în apropiere de Slatina, traversând teritoriul localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare. Tronsonul III (31,7 km) începe din apropiere de Slatina și se întinde până la limita dintre județele Olt și Argeș, trecând prin teritoriile administrative ale localităților Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași, Tătulești și Colonești. În fine, tronsonul IV (31,8 km) începe de la limita administrativă a județelor Olt și Argeș și se termină la intersecția cu autostrada A1 București-Pitești, traversând teritoriul localităților Lunca Corbului, Albota, Costești, Bradu, Suseni și Oarja.

Contrele parlamentarilor pe marginea drumului

Parlamentarii de Dolj au păreri împărțite în legătură cu banii alocați în 2018 pentru drumul expres Craiova-Pitești.
„E mai puțin important să calculăm sumele alocate. Important este că acest drum se va face, înțeleg că s-au încheiat și licitațiile. Conform programării, este nevoie de un an pentru proiectare, organizarea de șantier etc., adică etapele preliminare, și de doi ani pentru execuție. Suma alocată este suficientă, având în vedere că cei mai mulți bani vor fi cheltuiți începând cu 2019. Apoi, dacă constructorii se vor mișca repede, se pot aloca sume în plus la rectificarea bugetară“, ne-a precizat Claudiu Manda, deputat PSD de Dolj. De aceeași părere este și deputatul PSD Ion Călin. „Avem mai multe etape în acest proiect, iar pentru etapa aceasta sunt destui bani. Este o sumă rezonabilă pentru proiectare și despăgubiri, urmează execuția“, a subliniat acesta.
De partea cealaltă, parlamentarii din opoziție afirmă că banii sunt puțini și nu au încredere că proiectul va fi dus la bun sfârșit. „Sumele alocate sunt anemice spre inexistente. Chinezii au un proverb care se potrivește și la noi: «dacă vrei să dezvolți un sat, fă un drum spre el». Recent, am făcut cinci ore de la ieșirea din București până la Craiova. Atâta timp cât nu se dezvoltă infrastructura de transport, regiunea noastră este condamnată la sărăcie“, a declarat Nicolae Giugea, deputat PNL de Dolj.
„Autostrada Craiova-Pitești a fost promisă prin preamărețul program de guvernare PSD 2017-2020. (…) Prin neputința și incompetența guvernelor PSD, autostrada s-a transformat în drum expres, ceea ce nu este nici pe departe același lucru. În fine, cu fonduri sau fără fonduri prevăzute pentru 2018, cine mai crede azi că PSD va construi vreun metru de drum, șosea sau potecă este un cetățean naiv. PSD se ocupă în acest mandat cât va fi la putere doar de propria piele. Și asta cu mult spor, pentru că războiul lor cu DNA este de notorietate“, a afirmat, la rândul său, Mario Ovidiu Oprea, senator PNL de Dolj.
Adrian Claudiu Prisnel, deputat USR de Dolj, a refăcut istoria acestui drum, arătând că de-a lungul timpului el s-a transformat din autostradă în drum expres, dar pe baza unor documentații vechi, datând din 2007. Mai mult, demararea proiectului din 2018 ar fi practic imposibilă din cauză că participanții au contestat deja documentele de licitație. „În cazul în care câștigă contestarea, și cel mai probabil o vor face, documentele de licitație trebuie refăcute complet, iar întreaga licitație reluată. Vor urma multe luni de contestări, de birocrație, de amânări și anulări. Doljenii nu se vor putea bucura prea curând de autostradă, nici de un drum expres. Dezinteres, incompetență, iresponsabilitate, populism și rea-voință – este ceea ce îi caracterizează pe oamenii de astăzi din guvernul PSD și pe parlamentarii PSD de Dolj“, a precizat Prisnel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS