6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljValeriu Zgonea, judecat pentru trafic de influență

Valeriu Zgonea, judecat pentru trafic de influență

Zgonea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților în iunie 2016, după ce a fost exclus din PSD( Foto: expresspress.ro)

Procurorii anticorupție au dispus, înainte de Revelion, trimiterea în judecată a craioveanului Valeriu Zgonea, fost președinte executiv al PSD și fost președinte al Camerei Deputaților, acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Anchetatorii susțin că Zgonea a primit foloase necuvenite de la un consilier județean din Buzău pentru a-i aranja numirea în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională. Tot în decembrie, consilierul în cauză, care a fost acuzat de cumpărare de influență, și-a recunoscut fapta.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat încă de februarie 2017 că Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților la data faptelor, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. În același dosar a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influență și Dumitru Dobrică, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004 – decembrie 2013.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, după ce a fost numit președinte al Camerei Deputaților (iulie 2012), a primit foloase necuvenite de la Dobrică pentru ca acesta din urmă să obțină o funcție importantă. Este vorba de costurile unei excursii la Viena, dar și de cheltuieli făcute pentru construirea unei case de vacanță. „Inculpatul Zgonea Valeriu a primit de la inculpatul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu, persoana respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu“, au precizat anchetatorii. Tot cu sprijinul lui Zgonea, Dobrică ar fi ajuns, în ianuarie 2014, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Ieri, procurorii DNA au anunțat că au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a lui Valeriu Zgonea, care este acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe 29 decembrie, urmând să intre în procedură de cameră preliminară. Anchetatorii au propus menținerea sechestrului pentru recuperarea sumei de 62.143 de lei, dar și menținerea măsurii controlului judiciar față de inculpat.

Dobrică și-a recunoscut fapta

Tot în decembrie, înainte de Crăciun, celălalt inculpat din acest dosar, Dumitru Dobrică, a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. Dobrică și-a recunoscut fapta și a fost de acord cu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare. „În prezența avocatului, inculpatul Dobrică Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia“, au precizat anchetatorii.
Pe lângă pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, inculpatul va fi obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Buzău pe 22 decembrie, instanța de judecată urmând să stabilească dacă menține sau nu pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare.

Zgonea a fost dat afară din PSD

Valeriu Zgonea, care a deținut și funcția de președinte executiv în PSD, a intrat în conflict cu Liviu Dragnea în primăvara anului 2016, după condamnarea cu suspendare a lui Dragnea în dosarul „Referendumul“. Zgonea a fost singurul membru PSD care a cerut atunci demisia lui Dragnea de la conducerea partidului, în urma condamnării. La scurt timp, Zgonea a fost exclus din PSD, iar ulterior a pierdut și funcția de președinte al Camerei Deputaților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS