10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum împărţea Mihai Voicu funcţiile pe bani

Cum împărţea Mihai Voicu funcţiile pe bani

Procurorii DNA spun că Voicu le-a cerut membrilor de partid care intenționau să candideze să sprijine financiar campania electorală

Procurorii anticorupție au făcut public rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a deputatului PNL Mihai Voicu, fost președinte al PNL Dolj, acuzat că a cerut bani membrilor de partid pentru a fi înscriși pe locuri eligibile la alegerile electorale din 2012. În același dosar a mai fost trimis în judecată și Dan Mogoș, fost secretar general al PNL Dolj, dar și Cosmin Enea, fost deputat PNL, trecut apoi la PSD.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA explică pe larg cum mai mulți membri PNL au cotizat la partid sume de bani cuprinse între 5.000 și 16.000 de lei pentru a pune mâna pe un post de consilier județean sau pe o funcție de conducere la diverse instituții publice.

Gazeta de Sud a obținut rechizitoriul prin care procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a fostului vicepreședinte al PNL, Mihai Voicu, acuzat de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, anchetatorii explică pe larg cum s-au împărțit funcțiile de consilieri județeni, dar și cele de conducere în unele instituții publice din Dolj, după alegerile locale din 2012.
În același dosar au mai fost deferiți justiției și Dan Mogoș, secretar general al PNL Dolj la data faptelor, Cosmin Enea, vicepreședinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj și reprezentant al SC Coliseum SA la data faptelor. În acest dosar, Mogoș va fi judecat pentru complicitate la folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, iar Enea pentru spălare de bani.
Să vedem, pe scurt, care sunt acuzațiile procurorilor anticorupție.
„În perioada ianuarie – aprilie 2012, inculpatul Voicu Mihai, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național (PNL – n.r.), beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoș Dan, și-a folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale“, spun anchetatorii.
Este vorba de diverse sume de bani cerute membrilor de partid pentru a obține un loc eligibil pe listele de vot de la alegerile locale din 2012 ori pentru ocuparea unor funcții de conducere în instituțiile publice din Dolj. În urma anchetei s-a stabilit că 20 de membri ai PNL au cotizat cu suma totală de 290.450 de lei. Din acești bani, suma de 156.680 de lei a ajuns la Cosmin Enea pentru a cumpăra materiale promoționale pentru campania electorală din vara anului 2012. „Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 de lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA“, mai susțin anchetatorii.

Banul – criteriul pentru un post de consilier județean

După cum spuneam, procurorii DNA au detaliat ce s-a întâmplat în filiala Dolj a PNL înainte de alegerile din vara anului 2012. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2012, Mihai Voicu, în calitatea sa de președinte al PNL Dolj, a convocat mai multe ședințe ale Biroului Politic Teritorial, în cadrul cărora a explicat că cei care vor să fie candidați pentru alegerile locale trebuie să sprijine financiar campania electorală.
Această propunere a fost adoptată de Biroul Politic Teritorial, deși mai mulți dintre membri nu erau de acord cu decizia președintelui, „ce venea să schimbe regulile de desfășurare a campaniilor electorale anterioare, când pentru desemnarea candidaților singurul criteriu avut în vedere era doar cel al votului membrilor organizației și se raporta de regulă la calitatea activității desfășurate în cadrul partidului“, au explicat procurorii în rechizitoriul întocmit. Același Voicu a venit și cu un soi de formulă de calcul a „cotizațiilor“, care pornea de la suma de 16.400 de lei, valoare intitulată „X“. Această valoare se multiplica în funcție de importanța postului de care era interesat cel care dădea banii. „În concret, (Mihai Voicu – n.r.) a comunicat că, dacă cei interesați să ocupe o funcție de conducere nu vor remite valoarea de referință «X» până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, pentru a mai putea ocupa funcția pe care și-o doreau trebuia să remită dublul sumei între alegerile locale și parlamentare, respectiv triplul sumei după alegerile parlamentare, în timp ce persoanele care nu erau membre ale Biroului Politic Teritorial urma, după acest moment, să remită de patru ori valoarea de referință «X»“, spun anchetatorii.
Aceștia din urmă mai susțin că, la momentul în care Biroul Permanent Teritorial al PNL a aprobat necesitatea „cotizațiilor“, membrii nu știau că aceste sume de bani nu vor fi evidențiate în contabilitatea PNL Dolj, astfel încât să nu fie supuse controlului autorității electorale permanente.

Lista de candidați a PNL Dolj, făcută la cârciumă

Ulterior, Mihai Voicu a avut discuții cu diverși membri PNL care erau interesați fie de funcția de consilier județean, fie de funcții de conducere în instituții publice. La ședința Biroului Permanent Teritorial de pe 19 aprilie 2012, care a avut loc într-un local din comuna doljeană Ghercești, a fost finalizată lista candidaților la alegerile pentru Consiliul Județean. Cu această ocazie, același Voicu „a adus la cunoștința membrilor Biroului Permanent că, pe lângă criteriul votului, pentru stabilirea ordinii pe listele de consilieri județeni se va adăuga un criteriu suplimentar, precizând că era atributul său exclusiv, acela ca președintele să poată exercita suplimentar zece voturi pe lângă fiecare vot al fiecăruia dintre membrii biroului“, au mai explicat anchetatorii. Motivul ar fi fost acela că, în acest fel, Voicu putea să impună candidații favoriți. În aceeași ședință, înainte de finalizarea listei cu candidații, Mihai Voicu „i-a cerut secretarului coordonator Mogoș Dan să dea citire listei cu membrii de partid care nu achitaseră la zi cotizația către partid, iar cei care intenționau să candideze au fost invitați să-și achite cotizațiile. A cerut, de asemenea, celor care intenționau să candideze, dar nu achitaseră «X»-ul, să-l remită în ședință persoanei ce îndeplinea atribuții de secretar“, au precizat procurorii DNA.
Pentru că fusese pus pe poziția 8 pe lista cu candidații PNL, deși achitase suma de 5.000 de lei, vicepreședintele Biroului Permanent Teritorial a demisionat. Alături de vicepreședinte, și-au mai depus demisiile și alți doi membri ai Biroului Permanent.

Și-au plătit funcțiile de conducere

Potrivit procurorilor DNA, au cotizat pentru a obține un post doi actuali deputați, un consilier județean, un inginer din cadrul Transgaz SA, un inginer de la Regionala Căi Ferate Craiova, un actual viceprimar de comună, un comisar de la Protecția Consumatorului, un inginer de la Direcția Silvică Dolj, dar și un fost prefect al județului Dolj.
Anchetatorii nu au făcut publice numele celor care au obținut posturi de conducere în diverse instituții publice, însă au arătat care au fost aceste posturi ocupate în schimbul „cotizațiilor“.
Astfel, în urma alegerilor locale din luna iunie 2012 vicepreședintele Consiliului Județean Dolj și cinci consilieri județeni PNL au obținut funcțiile dorite. Alte persoane care au achitat „cotizația“ au ocupat următoarele funcții, după cum mai spun anchetatorii: director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, director general adjunct în cadrul Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 4 Sud-Vest Oltenia, director delegat al Direcției Silvice Dolj, director interimar al Administrației Bazinale de Apă Jiu, prefect al județului Dolj, manager interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare.
Au fost însă și persoane nemulțumite, care au dat și bani și au rămas și fără func-țiile promise. „Nemulțumiri au manifestat și (…), care nu au primit funcțiile de conducere promise, celui dintâi fiindu-i restituită suma de 3.000 de lei din totalul de 16.100 de lei remis și promisiunea că va primi și diferența, ceea ce nu s-a mai întâmplat“, au adăugat procurorii anticorupție.
Acest dosar de corupție a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe 21 decembrie, primul termen de judecată urmând să fie stabilit după procedura de cameră preliminară.

Prejudiciul

Procurul de caz a pus sechestru pe imobilele aparținând inculpaților Mihai Voicu și Cosmin Enea, dar și asupra unui teren și a unei construcții aparținând SC Coliseum SA. Ulterior, SC Coliseum SA a depus într-un cont suma de 132.000 de lei, motiv pentru care procurorul de caz a dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile firmei și de pe imobilul lui Enea. Pentru recuperarea sumei de 290.450 de lei, anchetatorii au menținut sechestrul pus pe casa lui Voicu din București.

Voicu a plecat din Craiova în februarie 2016

Mihai Voicu și-a anunțat retragerea de la conducerea filialei județene a PNL pe 22 februarie 2016. Ulterior, Voicu a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Astăzi a fost o zi emoționantă pentru mine. După cinci ani și jumătate am decis să îmi închei mandatul de președinte al PNL Dolj, din proprie inițiativă, pentru că urmează să mă implic în câteva proiecte de la nivel central în cadrul partidului, al cărui membru sunt din 7 ianuarie 1990. Le mulțumesc din suflet tuturor colegilor din PNL Dolj pentru colaborare și pentru efortul depus în acest mandat. Deoarece nu voi mai avea timpul necesar pentru a activa în județul Dolj doresc mult succes în alegeri tuturor candidaților liberali doljeni la alegerile locale din iunie!“. La alegerile din iunie 2016, Voicu nu a mai candidat în parlament din partea județului Dolj, el mutându-se definitiv la București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS