21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean condamnat pentru continuarea unor lucrări fără autorizație

Craiovean condamnat pentru continuarea unor lucrări fără autorizație

Imobilul de pe bulevardul Știrbei Vodă care a fost construit fără autorizație și al cărui proprietar a fost condamnat penal și obligat să desființeze ultimul etaj (Foto: Lucian Anghel)

Curtea de Apel Craiova a respins, luna trecută, apelul formulat de un craiovean care, în 2013, după ce a fost sancționat de Poliția Locală pentru efectuarea de lucrări fără autorizație de construire, a continuat lucrările, intrând în sfera penală. Bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Craiova, în decembrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora, sentința devenind definitivă după decizia Curții. Situația ar fi unică în Craiova, după anul 1989, după cum susțin reprezentanții Poliției Locale, instituția care a constatat neregulile.

Pentru prima dată în Craiova, după Revoluție, o persoană a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru faptul că, după ce a fost depistată că a construit un imobil fără autorizație, a continuat lucrările nesocotind dispoziția de sistare a acestora și intrare în legalitate, așa cum prevede legea. Este vorba de proprietarul imobilului construit pe bulevardul Știrbei Vodă, chiar vizavi de stadionul de fotbal, și care, la momentul efectuării controlului de către agenți ai Poliției Locale, aprilie 2013, se afla cu locuința în stadiul S+P+3 și etaj 4 parțial. Craioveanul a fost amendat la acea dată cu suma de 10.000 de lei, pentru construirea unui imobil fără autorizație, în baza aceluiași proces-verbal întocmit de polițiștii locali, dispunându-se sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate în termen de trei luni, în caz contrar imobilul trebuind demolat.
La următoarea verificare în teren, în septembrie 2013, s-a constatat însă nu doar că persoana respectivă nu intrase în legalitate, ci și continuase lucrările, la imobil mai apărând integral și etajul 4. „Pentru că lucrările nu au fost sistate, potrivit legii, acest lucru reprezintă o infracțiune, motiv pentru care noi suntem obligați să sesizăm organele de cercetare penală“, a explicat directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu. A urmat o plângere la Parchet și un proces care a durat cinci ani, la finalul căruia instanța a dispus condamnarea craioveanului la un an de închisoare cu suspendare, dându-i-se și un termen de trei ani de încercare. Instanța a avut în vedere „lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, precum și aprecierea că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea pedepsei în regim de detenție“, după cum se precizează în motivarea deciziei.
În continuare, instanța a mai dispus „restabilirea situaţiei anterioare, în sensul desfiinţării lucrărilor realizate în perioada aprilie 2013 – septembrie 2013, respectiv desfiinţarea stâlpilor de rezistenţă din beton de la etajul 4, planşeul din beton de la etajul 4 şi închiderile perimetrale din zidărie de cărămidă de la etajul 4, în termen de două luni de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale“. Sentința de mai sus a fost dată pe 27 decembrie 2016, cu drept de apel în termen de zece zile. Abia pe 27 noiembrie 2017, după încă un an de procese, Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul craioveanului, ca nefondat, sentința devenind astfel definitivă. „Este o situație unicat în țară. E pentru prima dată când o instanță dispune condamnarea penală a unei persoane pentru că nu respectă măsura de sistare a lucrărilor“, a mai spus Octavian Mateescu.

Cum au decurs lucrurile, potrivit relatărilor instanței

În motivarea sentinței, Judecătoria Craiova a reținut faptul că, pe 16 aprilie 2013, agenți din cadrul Poliției Locale Craiova au efectuat un control la o clădire în lucru de pe strada Știrbei Vodă, constatându-se faptul că la imobilul cu destinația de locuință S+P+3 și etaj 4 parțial au fost efectuate lucrări de construire fără a se deține autorizație. Proprietarul a fost sancționat contravențional cu o amendă în cuantum de 10.000 de lei, ca măsură complementară dispunându-se sistarea imediată a lucrărilor și intrarea în legalitate prin întocmirea documentației tehnice și obținerea autorizației de construire. În ceea ce privește al patrulea etaj, în motivare se reține faptul că la momentul primului control era construit un singur perete din cărămidă, în spatele imobilului, respectiv în partea opusă străzii Știrbei Vodă.
La următoarea vizită, pe 2 septembrie 2013, polițiștii locali au constatat că bărbatul nu s-a conformat măsurii complementare de sistare imediată a lucrărilor, el continuând efectuarea lor, în sensul că a finalizat etajul al patrulea al imobilului construind toți pereții etajului, turnând stâlpi de beton armat și placă de beton deasupra etajului al patrulea și a realizat închiderile din zidărie de cărămidă, după cum se precizează în motivare. Tot aici se arată că, audiat în cursul urmăririi penale, „bărbatul a recunoscut săvârșirea faptei, motivând că a continuat lucrările întrucât are o familie numeroasă și nu avea unde să locuiască“. Apoi a menționat că „apucase să plătească echipa de meseriași și că a mai construit un etaj pentru că muncitorii nu îi mai restituiau suma de bani pe care le-o achitase“. În cursul judecății însă, proprietarul imobilului nu a mai recunoscut fapta, încercând să explice că lucrările respective, făcute după data de 16 aprilie, erau de fapt, unele de conservare, făcute cu scopul de a evita degradarea construcției, după cum se arată în motivare.
Explicațiile sale nu au ținut însă în fața judecătorilor. Instanța a decis că fapta craioveanului întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. „Față de aceste aspecte, instanța apreciază că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea, iar în ceea ce privește modalitatea de executare, se impune suspendarea condiționată a executării pedepsei“, se preciza în decizia instanței, rămasă definitivă după ultima decizie a Curții de Apel.
Ce se va întâmpla până la urmă cu imobilul în cauză? Potrivit directorului Poliției Locale Craiova, proprietarul trebuie să desființeze lucrările efectuate în perioada aprilie 2013 – septembrie 2013 și constatate de instanță, iar pentru clădirea cu destinație de locuință S+P+3 să obțină autorizație de construire și să intre în legalitate, pentru a nu fi demolată integral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS