11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspans și în 2018 la două mari licitații din Bănie

Suspans și în 2018 la două mari licitații din Bănie

Strada Fermierului a fost „cârpită“ recent cu piatră, dar marea asfaltare ar ajunge aici de anul viitor (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova va trece în noul an cu trei licitații importante, pentru care va avea de alocat și sume însemnate de bani. Două dintre ele au demarat încă din vară, acordul-cadru de modernizare a străzilor din oraș și consolidarea Colegiului „Carol I“, dar ofertele se află tot în faza de evaluare, în timp ce la cea de-a treia, care vizează stadionul de atletism, s-a reușit, zilele trecute, urcarea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a proiectului tehnic.

Autoritățile locale din Bănie mențin suspansul în ceea ce privește desemnarea câștigătorilor a două mari licitații cu bani de la bugetul local. Chiar dacă termenul de evaluare a ofertelor a trecut de mult, municipalitatea nu s-a grăbit să dea un verdict, preferând să le analizeze și în 2018. De departe cel mai disputat contract cu fonduri publice pentru care Primăria Craiova a demarat procedura de achiziție este cel privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din oraș (PT+execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani estimat la circa 20 de milioane de euro. Suma consistentă și perioada de valabilitate a contractului, care ar garanta câștigătorilor patru ani de lucrări, a strânit un real interes în rândul constructorilor, patru societăți și asocieri de firme luptându-se să câștige acest contract. Startul s-a dat în luna august, termenul limită pentru primirea ofertelor a fost 20 septembrie, data limită de evaluare a lor – 16 octombrie, dar primăria a amânat pentru anul viitor anunțarea câștigătorilor. „Fiind vorba de o licitație amplă și de patru ofertanți, etapa de evaluare a ofertelor s-a prelungit în 2018. Dar, în curând, vor fi desemnați și câștigătorii, pentru că sunt trei loturi de lucrări și vor fi doi câștigători. La fiecare contract subsecvent prin care se stabilește un pachet de străzi și o valoare a lucrărilor, cei doi vor oferta din nou și se va alege oferta cu prețul cel mai mic“, a explicat primarul Mihail Genoiu.

Calea Brezei, una dintre străzile deplorabile ale Craiovei care ar urma să fie modernizată de anul viitor (Foto: Lucian Anghel)

Cine va obține acest contract va trebui să asfalteze, în cele 48 de luni, 87 de străzi, majoritatea de la periferia orașului. Pentru a-i fi mai ușor cu lucrările, primăria a împărțit străzile pe loturi, firmele licitând pentru fiecare lot. Lucrările sunt însă mai complexe decât cele derulate în prezent de Delta ACM, firma care se ocupă de reparația străzilor, pentru că se umblă și la fundația drumului. În plus, firmele câștigătoare trebuie să se ocupe și de proiectare și asistență tehnică. Cea mai mare valoare estimată o au lucrările din lotul I, 39.494.708 lei (fără TVA), urmate de lotul II – 25.665.540 lei (fără TVA) și lotul III – 10.999.002 lei (fără TVA).
În calcul intră străzi de la periferie care nu au cunoscut niciodată asfaltul, cum ar fi Carpenului, Fermierului, Vânătorii de Munte, Tisa, Eroii Sanitari, Cavaleriei, Antiaeriană sau Calea Brezei. Una dintre firmele angrenate în luptă pentru toate cele trei loturi este Construcții Erbașu SA, din București, însă nici Delta ACM nu se lasă. Firma care repară în prezent străzile din oraș s-a înscris în competiție pentru lotul I și lotul III, susținută de Domarcons, din Craiova, de Drum Concept, din București, și de Irimat Cons SRL (Ploiești). În joc a mai intrat și altă firmă craioveană, Erpia SA (în asociere cu Romasco Concept SRL București), dar și asocierea G&M Road Building Engineering SRL – Building Design 2000 Top SRL.

Pentru consolidarea Colegiului „Carol I“ s-a primit doar o ofertă

Clădirea Colegiului Național „Carol I“, care se degradează pe zi ce trece, va intra de la anul în reabilitare (Foto: Lucian Anghel)

Dacă pe contractul de modernizare a străzilor din Craiova este bătaie mare, la licitația privind reabilitarea și consolidarea clădirii în care funcționează Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română s-a înscris un singur concurent. E drept, unul format din patru societăți și doi subcontractanți. De data asta, Construcții Erbașu SA și Delta ACM și-au dat mâna și formează, alături de alte firme, SC Euras SRL Satu Mare și SPA Inovations SRL București, asocierea care dorește să obțină contractul estimat de primărie la valoarea de 27.284.744 lei, fără TVA. Și în acest caz, municipalitatea nu a anunțat un câștigător, preferând să intre în 2018 cu evaluarea ofertei. Și nu doar pentru că este vorba de un contract însemnat ca valoare, ci și pentru că lucrările sunt complexe, imobilul Colegiului „Carol I“ fiind monument istoric de categoria A. Tocmai din aceste considerente, primăria a cerut firmelor participante să facă dovada, printre altele, că dețin experți în restaurare arhitecturală sau în consolidare ori restaurare structuri istorice.
Licitația pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“ a demarat, inițial, pe 23 iunie, a avut ca termen de primire a ofertelor 10 august, dar a fost anulată „pentru că nu s-a respectat în totalitate procedura“, după cum a explicat, la acea vreme, primarul Mihail Genoiu. Procedura a fost reluată pe 21 septembrie, termenul de depunere a ofertelor a fost 31 octombrie, iar data limită de evaluare a lor 27 noiembrie. Și chiar dacă a existat o singură ofertă, analiza ei s-a prelungit. De altfel, municipalitatea anticipase o situație de acest gen și nu prevăzuse în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 decât 1,5 milioane de lei pentru acest proiect, bani care au rămas însă necheltuiți.

A demarat licitația pentru stadionul de atletism

La stadionul de atletism din Craiova, rămas în paragină după abandonarea vechiului proiect, s-a făcut un prim pas: a fost demarată licitația pentru proiectul tehnic (Foto: Lucian Anghel)

Altă licitație cu care Primăria Craiova va intra în 2018 este cea pentru stadionul de atletism, care ar uma să se construiască în vecinătatea celui de fotbal și care a rămas în paragină după abandonarea vechiului proiect. Aici s-a făcut, în sfârșit, un prim pas înainte, fiind demarată, zilele trecute, procedura de achiziție a proiectului tehnic. Asta după ce primăria și-a dat seama că nu are nici o șansă să termine stadionul de atletism dacă scoate la licitație, la pachet, proiectarea și execuția. A și încercat acest lucru o dată și a fost nevoită să anuleze procedura, pentru că nu a primit nici o ofertă pentru contractul de 3,8 milioane de euro, fără TVA.
Potrivit datelor din SEAP, pentru proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului la obiectivul de investiții „Stadion de atletism cu capacitate de peste 5.000 de locuri“ primăria este dispusă să ofere maximum 350.000 de lei, fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 5 februarie, criteriul de atribuire a contractului fiind „prețul cel mai scăzut“. Firma care va câștiga proiectarea va avea trei luni la dispoziție să finalizeze proiectul tehnic, ceea ce înseamnă că execuția propriu-zisă a arenei, care va face obiectul unei alte licitații, nu va începe mai devreme de toamna anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS